Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • L’Orquestra del Conservatori de Música dels Pirineus obre el 6è 'Cicle de música per a la ciutat' amb una actuació de fantasia i ficció aquest diumenge
  Data de publicació: 17.02.18
  L’Escola Municipal de Música de Berga posa en marxa una nova edició del Cicle de música per a la ciutat. Es tracta d’una iniciativa que arriba a la sisena edició i que pretén donar a conèixer la tasca que es realitza al centre, però també té l’objectiu d’acostar la cultura musical a la ciutadania. Per això, s’han programat 9 actuacions que són fruit de l’activitat de les formacions de l’Escola de Música i del Conservatori de Música dels Pirineus, que es faran entre els mesos de febrer i juny del 2018.

  L’Orquestra del conservatori integrada per alumnes de les escoles de música de Berga, Puigcerdà i la Seu d’Urgell serà l’encarregada d’obrir la programació aquest diumenge, 18 de febrer. Els membres de la formació oferiran un concert simfònic titulat Això és ficció, un espectable dirigit per Oleguer Aymamí que mostrarà el poder de la música a l’hora de convertir la ficció en realitat. El repertori del concert comptarà amb peces de bandes sonores de pel·lícules i sèries de televisió tan conegudes com ‘Batman’ i ‘Joc de Trons’, però també es podran escoltar músiques relacionades amb el concepte de la fantasia de diversos compositors d’origen rus com per exemple: Txaikovski, Rimsky-Kórsakov, Stravinsky i Xostacóvitx. Es tracta d’una bona oportunitat per apreciar l’esforç i el treball realitzat per una setantena de músics de les tres comarques que formen part del Conservatori de Música dels Pirineus (Alt Urgell, Berguedà i Cerdanya). L’actuació es farà al Teatre Municipal de Música de Berga, a les 6 de la tarda.

  En el Cicle de música per a la ciutat també hi participaran les corals, les bandes i les orquestres durant les activitats de Setmana Santa, Sant Jordi i La Patum, entre d’altres. Per últim, cal destacar l’intercanvi musical que es produirà entre Berga i Mirandola en el mes de juny. El Coro Aurora provinent de l’escola d’aquesta localitat italiana realitzarà una actuació musical a l’església de Sant Francesc. Per a més informació sobre la programació del cicle podeu consultar les xarxes socials de l’Escola de Música.

  Les entrades per assistir als concert de pagament es podran adquirir a través del portal web tinctiquet.com. L’alumnat de l’Escola de Música i del Conservatori de Música dels Pirineus podrà accedir als espectacles gratuïtament.


 • Berga mostra i difon el llegat fotogràfic de Josep Deseuras per commemorar el centenari del seu naixement durant el 2018
  Data de publicació: 15.02.18
  Josep Deseuras i Vilanova (1918-2010) va ser un dels fotògrafs més destacats del segle XX a casa nostra per haver plasmat el dia a dia de la societat berguedana entre el 1948 i el 1980. Enguany, es commemora el centenari del seu naixement i per això, l’Ajuntament de Berga i l’Arxiu Comarcal del Berguedà han promogut la organització de diverses iniciatives que es portaran a terme durant el 2018. El director de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, Xavier Pedrals, ha explicat que “l’homenatge és una manera de manifestar el nostre agraïment a Josep Deseuras per haver fet confiança a l’arxiu i a la ciutat a l’hora de cedir el seu fons fotogràfic”.

  Publicació i digitalització d’imatges d’en Deseuras

  La primera activitat es va posar en marxa el passat mes de gener i consisteix en la publicació mensual de quatre o cinc fotografies de l’autor al web de l’Arxiu Comarcal del Berguedà. En total, es publicaran unes 60 imatges que recullen la quotidianitat de la ciutat de Berga a través dels seus costums, les seves tradicions i les seves celebracions. Tot i això, també hi apareixeran algunes imatges de temàtica paisatgística, ja que el fotògraf també tenia molt d’interès en l’entorn natural.

  La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, ha destacat la importància del llegat fotogràfic de Josep Deseuras perquè “ens permet observar la vida, els costums i els canvis que s’han produït al municipi de Berga, ja que Deseuras no tenia botiga i això feia que sortís al carrer per capturar les imatges de tot el que passava a la ciutat”. Una altra de les accions incloses en la celebració serà la digitalització d’una col·lecció de 200 postals, les quals, també es penjaran al portal web de l’arxiu comarcal.

  Exposició fotogràfica i elaboració d’un calendari

  D’altra banda, les fotografies de Josep Deseuras protagonitzaran l’exposició fotogràfica de La Patum de 2018. La mostra estarà formada per 24 imatges sobre la festa berguedana que es podran veure del 25 de maig al 30 de juny a l’Arxiu Comarcal del Berguedà. Tanmateix, el calendari que l’arxiu comarcal i Bífidus Produccions editen de forma conjunta anualment també comptarà amb una selecció d’instantànies del fotògraf, el qual, ja va protagonitzar l’edició del 2010 del mateix calendari.

  Per últim, el director de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, ha manifestat la intenció de publicar un catàleg que reculli les imatges més significatives del fotògraf, tot i que pel moment s’està buscant el finançament necessari per poder materialitzar el projecte. En aquest sentit, Xavier Pedrals ha destacat “l’interès de poder disposar d’aquest catàleg per fer que la seva obra adquireixi una major projecció fora de la comarca”.

  Qui era Josep Deseuras?

  Josep Deseuras i Vilanova va néixer a La Coma (Solsonès) l’any 1918, però durant la seva infantesa es va establir a la ciutat de Berga. Des de ben petit va mostrar interès per l’àmbit de la fotografia, però no va ser fins que va tornar de l’exili l’any 1948, que va reprendre la seva afició. Cinc anys després, va prendre la decisió de dedicar-se a la fotografia professionalment.

  La seva formació va ser autodidacte i va ser un gran admirador de l’obra del fotògraf francès Henri Cartier-Bresson. També es va fixar en el treball realitzat per Francesc Català-Roca, qui va conèixer a través del pintor i fotògraf berguedà Josep Maria de Martin, el qual, va transmetre a Deseuras alguns consells sobre art en general i sobre composició, en particular.

  La producció fotogràfica de Josep Deseuras es basa en el reportatge ciutadà i familiar i també en el paisatge. La seva obra està formada per més de 150.000 imatges que han estat digitalitzades per l’Arxiu Comarcal del Berguedà. La majoria de les fotografies del Fons Deseuras estan a disposició del públic, però una part de les imatges pertanyen a actes privats i no poden ser consultades, publicades o difoses de forma immediata, en compliment de la Llei de Protecció de Dades Personals


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga