Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga intensifica les accions de la campanya ‘Vull la nit!’ durant les nits de les festes nadalenques
  Data de publicació: 27.12.18
  ‘Vull la nit!’ NO s’atura! La campanya impulsada per l’Ajuntament de Berga per promoure unes festes lliures de sexisme al municipi incorpora noves accions que s'estan desenvolupant durant el període nadalenc, tenint en compte una major afluència en els esdeveniments d’oci nocturn que es porten a terme a la ciutat aquests dies. Es tracta d’una sèrie d’actuacions que pretenen incidir en actituds masclistes que representen clares agressions envers les dones i que són percebudes amb normalitat generant un ambient de permissivitat pels agressors. Els comentaris desagradables per la forma de vestir, la manca de respecte per l’espai personal, la insistència per obtenir el consentiment a l’hora de mantenir relacions de qualsevol tipus, la intolerància a la diversitat sexual, l’estigmatització de les noies que prenen la iniciativa... són alguns exemples de situacions que la campanya ‘Vull la nit!’ vol eradicar i combatre centrant-se en l’àmbit de l’oci nocturn.

  Una campanya que creix amb la complicitat d’entitats i locals d’oci nocturn

  ‘Vull la nit!’ va néixer el novembre de l’any passat amb l’objectiu de promoure unes festes saludables i lliures de sexisme a Berga. Per fer-ho, va comptar amb la implicació d’entitats juvenils i locals d’oci nocturn de la ciutat. Des de l’inici del projecte s’han realitzat diverses actuacions per donar a conèixer la campanya, però el punt àlgid es va produir durant la celebració de La Patum. Segons explica la regidora de Joventut de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, “Vull la nit! va donar un tomb, ja que fins aquell moment, el ressò de la campanya s’havia reduït a l’àmbit local”.

  Fa un parell de setmanes, els organitzadors, les entitats i els locals adherits a ‘Vull la nit!’ van trobar-se per fer balanç del primer any de la campanya i per avaluar les accions realitzades en els últims mesos. Ambdues parts van coincidir en la necessitat de seguir realitzant activitats de sensibilització i formació en l’àmbit del feminisme per disposar de les eines i els recursos necessaris que permetin fer front a aquesta estructura de desigualtat. Mònica Garcia comenta que l’objectiu d’aquestes formacions és “comptar amb persones formades que no només siguin receptors de la informació, sinó que puguin actuar i transmetre els coneixements sobre les violències sexistes i deixar de fomentar actituds masclistes”. En aquest sentit, “la campanya persegueix seguir creixent en qualitat i en profunditat”, ha apuntat la regidora de Joventut.

  Al mes de gener la campanya serà presentada en el marc de les jornades del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats juntament amb campanyes feministes com les del festival Sònar i altres grans esdeveniments en l’àmbit nacional.

  ‘Vull la nit!’ guanya presència en les celebracions de cap d’any

  El projecte ‘Vull la nit!’ ha ideat una nova campanya d’accions que giren entorn de les 12 campanades de la nit de cap d’any, a través del disseny de nou material de difusió elaborat per la il•lustradora Mar Guixé i que ja se’n ha avançat la publicació a través de les xarxes socials oficials de la iniciativa a Twitter (@vull_la_nit) i Instagram (@vull_la_nit). Es tracta d’un fulletó que insta els joves a no protagonitzar actituds masclistes a través d’una dotzena de frases que descriuen situacions i comportaments relacionats amb la violència sexual.

  D’altra banda, les àrees d’Esports, Drets Socials i Joventut han establert complicitats amb el Club Atlètic Berga per fer que la campanya ‘Vull la nit!’ també sigui present a les curses de Sant Silvestre. En aquest cas, s’inclourà el logotip de ‘Vull la nit!’ al dorsal dels participants, s’incorporarà el tríptic de la campanya a la bossa que s’entrega als corredors i corredores, hi haurà una masterclass de zumba amb cançons i coreografies no sexistes abans de l’inici de la prova a càrrec del Centre Esportiu El Tossalet. A més, també hi haurà dues educadores de carrer que s’encarregaran d’informar als espectadors i espectadores de la cursa sobre el projecte.

  Per últim, es preveu la instal•lació d’un Punt Lila a la plaça de Sant Joan durant la nit i matinada de cap d’any. Es tracta d’un servei professional d’informació i acompanyament per a la prevenció i detecció de situacions de violència sexista que es poden produir en espais d’oci nocturn que estarà en funcionament d’1 a 6 de la matinada. La regidora Garcia ha destacat la necessitat de disposar d’aquest servei i ha valorat positivament l’emplaçament, ja que “la plaça de Sant Joan és un dels centres neuràlgics de la nit de Cap d’Any a Berga”. Garcia ha afegit que “amb aquestes intervencions esperem poder garantir que la nit de cap d’any sigui el més segura possible per les dones i pel col•lectiu LGTBIQ+, que també rep els efectes del masclisme i del patriarcat”.
 • L’edifici consistorial acollirà novament els discursos i la rebuda dels infants durant els actes de la cavalcada de reis d’enguany
  Data de publicació: 24.12.18
  Fa setmanes que els Reis d’Orient recorren el món des de terres llunyanes per completar un llarg viatge que finalitzarà el 5 de gener. Precisament, aquest és el dia que tenen marcat al calendari centenars d’infants berguedans que esperen amb nervis i il·lusió l’arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar. Abans, però, una comitiva de patges i assistents dels Reis d’Orient arribaran a la ciutat de Berga per recollir les cartes que han redactat els nens i nenes esperant que es compleixin els desitjos i les peticions que han plasmat per escrit. Enguany, l’arribada dels emissaris reials i la cavalcada de reis recuperaran els espais habituals de la celebració, després que alguns dels actes canviessin d’ubicació l’any passat a causa dels treballs d’adequació de la teulada de l’Ajuntament de Berga que va comportar l’emplaçament d’una grua davant de l’entrada de l’edifici consistorial durant mesos.

  Recollida de cartes el dia de Sant Esteve

  Es preveu que l’arribada dels patges reials es produeixi el dimecres, 26 de desembre, coincidint amb la celebració de Sant Esteve. La comitiva arribarà a Berga a 2/4 d’11 del matí i iniciarà un recorregut des del monument de La Patum, situat al capdavall del Passeig de la Pau. Posteriorment, els patges es dirigiran cap a la Plaça de la Creu, on es distribuiran per atendre els infants berguedans. Enguany, els tres punts de recollida de les cartes se situaran a l’Ajuntament de Berga, a l’Hotel d’Entitats (antic Centre Cívic) i al Pavelló de Suècia. Els nens i nenes podran entregar les cartes als patges fins a 1 del migdia i després de fer-ho, rebran un obsequi per part dels assistents dels Reis d’Orient. La Banda i la Jove Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga s’encarregaran de realitzar l’acompanyament musical durant l’arribada dels patges i la cavalcada de reis.

  La tarda més màgica de l’any pels infants

  El dissabte, 5 de gener, es portarà a terme la cavalcada de reis protagonitzada per Melcior, Gaspar i Baltasar. Els tres reis recorreran els carrers damunt de les seves carrosses repartint una tona de caramels entre els assistents, però abans de l’inici del recorregut visitaran els usuaris i usuàries dels centres de dia Cim d’Estela i L’Onada i de la Residència Nostra Senyora de Queralt. La comitiva encapçalada per un gran estel lluminós iniciarà el recorregut a la Plaça de Gernika, a 2/4 de 6 de la tarda. Posteriorment, les carrosses desfilaran pels carrers Pere II, Mestre de Pedret, Salvador Espriu, Isaac Albéniz, Pere III, la carretera de Sant Fruitós i el carrer del Roser fins a la Plaça de la Creu. Allà, els Reis d’Orient deixaran les carrosses i continuaran el recorregut a peu pel carrer de la Ciutat fins a la Plaça de Sant Pere, on adoraran el pessebre de La Berruga. Seguidament, es dirigiran a l’Ajuntament de Berga, on se’ls farà entrega de les claus de la ciutat per accedir a les llars berguedanes durant la nit i desar els regals corresponents. Melcior, Gaspar i Baltasar s’adreçaran als nens i nenes des del balcó consistorial i després rebran els infants a la Sala de Plens de l’Ajuntament. En el context de la cavalcada, hi haurà diverses alteracions de trànsit que podeu consultar en aquest enllaç. L’endemà, dia 6 de gener, els Reis Mags visitaran la residència i l’Hospital de Sant Bernabé abans d’iniciar el viatge de retorn cap a l’Orient.

  Campanya #BaltasarDeVeritat

  El 5 de desembre passat, l’entitat Casa Nostra Casa Vostra va iniciar una campanya per demanar als ajuntaments i les comissions organitzadores de les cavalcades de reis que es deixi de pintar de negre les persones que formen part de la carrossa del rei Baltasar. Es tracta d’una campanya que pretén posar fi a aquesta pràctica i que siguin les persones negres les que representin aquests papers.

  La cavalcada de Berga compta amb la col·laboració de tres entitats berguedanes (La Bauma dels Encantats, la Penya Boletaire i Colònies a Borredà) que s’encarreguen de gestionar cadascuna de les carrosses. L’organització de la cavalcada és una tasca que requereix mesos de preparació a causa del gran volum de persones que prenen part en l’esdeveniment.

  En la darrera sessió realitzada entre l’Ajuntament de Berga i les entitats col·laboradores per concretar els últims detalls de la cavalcada de 2019, també hi van participar els representants de l’associació Unitat Contra el Feixisme i el Racisme del Berguedà que dona suport a la campanya #BaltasarDeVeritat. La trobada va servir per exposar i intercanviar diferents punts de vista sobre les demandes de la campanya i l’estructura organitzativa de la cavalcada berguedana.

  Enguany, no es preveu fer canvis en la cavalcada per la impossibilitat de donar resposta de forma immediata a les peticions de la campanya, tenint en compte que el gruix dels preparatius han estat treballats i acordats des de fa setmanes. Tot i això, l’Ajuntament de Berga i les entitats que formen part de l’organització de la cavalcada es comprometen a treballar conjuntament amb les associacions impulsores de la campanya per facilitar i incorporar progressivament la participació de persones racialitzades.


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga