Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Una exposició fotogràfica de paisatges d’hivern omplirà els locals de la mostra ’Art Major’, del 6 al 27 de febrer
  Data de publicació: 05.02.18
  L’hivern i la natura són dos elements àmpliament fotografiats per professionals especialitzats en aquestes temàtiques, però també per fotògrafs amateurs que gaudeixen de la quietud i el silenci dels paisatges i escenaris que ens ofereix la natura durant els mesos més freds de l’any. Precisament, immortalitzar instants, situacions, persones, animals i paisatges és una de les activitats que més apassionen a l’Adriana, l’artista que protagonitza l’última proposta expositiva del projecte ‘Art Major’. Es tracta d’una mostra fotogràfica de tretze imatges titulada ‘Paisatges d’hivern’, que es podrà veure del 6 al 27 de febrer als locals desocupats del centre de Berga (carrer dels Àngels 5; Placeta Ciutat 1 i 10; carrer de la Ciutat, 17 i 28).

  Les fotografies mostren diversos paisatges capturats durant els viatges realitzats per l’autora de l’exposició. L’Adriana explica que “des de petita acostumava a portar la càmera a les mans, sempre a punt per fotografiar tot allò que em produïa algun tipus de sensació o emoció”. Amb el pas dels anys, l’artista s’ha interessat per millorar tècnicament les seves fotografies, ja que això li permet “jugar amb les diverses opcions que t’ofereix la càmera per captar instants, però sobretot per crear allò que realment vull a nivell fotogràfic”.

  ‘Art Major’ és un projecte ideat per l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga i la Diputació de Barcelona que va néixer amb la voluntat de revitalitzar el centre comercial del carrer Major, reconvertint els aparadors buits dels comerços en espais d’exposició d’obres de diverses disciplines artístiques. Un dels objectius d’aquest projecte és donar l’oportunitat a nous creadors de mostrar les seves obres per a què siguin vistes pels vianants que recorren una de les zones comercials més emblemàtiques de la ciutat.

  ‘Art Major’ és una iniciativa gratuïta i oberta a tothom. Per participar-hi, com a expositor o com a galerista, només cal posar-se en contacte amb l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga. Per a més informació, podeu accedir al lloc web oficial de la mostra a través del següent enllaç: artmajor.ajberga.cat


 • El Museu Comarcal de Berga mostra una col·lecció de bitllets i monedes utilitzats al Berguedà durant la Guerra Civil
  Data de publicació: 02.02.18
  El Museu Comarcal del Berga acollirà una mostra de bitllets per donar a conèixer el sistema de moneda local i el seu desenvolupament a la comarca del Berguedà durant els anys de la Guerra Civil espanyola. L’exposició titulada ‘Bitllets de la Guerra Civil a la comarca del Berguedà’ compta amb bitllets i monedes d’una quinzena de municipis berguedans i es podrà veure del 2 de febrer al 5 de març. La mostra està organitzada per l’Ajuntament de Berga, el Museu Comarcal de Berga i els arxius privats de la família Canals-Canudas i la família Galderic Safont. La directora del Museu Comarcal de Berga, Alba Perarnau, destaca “el gran valor històric d’aquestes petites obres d’art” i valora “la recerca i l’esforç realitzats per Lluís Canals i Ramon Miquel Safont”.

  La col·lecció que s’exposa està formada per 55 elements de paper i moneda de l’any 1937. Cal destacar que durant la Guerra Civil, del 1936 al 1939, l’economia en general i el sistema monetari en particular, van patir canvis importants al nostre país. Segons explica Perarnau, “en aquest període les monedes d’argent van començar a ser escasses, ja que eren guardades pels qui en tenien i van ser retirades de la circulació pel govern republicà. La moneda de coure també va anar desapareixent, donat que era utilitzada per les indústries de guerra”.

  Davant d’aquesta problemàtica, el 21 de setembre de 1936, la Conselleria d’Economia de la Generalitat de Catalunya dirigida per Josep Tarradellas va crear el Paper Moneda Nacional Català garantit per les reserves d’aquesta institució i de curs legal a tot Catalunya. Amb tot, els valors emesos de 10, 5 i 2,50 pessetes eren poc fraccionats per l’època, tenint en compte que el sou mitjà d’un treballador l’any 1936 era de 8 a 12 pessetes al dia i els cèntims eren molt utilitzats. Per suplir aquesta mancança de xavalla, els comerciants es van veure obligats a posar en circulació vals, bons o tiquets i els ajuntaments també van crear la seva pròpia moneda, molt fraccionària, que va ser de curs legal a cada municipi.

  El divendres, 2 de febrer, es farà l’acte d’inauguració de l’exposició ‘Bitllets de la Guerra Civil del Berguedà’. L’esdeveniment començarà a les 7 de la tarda al Museu Comarcal de Berga.


< Anterior  ...          10  11  12  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga