Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga celebrarà una versió confinada de La Patum amb actes simbòlics i culturals que es faran del 10 al 14 de juny
  Data de publicació: 03.06.20

  La pandèmia de la Covid-19 ha comportat la suspensió de La Patum de 2020, però no impedirà que se celebri una versió confinada de la festa. Des que es va prendre la decisió d’anul·lar la festa d’enguany, l’Ajuntament de Berga ha treballat per elaborar una programació d’actes simbòlics que es portaran a terme la setmana de Corpus, del 10 al 14 de juny, sota la denominació de ‘La Patum Confinada’. La proposta inclou esdeveniments culturals i festius que no comportaran la participació presencial de públic per evitar aglomeracions i complir les mesures preventives i restriccions de la Fase 2 del desconfinament. La programació també comptarà amb accions que es realitzaran a través de les xarxes socials amb la col·laboració de diverses entitats berguedanes. A més, també s’anima a tots els veïns i veïnes a decorar els balcons amb motius patumaires durant la setmana de Corpus.

  Filtres facials patumaires

  La programació de ‘La Patum Confinada’ començarà el dimecres, 10 de juny, a les xarxes socials de La Patum. A les 12 del migdia, el perfil oficial de la festa a Instagram (@lapatumberga) posarà a disposició dels usuaris i usuàries una sèrie de filtres facials patumaires per poder realitzar històries efímeres i compartir-les amb els seus seguidors i seguidores. Els filtres són gratuïts i estaran disponibles al mur del perfil de La Patum. Per descarregar-los, caldrà accedir a l’emoticona identificada amb una cara que inclou dos signes positius, situada sobre el mosaic de fotografies. Els usuaris i usuàries podran fer històries amb filtres que simulen la visió des de l’interior de l’Àliga o els Gegants, col·locar-se un barret patumaire mentre cauen algunes espurnes de foc o utilitzar una màscara amb el logotip de La Patum. També hi haurà altres filtres en format de joc per a què els usuaris i usuàries puguin descobrir quina comparsa són o quines frases típiques patumaires no podran dir aquest any, entre d’altres. L’elaboració i composició dels filtres facials ha estat realitzada per la dissenyadora, Mar Guixé.

  Actes religiosos i musicals

  El dijous, 11 de juny, l’església parroquial de Santa Eulàlia celebrarà una missa major cantada per l’Orfeó Berguedà que interpretarà l’Himne del Sagrat Cor de mossèn Marià Miró. L’ofici començarà a 2/4 d’11 del matí i les persones que accedeixin a l’església hauran de respectar les mesures preventives d’higiene, seguretat i aforament.

  A 2/4 de 10 de la nit, la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga interpretarà un salt de Patum, des del Castell de Berga. Es tracta d’una actuació estrictament musical sense la intervenció de la comparseria patumaire. L’esdeveniment no és obert al públic, però ha estat ideat per a què la música arribi a tothom i pugui ser escoltada des dels espais exteriors de les llars. A més, l’actuació serà retransmesa en directe per Televisió del Berguedà.

  Marató solidària de La Patum Infantil

  L’Associació de La Patum Infantil ha organitzat una jornada solidària que es portarà a terme el divendres, 12 de juny, durant tot el dia. Es tracta d’un repte o challenge per a què infants i adults puguin fer Patum des de casa de forma virtual. Les persones interessades en formar part d’aquest repte podran inscriure’s i participar en 8 categories diferents: Patum a la plaça, Patum de les andròmines, Patum Free-Style, Com canalla, Patum de vella escola, Patum des del balcó/petits reporters, Patum des de l’empostissat i Patum de comparsa. Els participants podran descarregar-se un cartell amb el lema “Jo hi participo” i hauran de publicar una foto o vídeo a les xarxes socials incloent l’etiqueta #patuminfantil i l’etiqueta corresponent a la categoria en què participin el dia de la marató solidària. La inscripció tindrà un preu d’entre 5 i 20€ i la recaptació es destinarà a La Marató de TV3 que enguany estarà dedicada a la Covid-19. Per a més informació sobre la iniciativa ‘Patum Infantil Challenge 2020’ podeu accedir al web www.patuminfantil.cat/challenge.

  Ofrena floral a les residència i el Santuari de Queralt

  L’Ajuntament de Berga i els representants de les comparses de La Patum realitzaran una ofrena floral per reconèixer la tasca realitzada pel personal sanitari i el personal assistencial dels centres residencials de gent gran de la ciutat durant la pandèmia del coronavirus. El diumenge, 14 de juny a les 10 del matí, una comitiva encapçalada per l’alcaldessa, Montse Venturós, i els caps de colla de la comparseria patumaire lliuraran el ram de la Geganta nova a la Residència Sant Bernabé i el ram de la Geganta Vella a la Residència Nostra Senyora de Queralt. A les 12 del matí, es dipositarà el ram de l’Àliga al Santuari de Queralt.

  Activitats paral·leles

  La programació de ‘La Patum Confinada’ es completarà amb altres actes culturals. D’una banda, l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus i la Televisió del Berguedà han creat la iniciativa ‘Àgora Cultura. La Patum dels sentiments’ que consistirà en l’elaboració de cinc píndoles audiovisuals breus sobre La Patum. Els vídeos estaran protagonitzats per historiadors, historiadores i persones vinculades a la festa berguedana amb l’objectiu de mostrar el sentiment patumaire des de diverses vessants. Les píndoles es publicaran a les xarxes socials de La Patum i Àgora Cultural Berga i també s’emetran per la Televisió del Berguedà.

  Paral·lelament, l’entitat Òmnium Cultural ha organitzat una lectura de textos patumaires a les xarxes socials. Tothom qui ho desitgi, podrà enregistrar un vídeo llegint algun text relacionat amb La Patum i publicar-lo al seu perfil particular. Les publicacions hauran d’anar acompanyades de l’etiqueta #PatumConfinada i serà necessari anomenar el perfil de l’entitat cultural (@omniumbergueda).

  D’altra banda, continua activa la campanya ‘Patumitza’t’ que consisteix en crear petites obres d’art relacionades amb la festa berguedana. Es tracta d’elaborar dibuixos, quadres, escultures o qualsevol tipus de manualitat feta amb paper, cartró, fusta o material reciclat. Les obres realitzades es podran compartir a través de les xarxes socials. Per fer-ho, les publicacions hauran d’incloure l’etiqueta #Patumitzat i anomenar el perfil oficial de La Patum a les xarxes socials Twitter (@lapatum) i Instagram (@lapatumberga). També es podrà enviar una fotografia de les creacions a l’adreça de correu electrònic patumitzat@ajberga.cat indicant el nom de l’autor o autora de l’obra i l’edat. Les fotografies enviades per correu electrònic hauran de ser en format horitzontal.

  Lliurament de cartells de ‘La Patum Confinada’

  El disseny i la maquetació del cartell de ‘La Patum Confinada’ ha estat elaborat per Ermínia Altarriba i mostra diverses situacions quotidianes protagonitzades per clicks de La Patum. El consistori berguedà ha imprès un miler de cartells que es distribuiran als comerços i establiments de la ciutat. Les persones que vulguin tenir un cartell de ‘La Patum Confinada’ podran recollir-lo gratuïtament a l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania quan l’equipament torni a obrir al públic. Enguany, no hi haurà la possibilitat d’adquirir el programa d’actes que es posa a la venda habitualment a l’Oficina de Turisme, ja que no s’ha realitzat la impressió del mateix. • Berga obre una consulta per elaborar el reglament de creació i funcionament del Consell Municipal de Festes de la ciutat
  Data de publicació: 01.06.20

  L’Ajuntament de Berga promou una consulta oberta als veïns i veïnes per elaborar el Reglament de creació i funcionament del Consell Municipal de Festes de Berga. Actualment, el consistori compta amb una sèrie de comissions de treball integrades per diferents regidories, personal tècnic municipal, representants del teixit associatiu i persones a títol individual per organitzar les festes principals que se celebren anualment al municipi. Aquestes comissions, però, no disposen d’una normativa específica per regular-ne la composició i el funcionament. En aquest sentit, el Consell Municipal de Festes ha estat plantejat com a òrgan consultiu d’assessorament, participació i debat, sense personalitat jurídica pròpia, per tractar els temes relacionats amb les festes locals entre les que s’inclouen la cavalcada de Reis, el Carnaval, la Carlinda, la festes de Sant Jordi, Sant Marc, Sant Pere de Madrona i Sant Quirze de Pedret, els Cristòfols, Els Elois, la Gala de Queralt, la Diada de l’Onze de Setembre, la Festa dels Bolets o la Festa Major d’Hivern, entre d’altres. La Patum quedaria exclosa d’aquest reglament perquè ja compta amb un òrgan consultiu propi que és el Patronat Municipal de La Patum. La creació del Consell Municipal de Festes donarà compliment a la moció aprovada durant la sessió plenària del passat mes de març impulsada pel grup municipal Junts per Berga.

  Funcions del Consell Municipal de Festes

  El Consell Municipal de Festes té l’objectiu d’afavorir la participació ciutadana en l’organització dels esdeveniment festius de la ciutat. Les seves funcions consistiran en formular propostes artístiques i organitzatives a la regidoria que tingui les competències en matèria de festes, potenciar la participació de la ciutadania, les entitats i les associacions berguedanes i proporcionar suport logístic durant el desenvolupament de les activitats que es portin a terme, de forma voluntària.

  Òrgans i composició de l’organisme

  El Consell Municipal de Festes comptarà amb dos òrgans: el plenari i les comissions de treball. D’una banda, el plenari estarà format per representants polítics, personal tècnic i representants d’organitzacions, entitats i associacions econòmiques, socials, professionals, veïnals i altres col·lectius o agents implicats en l’àmbit de festes. El plenari es reunirà trimestralment en sessió ordinària per debatre sobre l’estat del municipi en matèria de festes, així com per definir el pla de treball. D’altra banda, es crearan comissions de treball per a cadascuna de les festes municipals. Aquestes comissions s’hauran de reunir per programar, organitzar, coordinar i avaluar tots els elements que formen part dels esdeveniments festius de la ciutat. Les comissions podran prendre decisions de forma autònoma, seguint les directrius del plenari, i també reportaran els temes tractats i les activitats realitzades en les trobades periòdiques que celebri el plenari.

  Consulta pública prèvia

  L’Ajuntament de Berga ha obert un període de consulta pública per a què els veïns i veïnes i les entitats puguin realitzar les seves aportacions sobre aquest projecte normatiu. Les persones majors de 16 anys i les entitats sense ànim de lucre inscrites al Registre Municipal d’Entitats de Berga podran fer aportacions i suggeriments a la proposta d’elaboració del reglament presentant una instància genèrica. En l’apartat web ‘Participació ciutadana en projectes normatius’ es poden consultar els documents de síntesi del reglament, informació sobre els objectius, la necessitat i els problemes que es preveuen solucionar, la proposta del text i l’enllaç al formulari d’instància genèrica per realitzar les aportacions i propostes que es considerin oportunes. El termini per a la presentació de les instàncies estarà obert de l’1 al 15 de juny de 2020, ambdues dates incloses.

  Un cop finalitzat el període de consulta pública prèvia, s’elaborarà un informe de retorn en què s’inclouran totes les aportacions i propostes rebudes tractades de forma anònima i la valoració sobre la seva incorporació al projecte en qüestió per part de la comissió d’estudi formada per representants polítics i personal tècnic municipal. Aquest document es publicarà en l’apartat ‘Participació ciutadana en projectes normatius’ per posar-lo a l’abast de qualsevol persona interessada en la matèria tractada.< Anterior  ...      10  11  12  13  14  15  16  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga