Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • L’Oficina Local d’Habitatge de Berga reobre al públic per a la tramitació presencial de serveis i recursos relacionats amb l’habitatge
  Data de publicació: 25.05.20

  L’Oficina Local d’Habitatge de Berga ha reobert les seves portes aquest dilluns, 25 de maig, oferint atenció presencial. Aquest servei local s’encarrega de realitzar tasques d’informació i assessorament sobre tràmits relacionats amb l’habitatge, com per exemple: cèdules d’habitabilitat, ajudes per a la rehabilitació d’immobles, borsa d’habitatge o tramitació d’ajudes i recursos pel pagament del lloguer, entre d’altres. L’Oficina Local d’Habitatge de Berga gestiona aquests serveis vinculats a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

  Sol·licitud de recursos pel pagament de lloguers

  La convocatòria d’ajudes per contribuir a minimitzar l’impacte econòmic i social de la Covid-19 en els lloguers de l’habitatge habitual està oberta. Es tracta de recursos que tenen l’objectiu de resoldre la problemàtica transitòria del pagament parcial o total del lloguer. En concret, aquestes ajudes també serviran per fer front a la devolució dels ajuts transitoris de finançament regulats per l’article 9 del Reial Decret Llei 11/2020, de 31 de març, pel qual s’adopten mesures urgents complementàries en l’àmbit social i econòmic per fer front al coronavirus.

  Paral·lelament, es preveu la publicació d’altres convocatòries de subvencions adreçades a persones que tenen dificultats per pagar el lloguer per causes o circumstàncies no vinculades a la pandèmia de la Covid-19.

  Servei de mediació sobre el lloguer de locals comercials

  A banda dels tràmits ordinaris esmentats anteriorment, des del passat 18 de maig i de forma excepcional, l’Oficina Local de l’Habitatge de Berga està oferint un servei de mediació per atendre consultes relacionades amb el lloguer de locals comercials durant la crisi d’emergència sanitària. Es tracta d’un servei d’assessorament per a la mediació entre persones propietàries d’immobles i persones llogateres en aquells casos que s’hagi produït una situació de deute en el lloguer dels comerços. Aquest servei es realitza per telèfon i de forma presencial, però amb cita prèvia.

  Atenció presencial amb mesures de seguretat i higiene

  Les persones que accedeixin a l’Oficina Local d’Habitatge de Berga (Plaça Maragall, 1) hauran de fer ús de la mascareta i gel hidroalcohòlic per a la desinfecció de mans, obligatòriament. L’aforament màxim de l’espai per atendre els usuaris i usuàries és d’una persona. En tot cas, caldrà mantenir la distància social de seguretat de dos metres. L’horari d’atenció al públic és de dilluns a divendres, de 10:30 a 14h i el dimecres, de 17 a 19h. El telèfon de contacte és el 93 822 20 73. • El Ple de l’Ascensió rebutja celebrar La Patum del 10 al 14 de juny de 2020 per la pandèmia de la Covid-19
  Data de publicació: 23.05.20

  L’Ajuntament de Berga ha rebutjat la proposta de celebrar La Patum, del 10 al 14 de juny de 2020, per la situació d’excepcionalitat causada per la pandèmia de la Covid-19. Els regidors i regidores del consistori berguedà s’han reunit aquest diumenge, 24 de maig, per celebrar el Ple de l’Ascensió de forma telemàtica. Les restriccions de la Fase 1 del desconfinament han impedit que l’acte es pogués desenvolupar presencialment i amb públic a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga. La sessió ha començat a les 11 del matí i ha comptat amb la participació virtual dels disset membres de la corporació, el secretari i l’arxiver municipal, que s’encarrega de custodiar el Llibre de Registres dels Administradors i caps de colla de La Patum.

  Proposta de celebració de La Patum

  L’alcaldessa, Montse Venturós, ha obert l’acte donant la benvinguda a les persones participants i ha formulat la proposta per celebrar les festes de l’Antiga Octava de Corpus, del 10 al 14 de juny de 2020, que ha estat votada de forma individual per cadascun dels membres del plenari. El resultat de la votació ha estat negatiu, ja que tots els regidors i regidores del consistori han rebutjat la proposta, excepte el regidor Eloi Escútia, que s’ha abstingut per problemes tècnics amb la seva connexió d’Internet. Seguidament, l’alcaldessa ha proclamat l’acord de ple de no celebrar La Patum per Corpus. Aquesta decisió ha comportat que no es fessin les propostes referents a la proclamació de les quatre parelles d’administradors i administradores, la concessió dels títols de Patumaire i Patumaire d’Honor ni la signatura del Llibre de Registres dels Administradors i caps de colla de La Patum. Tampoc s’ha donat a conèixer el resultat dels concursos de cartells de La Patum i La Patum Infantil perquè no es va poder fer la selecció de les propostes finalistes ni la votació popular a causa de les restriccions establertes durant el període de confinament. La negativa de fer Patum també ha impedit que s’interpreti el Ball de l’Àliga al mig de la plaça de Sant Pere i que el Tabal recorri els carrers i places de la ciutat.

  El pes de la tradició i la incertesa de les circumstàncies actuals

  La sessió ha acabat amb unes paraules de l’alcaldessa per recordar la tradició històrica de celebrar el Ple de l’Ascensió, un acte que es remunta a l’any 1656. Venturós ha esmentat alguns períodes en què no s’ha pogut celebrar La Patum per diferents conflictes bèl·lics i ha destacat la dificultat d’haver de prendre una decisió d’aquestes característiques i la incertesa de poder posposar la festa al setembre. L’alcaldessa també ha fet referència a l’excepcionalitat del moment i ha dedicat unes paraules de suport a les persones que han perdut la vida a causa del coronavirus i ha agraït l’esforç i la dedicació del personal sanitari i els serveis essencials durant el confinament. A més, ha posat en relleu la solidaritat i la cooperació que ha brollat en la societat a l’hora de fer front a la pandèmia i ha acabat el seu discurs fent referència a la cultura popular. Venturós ha recordat que “La Patum és una festa col·lectiva i que malgrat aquest any no hi hagi Patum per Corpus, la festa continuarà bategant molt fort”.

  Altres suspensions de La Patum per Corpus

  La suspensió de La Patum d’enguany no és una decisió inèdita. La fam, les sequeres, el mal estat de les finances municipals i, sobretot, les guerres han estat els motius principals que han impedit la celebració de la festa berguedana en les dates habituals de Corpus. Per exemple, les darreres Patums que no es van celebrar van ser les de 1937 i 1938 per la Guerra Civil espanyola. Tampoc hi va haver Patum l’any 1655 a causa de l’ocupació francesa de Berga durant la Guerra dels Segadors, ni entre el 1714 i el 1720, en la immediata postguerra de la Guerra de Successió. Altres dates destacades en què es va suspendre la festa van ser durant la Guerra Gran (1794 i 1795), la Guerra del Francès (1808-1813), el trienni liberal en què es van produir les lluites entre liberals i absolutistes (1822 i 1823), el 1829, entre el 1834 i el 1837, en el marc de la Guerra dels Set Anys i el 1873 durant la Tercera Guerra Carlina.

          10  11  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga