Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga retrà homenatge a Isabel Cardona i Josep Freixa en l’acte del 13è aniversari de la proclamació de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat
  Data de publicació: 18.11.18
  El 25 de novembre es compliran 13 anys des que La Patum va ser proclamada com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Per celebrar l’efemèride, l’Ajuntament de Berga i el Patronat de la Patum han organitzat un acte d’homenatge a persones que han format part de la festa berguedana i que enguany es complementarà amb una visita guiada a la Casa de La Patum en el marc de la iniciativa ‘àgora cultural Berga’. Les activitats es portaran a terme durant els dies 23 i 24 de novembre a la Sala Casino i a la Casa de La Patum, respectivament.

  El relat de vida de dos patumaires

  L’acte de celebració de la proclamació de La Patum com a Patrimoni de la Humanitat consistirà en la visualització d’una nova entrega de l’audiovisual ‘Vides de Patum’ enregistrat per Produccions MC. Es tracta d’un projecte que té l’objectiu de recollir el testimoni de persones que han viscut fets i canvis rellevants a través de la seva vinculació a La Patum. La iniciativa pretén deixar constància d’aquestes experiències per tal de transmetre el coneixement de la festa berguedana a les properes generacions.

  En aquest ocasió, l’audiovisual estarà protagonitzat per Isabel Cardona Martínez i Josep Freixa Nyaco. D’una banda, Isabel Cardona va formar part del grup de dones que va realitzar un salt de Maces exclusivament femení en secret l’any 1960, mentre que Josep Freixa va ser vestidor de Plens durant una cinquantena d’anys (1961-2011), tot i que també va formar part de les comparses de la Guita Xica i els Nans Nous.

  En l’audiovisual, els protagonistes fan referència a la importància que ha tingut La Patum en les seves vides, expliquen algunes anècdotes personals, realitzen un repàs històric de l’evolució de la festa i consideren La Patum com un símbol d’identitat de la ciutat, dels berguedans i les berguedanes. L’acte d’aniversari de La Patum estarà conduït per Martí Villegas i finalitzarà amb l’actuació del Cor de Veus Blanques de l’Escola Municipal de Música de Berga.

  Visita guiada a les entranyes de la Casa de La Patum

  El dissabte, 24 de novembre, es farà una visita guiada a La Casa de La Patum. Es tracta d’una activitat inclosa en el projecte ‘àgora cultural Berga’, que impulsa l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga per donar a conèixer el patrimoni cultural de la ciutat a través d’activitats de divulgació. La visita també s’emmarca en ‘L’ànima dels nostres museus’, una iniciativa que consisteix en obrir al públic les sales dels espais d’interpretació dels equipaments museístics on es realitza el procés de preparació i conservació dels objectes abans de ser exposats. En aquest cas, els assistents podran descobrir com es realitza la restauració de les diferents peces que formen part de la comparseria patumaire de la mà de la restauradora, Gemma Rodríguez. La visita començarà a les 7 de la tarda i serà gratuïta.

 • Berga acull la 2a setmana d’activitats d’Esplèndid, el projecte d’intercanvi turístic amb Canet de Mar
  Data de publicació: 15.11.18
  Arrenca la segona fase del projecte d’intercanvi comercial, turístic i cultural Esplèndid entre les poblacions de Berga i Canet de Mar. Es tracta d’una iniciativa que té l’objectiu de desestacionalitzar el turisme per atraure visitants durant les setmanes de l’any en què l’ocupació hotelera i la densitat turística és menor en totes dues poblacions. La campanya iniciada al febrer tindrà continuïtat mitjançant la programació d’activitats i el llançament d’ofertes comercials del 16 al 25 de novembre.

  Funcionament de la campanya

  El projecte Esplèndid va arrencar el passat mes de febrer amb la posada en marxa d’una campanya que incloïa ofertes comercials en establiments i serveis de la comarca per tal que els visitants adquirissin productes i serveis mitjançant una targeta virtual en què s’acumulava el mateix import per gastar-lo posteriorment en l’altra població que forma part de la campanya. En aquest cas, els usuaris i usuàries que van realitzar despeses a Berga durant el mes de febrer ara podran gastar el saldo acumulat a Canet de Mar i a l’inrevés.

  D’altra banda, les persones que no disposin de la targeta i vulguin adherir-se a la campanya Esplèndid podran sol·licitar gratuïtament la targeta a través del web (www.esplendid.cat/alta). En el cas de Berga, els nous usuaris i usuàries hauran re recollir i activar la targeta a l’Oficina de Turisme (C/ Àngels, 7) per començar a acumular saldo i gastar-lo en la pròxima edició de la campanya, que es realitzarà previsiblement durant el primer trimestres de 2019.

  Ofertes i activitats esplèndides

  Una trentena d’establiments relacionats amb el comerç, l’hostaleria i la restauració posaran a disposició dels visitants un seguit d’ofertes de productes i serveis que es poden consultar al web oficial de la campanya. A més, també s’han organitzat activitats culturals, lúdiques i gastronòmiques per a tots els públics per donar a conèixer el patrimoni, la història, la gastronomia, el paisatge i la cultura del municipi. Des de l’organització, es recomana reservar prèviament l’allotjament i els àpats en els restaurants participants per poder gaudir del ventall d’ofertes disponibles.

  Balanç de la implantació del projecte

  El projecte Esplèndid va néixer amb la voluntat de fidelitzar el públic familiar de l’àrea metropolitana de Barcelona que realitza estades puntuals a la comarca. En aquest sentit, el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga, Francesc Ribera, ha explicat que “la iniciativa es troba en la fase d’implantació i els resultats no són immediats ja que requereix temps per a què la població conegui el projecte i es pugui consolidar”. Tanmateix, Ribera ha reconegut que “la resposta durant la primera setmana d’activitats realitzades al febrer no va complir les expectatives, ja que la majoria de les reserves es van anul·lar a causa de la nevada que es va produir a la ciutat i arreu de Catalunya”. Tot i això, ha valorat positivament la resposta del públic i la implicació dels comerços locals.

  Per últim, la implantació de la campanya ha comptat amb una subvenció de la Diputació de Barcelona per fer front al cost de l’aplicació informàtica utilitzada per gestionar la informació referent a l’acumulació del saldo dels usuaris i usuàries. Finalment, els ajuntaments de Berga i Canet de Mar han assumit el cost de la promoció del projecte en què s’inclou la creació de la web, el disseny i la impressió del material de difusió que ha estat d’uns 2.000€, en cada cas.


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga