Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga celebrarà la 4a edició de la Gala d’Estels dedicada a l’astronomia, la física i la química amb mesures de seguretat per la Covid-19
  Data de publicació: 03.09.20

  L’astronomia, la física i la química protagonitzaran la Gala d’Estels de 2020 que se celebrarà al Santuari de Queralt el dimarts, 8 de setembre, aplicant mesures restrictives d’aforament per poder realitzar les activitats programades amb seguretat. La Gala d’Estels està organitzada per l’àrea de Festes de l’Ajuntament de Berga i inclourà tallers astronòmics, un sopar de carmanyola i un espectacle de bombolles de sabó. La vetllada estel·lar va néixer l’any 2017 per promoure el coneixement de l’entorn de Queralt, a través d’activitats divulgatives i lúdiques relacionades amb la ciència, la natura i l’astronomia. Per difondre l’esdeveniment s’han editat mil postals dissenyades per les Reines del Mambo que es distribuiran als comerços i establiments de la ciutat.

  Construcció d’elements astronòmics

  La Gala d’Estels s’iniciarà amb la realització de tallers astronòmics a càrrec de l’Observatori Astronòmic del Montsec. Es tracta d’activitats ideades per a què les persones participants puguin descobrir el món dels estels i els planetes mitjançant la construcció d’un coet, un rellotge de sol o un planisferi. Els tallers són aptes per a persones de totes les edats i es portaran a terme de 5 a 8 de la tarda, a l’esplanada situada davant de l’hostatgeria de Queralt.

  Gastronomia de carmanyola

  Els àpats preparats per endur fora de casa també poden ser saludables, divertits i sorprenents. Per comprovar la creativitat dels berguedans i berguedanes a l’hora d’elaborar una carmanyola, hi haurà un concurs en què es convida tothom a portar-se el sopar elaborat i/o cuinat en aquest tipus de recipients. Per tercer any consecutiu, el concurs comptarà amb cinc categories diferents: carmanyola més sana, carmanyola més divertida, carmanyola més petita, carmanyola més gran i carmanyoles més ben conjuntades (categoria de grup). L’organització de l’esdeveniment avaluarà les carmanyoles participants, determinarà les propostes guanyadores i entregarà els premis un cop finalitzat el sopar. La carmanyolada popular es farà de 8 de la tarda a 2/4 de 10 del vespre. Durant el sopar caldrà mantenir la distància de seguretat entre els grups, els quals, no podran superar les 10 persones.

  Espectacle BombollAire amb Pep Bou

  L’artista Pep Bou clourà la Gala d’Estels amb l’espectacle BombollAire. Es tracta d’una proposta que mostra la bellesa infinita de les bombolles de sabó des del punt de vista de la física i la química, així com la seva poètica. A l’aire lliure, les bombolles descobreixen nous moviments, noves formes... En aquest espectacle, la companyia de Pep Bou investiga l’art de fer bombolles en un ambient canviant, l’aire lliure, on les condicions incontrolables influeixen en la creació artística i la fan més efímera i sorprenent. Pep Bou compta amb una trajectòria professional de més de 30 anys d’experiència i amb aquest espectacle es reinventa i s’adapta als nous formats exteriors que demana la situació actual, per a què la cultura no deixi de volar, il·lusionar i fer-nos somiar. L’actuació es farà a 2/4 de 10 del vespre, a l’esplanada situada davant de l’església del Santuari de Queralt, i l’aforament serà limitat. Aquest espectacle requereix unes condicions meteorològiques determinades i en cas que no siguin favorables, l’actuació se suspendrà.

  Mesures de seguretat per la Covid-19

  L’organització aplicarà les mesures preventives corresponents per garantir que la Gala d’Estels d’aquest any es pugui desenvolupar amb seguretat per evitar la propagació de la Covid-19. El públic haurà de fer ús de la mascareta obligatòriament, hi haurà gel hidroalcohòlic per a la desinfecció de mans i totes les activitats comptaran amb aforament limitat. D’altra banda, també es recomana portar lot, calçat còmode i roba d’abric.

  Gala de Queralt

  Berga es prepara per viure una nova edició de la Gala de Queralt. El 30 d’agost es van iniciar els actes de la novena amb la celebració de misses dedicades a diferents col·lectius de la població i també es va portar a terme una jornada per netejar l’entorn del santuari promoguda pels capitans i capitanes de Queralt, que va comptar amb la participació d’una cinquantena de persones. Les activitats prèvies culminaran el dimarts, 8 de setembre, amb la celebració de la Gala al Santuari de Queralt.

  La jornada començarà a les 9 del matí amb una missa que es farà a la Cova de la troballa. A 2/4 de 12 del matí, hi haurà missa solemne cantada per l’Orfeó Berguedà. Durant l’ofici es farà l’entrega d’orenetes als capitans i capitanes de l’any passat i es nomenarà les persones que n’agafaran el relleu l’any 2021. Abans i després de la missa, hi haurà un concert de sardanes amb la Cobla Pirineu i volada de parapents.

  Els capitans i capitanes de Queralt d’aquest any són Joan Pla i M. Dolors Casadesús, Joan Urrea i M. Antònia Gómez, Aran Sanfeliu, Adrià Casals, Martí Cervelló, Mariona Vinyals i mossèn Ramon Barniol.

 • Berga acollirà dues noves jornades de donació de sang, els dies 8 i 9 de setembre, a l’Hotel d’Entitats
  Data de publicació: 02.09.20

  Berga se suma novament al conjunt de municipis que donen suport a les campanyes de donació de sang a Catalunya facilitant espais per acollir jornades d’acapte. Els dies 8 i 9 de setembre, l’Hotel d’Entitats disposarà d’un espai de donació, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h. Per realitzar el procés de donació amb seguretat, les persones que vulguin participar en aquesta acapte hauran de reservar cita prèvia a través del web donarsang.gencat.cat. El passat mes de juny es va portar a terme una campanya de tres dies que va registrar un total de 265 donacions de veïns i veïnes.

  Descens de donacions a l’estiu

  El Banc de Sang fa una crida a la ciutadania per mantenir el ritme de donacions, ja que durant l’època d’estiu disminueixen al voltant d’un 30% respecte la resta de l’any, a causa de les vacances i la reducció de l’activitat laboral i estudiantil, entre d’altres. Enguany, les necessitats de sang són més elevades per la represa de les operacions i tractaments que s’havien ajornat per la pandèmia de la Covid-19. A Catalunya, hi ha reserves de sang per als propers 8 dies, tot i que es considera que el nivell òptim són 10 dies.

  Campanyes amb mesures de seguretat

  La donació de sang és aquests dies una de les activitats imprescindibles que la ciutadania pot fer per afavorir el funcionament del sistema sanitari i l’atenció als pacients dels hospitals. El Banc de Sang, organisme del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, segueix les mesures de prevenció i seguretat i les aplica al conjunt de les seves campanyes des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19. Les persones donants disposen de gel esterilitzant en arribar a l’espai, han de guardar una distància mínima interpersonal i tenen un bolígraf d’un sol ús per emplenar el qüestionari, entre d’altres. Cal recordar, a més, que la Covid-19 no es pot transmetre per la sang, sinó per via respiratòria, amb la qual cosa el procés de donació i transfusió disposa de la seguretat habitual.

  Qui pot donar sang?

  Poden donar sang les persones d’entre 18 i 70 anys que pesin més de 50 quilos i es trobin bé de salut. Les dones poden donar tres vegades l’any i els homes poden fer-ho un màxim de quatre cops. També serà necessari deixar passar dos mesos entre donació i donació. Per a la seguretat de les persones donants i receptores, abans de realitzar la donació es realitza una entrevista mèdica i es comprova la pressió i el nivell d’hemoglobina. Les persones que hagin estat afectades per la Covid-19 o hagin estat en contacte amb algú que hagi patit la malaltia, hauran d’esperar un mes abans de poder donar sang, com a mesura de prevenció.

  Per a més informació, podeu consultar el web https://www.donarsang.gencat.cat/
Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga