Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • La Fira de Santa Tecla aposta pel comerç ramader amb subhastes i concursos de bestiar durant el 22 i 23 de setembre
  Data de publicació: 17.09.18
  La Fira de Santa Tecla de Berga arribarà el cap de setmana del 22 i 23 de setembre amb una edició que aposta fermament pel comerç ramader a través de la compravenda de bestiar i maquinària agrícola. “Recomençar!” és el lema escollit per a la mostra d’enguany per consolidar el procés de transformació de la fira amb l’objectiu de mantenir la confiança dels expositors promocionant el sector productiu. El regidor de Promoció Econòmica de Berga, Francesc Ribera, ha destacat la voluntat de recuperar el caràcter comercial de la fira i ha agraït la tasca realitzada conjuntament amb la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus a l’hora de crear espais que facilitin la comercialització entre els productors. En aquest sentit, Ribera ha comentat que “la ramaderia i les activitats del primer sector són clau per a la recuperació de l’economia berguedana i, per això, creiem que els tractes comercials havien de convertir-se en l’element central de la mostra”.

  Subhasta de terçones i concurs de vedelles

  Per donar continuïtat a la bona acollida que va tenir la subhasta de vedells de l’any passat, els organitzadors portaran a terme una subhasta de terçones. Es tracta de vaques que tenen tres anys de vida i que es troben en l’inici de l’etapa reproductiva. El gerent de la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus, Martí Orriols, ha explicat que els exemplars procedeixen del Centre de recria de la Raça Bruna dels Pirineus i que “el seu valor prové del període de creixement d’aquests animals dedicat a la preparació per a la posterior cria de vedells”. En total, se subhastaran una desena de terçones i el procés per participar-hi serà el mateix que en l’edició anterior. Els ramaders hauran d’acreditar-se al mateix lloc de la subhasta (Pl. Viladomat) presentant les credencials de les seves explotacions i després se’ls entregarà un número i un llibret amb les característiques de cada exemplar. El preu de sortida el determinarà el propietari de l’animal. La subhasta es farà el dissabte, a les 12 del migdia, a la plaça de Viladomat.

  Enguany, també es realitzarà un concurs de vedelles per posar a prova les habilitats de maneig dels propietaris dels animals que han cursat una formació prèvia. En aquest cas, el certamen comptarà amb la participació d’una dotzena de vedelles. El concurs es farà el diumenge, a 2/4 de 12 del matí, a la plaça de Viladomat.

  El valor del formatge artesà

  Una altra de les característiques de la Fira de Santa Tecla és el seu espai gastronòmic. Es tracta d’una zona dedicada a la mostra de formatges de muntanya i al maridatge de vins i formatges a través de l’habilitació d’una carpa de tastos especialitzada en l’explicació dels processos d’elaboració dels productes que s’oferiran durant els maridatges. A més, també hi haurà una espai anomenat ‘La Taverna’ que comptarà amb una food truck especialitzada en entrepans, tapes, begudes i gelats artesans.

  En aquest cas, el president de l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA), Nicanor Coscollola, ha valorat positivament el fet de poder disposar d’una zona exclusiva dedicada a la professionalització dels artesans elaboradors de formatges d’arreu de Catalunya. Tanmateix, Josep Venturós, membre de la junta directiva d’ACREFA, ha demanat al consistori que segueixi mantenint “l’aposta per la diferenciació dels productors que disposen de produccions ramaderes pròpies, com a valor afegit de cara al consumidor final”. En aquest sentit, el regidor Ribera ha explicat que el consistori ha promogut “el desplaçament dels venedors de formatges a altres mostres que es realitzen a la ciutat amb la voluntat de donar espai a tots els professionals del sector formatger, sense la intenció de qüestionar o perjudicar a ningú”.

  Dinamització de la fira

  La Fira de Santa tecla no només es composa de l’exposició i la compravenda de bestiar, sinó que també comptarà amb activitats de dinamització. Per exemple, hi haurà actuacions musicals, espectacles infantils, trobada d’acordions, trobada de puntaires i exhibicions de ball. A més, el grup de pintors Verdaguer 7 ha impulsat la celebració del 1r Concurs Internacional d‘Espantaocells. Es tracta d’una proposta oberta i adreçada al públic familiar que consistirà en la decoració d’unes estructures de fusta prèviament habilitades a prop de l’espai gastronòmic. Les persones interessades podran decorar els espantaocells durant la jornada del dissabte, mentre que el diumenge es farà la votació popular i l’entrega dels premis.

  Distribució de l’espai firal

  El recinte firal estarà obert des de les 10 del matí fins a les 9 del vespre i ocuparà tota la superfície de la Plaça de Viladomat i el passeig de la Indústria fins al passeig Vila de Casserres, on se situarà el mercat setmanal del dissabte. És previst que es prohibeixi l’estacionament dels vehicles en aquesta zona del vall per tal de donar amplitud a l’espai de passeig dels vianants, així com per fomentar la relació entre els establiments habituals i els firaires.

  La Fira de Santa Tecla en xifres

  La Fira de Santa Tecla està organitzada per l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga i disposa d’un pressupost d’uns 17.500€, una xifra similar a la de l’edició de 2017. Enguany, el certamen ramader i agrícola comptarà amb 16 expositors de bestiar, 7 de maquinària agrícola, 15 artesans formatgers, 1 celler de vins, 25 productors agroalimentaris i 9 concessionaris de vehicles d’ocasió.

  Per a més informació, podeu consultar el lloc web oficial de la fira http://santatecla.ajberga.cat

 • El curs escolar 2018-2019 arrenca a Berga amb 2.300 alumnes
  Data de publicació: 14.09.18
  Aquesta setmana ha començat un nou curs escolar a Berga amb un total de 2.305 alumnes. D’aquests, 2.230 cursaran l’etapa escolar obligatòria, mentre que 75 iniciaran l’etapa de preescolar. Enguany, les aules dels centres de primària de la ciutat s’ompliran amb 1.400 infants distribuïts entre l’oferta d’escoles públiques i concertades disponibles al municipi.

  D’altra banda, uns 830 nois i noies portaran a terme els estudis de secundària als instituts de titularitat pública i concertada durant aquest any. Tanmateix, l’Escola Bressol Flor de Neu comptarà amb 75 nadons de 0 a 3 anys, cobrint gairebé el 100% de la capacitat de l’equipament, que se situa en 82 places.

  Es reprèn l’ús dels ‘Camins escolars’

  L’Ajuntament de Berga ha posat en marxa els ‘Camins escolars’ coincidint amb l’inici del nou curs. Es tracta d’un servei gratuït que pretén fomentar els hàbits saludables fent que els nens i nenes vagin caminant a l’escola acompanyats d’un monitor o monitora responsable de cada ruta. El servei disposa de dos itineraris adreçats a l’alumnat d’entre P5 i 4t de primària de les escoles de Santa Eulàlia i Sant Joan. Precisament, una de les novetats d’aquest any ha estat la rebaixa de l’edat d’ús dels ‘Camins escolars’, ja que es considera que els infants de cicle superior compten amb la suficient autonomia per desplaçar-se caminant fins a l’escola sense la necessitat de monitoratge. Les famílies interessades en fer ús dels ‘Camins escolars’, hauran d’entregar un formulari d’autorització als monitors de la ruta.

  Adequació d’equipaments escolars

  El consistori berguedà ha efectuat una sèrie d’actuacions de millora i manteniment dels equipaments escolars de la ciutat durant el període estival. Per exemple, s’han fet tasques de reparació i pintat de les façanes dels edificis, s’ha portat a terme la impermeabilització de canaleres i la reparació de teulades per evitar les filtracions d’aigua, s’ha adequat el paviment de les aules mitjançant la substitució de rajoles malmeses o la col·locació de superfícies sintètiques, s’han reparat diversos elements dels serveis i els vestidors dels gimnasos, s’ha fet l’adequació de les escales i s’ha pintat el reixat exterior de les aules d’alguns centres i s’han fet lavabos nous en algun dels centres, entre d’altres.


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga