Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga promou un canvi organitzatiu per a què la Cavalcada de Reis de 2020 sigui més oberta, participativa i transversal
  Data de publicació: 30.10.19
  Berga obrirà l’organització de la Cavalcada de Reis de 2020 a totes les entitats locals i persones a títol individual per fer-la més participativa i transversal. L’Ajuntament de Berga i les tres entitats que tradicionalment han coorganitzat l’esdeveniment (Bauma dels Encantats, Penya Boletaire i Colònies a Borredà) han promogut canvis en el model organitzatiu de la cavalcada per integrar les persones que vulguin prendre-hi part, així com per deixar de pintar de negre les persones que formen part de la comitiva del rei Baltasar. La regidora de Festes, Roser Valverde, ha destacat la voluntat de seguir obrint les festes de la ciutat per a què els veïns i veïnes hi participin activament i aportin les seves idees i propostes. Segons Valverde, “s’ha apostat per treballar en la inclusió de persones racialitzades per incloure-les en el dia a dia cultural i festiu del municipi, buscant sempre el treball conjunt amb les entitats i el veïnat”. La regidora de Festes ha afegit que “l’eix de treball sempre és i continua sent la voluntat d’ampliar les festes al màxim, buscant que tothom se senti còmode i tingui el seu espai en la quotidianitat de la ciutat. En aquest sentit, s’insta a tothom que en tingui ganes a participar-hi”.

  Comissió organitzadora d’entitats i representants municipals

  El consistori s’ha posat en contacte amb les entitats del municipi per traslladar-los la voluntat de crear una comissió formada pels representants de les associacions interessades en col·laborar amb els preparatius de la festa. Aquest organisme també comptarà amb la participació de les tres entitats encarregades de gestionar les carrosses dels Reis d’Orient en els darrers anys per tal d’aportar la seva experiència, així com dels tècnics i tècniques municipals que vetllen per diversos aspectes relacionats amb la logística dels actes de la cavalcada.

  La cavalcada en xifres

  La Cavalcada de Reis de Berga és un esdeveniment que acostuma a mobilitzar unes 120 persones, aproximadament. Per això, es requereix la participació d’entre 30 i 40 persones majors de 16 anys per a la comitiva que acompanyarà a cada rei durant la rua que recorrerà els carrers de la ciutat el dia 5 de gener.

  Les entitats i persones interessades en prendre part en la Cavalcada de Reis de 2020 poden adreçar-se a l’àrea de Festes de forma presencial, a través de l’adreça electrònica entitats@ajberga.cat i al telèfon 93 821 43 33. El termini per realitzar la sol·licitud finalitzarà el 15 de novembre.

  Baltasar de veritat

  El desembre de 2018, l’entitat Casa Nostra Casa Vostra va iniciar una campanya titulada #BaltasarDeVeritat per instar els ajuntaments i les entitats organitzadores de les cavalcades de reis de Catalunya a acabar amb la pràctica de pintar de color negre les persones que formaven part de la comitiva del rei Baltasar. Davant d’aquesta demanda, l’organització de la Cavalcada de Reis de Berga va prendre el compromís de facilitar la incorporació de persones racialitzades als actes de la cavalcada de 2020. Per tot això, enguany, s’està treballant per fer que el rei Baltasar i els patges reials siguin persones racialitzades. La resta d’acompanyants de la comitiva del rei Baltasar tampoc portaran la cara pintada de negre, sinó que s’utilitzarà un tipus de maquillatge facial similar al dels altres dos reis.

 • Berga promou el coneixement de la mort amb una exposició i dues visites nocturnes sobre l’origen i la tradició de Tots Sants
  Data de publicació: 28.10.19
  A la tardor, el fred s’acosta, els dies s’escurcen i les nits s’allarguen... Comença el període més fosc de l’any i la natura entra en una època de mort aparent. En aquest període també se celebra la festivitat de Tots Sants. Es tracta d’una festa dedicada al record dels avantpassats que té el seu origen en una vella tradició pagana que se celebrava a tota Europa en la qual s’assimilava la fi de la collita i el bon temps amb el culte a les ànimes dels familiar morts. En el context de la celebració de Tots Sants, el projecte ‘àgora cultura Berga’ aposta per una nova edició de la ‘Trilogia de la mort’, una iniciativa per fomentar el coneixement sobre el patrimoni i les tradicions vinculades a la mort. El projecte inclou una exposició titulada ‘La Mort. Sortir amb els peus per davant’ i dues visites guiades nocturnes i gratuïtes que es faran a l’entorn del barri vell i el cementiri municipal.

  El regidor de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, ha explicat que “l’objectiu de la ‘Trilogia de la mort’ és recuperar les tradicions atàviques del passat presents a les cases i que es donaven al voltant d’una llar de foc en moments puntuals com la nit de Sant Joan o la vigília de Tots Sants”. Segons ha comentat Sànchez, “avui dia, la mort és més tabú que fa alguns anys, ja que formava part de la quotidianitat de la gent i era més habitual visitar el cementiri i explicar llegendes a casa”. D’altra banda, el regidor ha aprofitat l’ocasió per destacar el valor patrimonial del cementiri municipal. Sànchez ha comentat que “les visites sempre intentem fer-les amb respecte i sense buscar cap tipus de morbo. De fet, en qualsevol ciutat del món, les visites als cementiris formen part de l’oferta patrimonial i cultural”.

  Tradició i mort al museu

  Algunes de les estances del Museu Comarcal de Berga canviaran la seva fesomia durant tres mesos. La mostra ocuparà tres espais de l’equipament cultural, on s’exposaran i explicaran diversos elements relacionats amb la tradició de la mort. El dissenyador i il·lustrador berguedà encarregat de crear l’exposició, Salvador Vinyes, ha explicat que les sensacions prendran rellevància pels visitants. “A mi m’agradaria que quan una persona entrés aquí, li passés alguna cosa perquè la mort no és una cosa habitual”. En aquest sentit, Vinyes ha dit que “aquesta mostra no és més que un passeig, un petit tast sobre el món de la mort, ja que la realitat te la trobes quan deixes d’existir, és a dir, quan ja ets mort”.

  La directora del Museu Comarcal de Berga, Alba Perarnau, espera repetir l’èxit de la mostra de 2018 titulada ‘Bruixes’, que va registrar uns 3.500 visitants. Perarnau ha comentat que arran de la bona acollida de la mostra anterior, “aquest any repetim l’experiència de muntar una exposició pròpia i ens basem en la mort perquè és un tema molt interessant que té moltes possibilitats i ens permet lligar-ho amb els dies de la celebració de Tots Sants”. ‘La Mort. Sortir amb els peus per davant’ es podrà veure al Museu Comarcal de Berga del 31 d’octubre al 31 de gener. El dijous, 31 d’octubre, a 2/4 de 8 dels vespre es realitzarà la inauguració de la mostra que inclourà el repartiment de castanyes cuites i calaveres de xocolata entre el públic assistent.

  Els organitzadors de l’exposició també han volgut fer un agraïment a la família Cortina Farràs, la família Ferran, l’arxiu Galderic Safont, la modista Maria Àngels Busquets, la parròquia de Santa Eulàlia i el Grup Horitzó per la seva col·laboració en la cessió de d’objectes i peces per a la mostra d’enguany.

  Llegendes, mites, orígens i històries sobre Tots Sants

  El cicle d’activitats de la ‘Trilogia de la mort’ es completarà amb dues visites guiades. La primera es portarà a terme el divendres, 1 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre a càrrec de Roger Cortina. L’activitat titulada ‘Nit d’ànimes. Crònica negra de Berga’ consistirà en un recorregut pel barri vell per conèixer diversos mites i llegendes sobre la cultura de la mort. L’Oficina de Turisme (C/ Mare de Déu dels Àngels, 7) serà el punt de sortida de la ruta.

  El cementiri municipal acollirà la segona visita que es farà el dissabte, 2 de novembre. Albert Cols serà l’historiador encarregat de guiar els visitants, així com d’explicar els orígens i la història de Tots Sants tot recorrent diversos espais del cementiri com el panteó dels berguedans il·lustres. L’activitat s’iniciarà a les 8 del vespre a la porta d’accés del cementiri.

  La mort al cinema

  Paral·lelament, ‘La peça del mes’ programada pel mes de novembre també estarà relacionada amb la temàtica de la mort. En concret, el Doctor en Comunicació Audiovisual i professor de Cinema a la Universitat de Barcelona, Jaume Duran, oferirà una conferència sobre el llibre ‘La muerte en el cine’ escrit pel mateix Duran en què recull una cinquantena de pel·lícules que han estat objecte de reflexió sobre la mort a través de la cinematografia.


< Anterior  ...      10  11  12  13  14  15  16  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga