Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga homenatja l’artista Josep Maria de Martín i Gassó l’any del centenari del seu naixement
  Data de publicació: 28.12.20

  El 8 de març de 2020 es van complir 100 anys del naixement de Josep Maria de Martín i Gassó. L’artista berguedà va destacar com a pintor, dibuixant, poeta i escriptor, va participar activament en la vida cultural barcelonina de la immediata postguerra i en la seva obra també hi ha textos i dibuixos relacionats amb La Patum. L’any del centenari del seu naixement, Òmnium Berguedà i l’Ajuntament de Berga han homenatjat l’artista amb un acte simbòlic i la descoberta d’una placa commemorativa instal·lada a la casa on va viure Josep Maria de Martín, situada al número 13 d’un edifici modernista del carrer ronda de Queralt. La placa ha estat dissenyada per Salvador Vinyes, que va ser alumne de l’artista berguedà, i consta de dues parts. En la primera part es pot visualitzar la signatura de Josep Maria de Martín, mentre que en la segona part hi figura la inscripció següent: “En aquesta casa hi va viure el pintor, dibuixant i escriptor Josep Maria de Martín i Gassó (Berga, 1920-2005) que amb la seva tasca artística i intel·lectual esperonà la vida cultural berguedana. Com artista, teòric i escriptor –sovint sota el pseudònim de Bernat Meix – feu aportacions de gran modernitat per a la seva època, que contribuïren notablement en el procés de renovació i obertura intel·lectual del país en els foscos anys de la postguerra. En el centenari del seu naixement, mantenim viu el seu record”.

  L’acte ha comptat amb la participació de Montserrat Soler (Presidenta d’Òmnium Berguedà), Salvador Vinyes (Artista i dissenyador de la placa), Bernat Puigdollers (Historiador i crític d’art), Araceli Esquerra (Consellera de Cultura del Consell Comarcal del Berguedà), Lluís Cerarols (Director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat a la Catalunya Central) i Montse Venturós (Alcaldessa de Berga).

  L’esdeveniment s’ha completat amb una breu conferència titulada “Josep Maria de Martín i la renovació de les arts de postguerra”, a càrrec de Bernat Puigdollers. L’historiador i crític d’art ha reivindicat la figura de Josep Maria de Martín per la repercussió que va tenir l’artista en les arts catalanes de la postguerra. Puigdollers ha destacat el moment en què de Martín va entrar en contacte amb el pintor Ramon Rogent i com es va convertir en un referent per a la resta de companys de la seva generació.

  Activista cultural

  Josep Maria de Martín va dedicar la seva vida a la pintura, però també va destacar en l’àmbit de la il·lustració, la caricatura, la poesia i la novel·la. De Martín va estudiar Dret a la Universitat de Barcelona, on va compartir estudis amb l’escriptor Joan Perucho, el periodista Néstor Luján i el filòleg i crític literari Antoni Vilanova. La seva estada a la capital catalana li va permetre participar en la vida cultural de la ciutat com a dibuixant i il·lustrador juntament amb altres personatges rellevants de l’època com el poeta Gabriel Ferrater o l’editor Carles Barral. La mort del pare de Josep M. de Martín va propiciar el seu retorn a Berga i va deixar de relacionar-se amb el món cultural de Barcelona.

  Pintor, poeta i novel·lista

  De Martín va realitzar una pintura d’estructura geomètrica, amb tendència a la simplificació i molt influïda pel pintor francès, Paul Cezánne, i el cubisme. Es tracta d’una característica també present en els seus dibuixos, entre els quals hi ha cartells, auques, calendaris, un bestiari, il·lustracions per a llibres i caricatures. Com a poeta es caracteritza per la seva ironia insòlita, impregnada de reflexió sobre la vida, d’al·lusions cultes i jocs estilístics. Va publicar quatre llibres sota el pseudònim de Bernat Meix: Els jornals al cos (1975), El peu al coll (1975), La mosca al nas (1976) i El nus a la cua (1978). Tots aquests poemaris estan recollits en un sol volum titulat El clam a l’erm (2001). De Martín també va escriure una novel·la policíaca en castellà amb Gabriel Ferrater titulada Cercano está el mal (1952), que va sortir publicada uns anys més tard amb el nom Un cuerpo, o dos.

  Vincle amb la ciutat de Berga

  De Martín va dirigir el Museu Comarcal de Berga als anys 60 i va impulsar la publicació d’una sèrie de llibres de temàtica berguedana. L’artista va realitzar diverses portades dels programes de mà de La Patum. La festa berguedana també va protagonitzar els textos i dibuixos elaborats per de Martín en l’obra El loco retablo de la Patum (1944) i La Patum de Berga (1951), com a número de la revista Dau al Set. Als anys 70, va publicar un estudi signat conjuntament amb Manuel Sistach, La prensa periòdica bergadana 1812-1969 (1970).

  L’any 2001 va rebre la Medalla d’Or de la ciutat de Berga i se li va dedicar una exposició antològica al Museu Comarcal de Berga. • Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a Berga (28/12/20)
  Data de publicació: 28.12.20

  El regidor de Drets Socials i primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, ha comparegut de forma virtual aquest dilluns, 28 de desembre, per actualitzar la informació sobre l’evolució de la pandèmia a la ciutat. Els representants municipals han repassat l’afectació de la pandèmia als centres residencials de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari d’àmbit comarcal i els serveis efectuats pels cossos policials en matèria de restriccions per la Covid-19, entre d’altres.

  Afectació municipal de la Covid-19

  La informació actualitzada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (27/12/20) mostra que la ciutat de Berga ha registrat 74 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (+37) i també s’han comptabilitzat 118 casos en els darrers 14 dies (+40). Actualment, l’índex de risc és de 1167.48 punts. Es tracta d’un nivell considerat molt alt, que s’ha incrementat més del doble respecte la setmana anterior (550.35). La taxa de reproducció de l’epidèmia ha augmentat fins a 1.87 punts. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa.

  L’alcaldessa ha alertat que les dades sobre el nombre de contagis han augmentat exponencialment els darrers dies i, per això, ha demanat extremar la precaució per evitar majors restriccions per part de les autoritats competents. Venturós ha remarcat que “cal anar molt alerta perquè amb aquestes xifres que estem donant ens hi va la vida dels nostres veïns i veïnes i és imprescindible seguir totes i cadascuna de les mesures de les autoritats sanitàries”.

  Incidència a les residències

  Montse Venturós ha comentat que la situació a la residència Sant Bernabé s’ha mantingut estable durant els darrers set dies. Actualment, hi ha 42 usuaris i usuàries, no hi ha casos amb diagnòstic positiu i no s’han registrat defuncions. També hi continua havent un cas amb diagnòstic positiu entre el personal laboral.

  L’alcaldessa ha explicat que el Departament de Salut ha realitzat avui una inspecció a la residència per avaluar el centre i comprovar si compleix els requisits per reprendre l’ingrés de nous usuaris i usuàries. El procés d’ingressos als centres residencials de gent gran va quedar aturat al març quan va començar la pandèmia de la Covid-19.

  Venturós ha confirmat que la residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) continua sense registrar casos positius entre les persones residents i el personal laboral. Aquestes dades permeten al centre residencial mantenir el distintiu de residència neta o verda.

  Pel que fa a la vacunació, Venturós ha explicat que el Departament de Salut ha determinat que el procés de vacunació es realitzi primerament a les residències públiques més grans. L’alcaldessa ha comentat que desconeix la data en què es començarà a vacunar a la ciutat. Tot i això, ha comentat que es manté un contacte estret amb el Departament de Salut i Salut Pública per poder conèixer en quin moment es produiran les primeres vacunacions a Berga.

  Hospital Sant Bernabé

  Les dades facilitades per l’Hospital Comarcal Sant Bernabé amb data de 23 de desembre, mostren que el centre sanitari comptava amb 9 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19. Això suposa un increment de 2 pacients respecte de la setmana anterior. Durant la setmana passada, van ingressar 7 pacients per Covid-19, es van donar 2 altes, es va produir 2 defuncions i 1 trasllat a un altre centre hospitalari. En referència al personal sanitari, es van registrar 7 casos de professionals que han estat confinats per haver estat en contacte amb persones portadores del virus.

  Serveis de la Policia Local

  El passat dilluns, 21 de desembre, van entrar en vigor les noves mesures per a la contenció de la Covid-19 que s’aplicaran fins a l’11 de gener de 2021 a tot Catalunya. Aquestes mesures afecten la interacció social, la mobilitat, el confinament nocturn, el sector de l’hostaleria i l’activitat esportiva. Les restriccions mantenien el toc de queda nocturn de 22 a 6 h, a excepció de les dates assenyalades de les nits de Nadal, Cap d’Any i Reis i també es va establir el confinament perimetral comarcal durant tota la setmana. En aquest sentit, es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra. Del 21 al 28 de desembre, la Policia Local ha efectuat 17 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. S’han interposat 4 denúncies, 3 per incomplir les restriccions de mobilitat i també s’ha denunciat 1 local per incomplir la restricció horària d’obertura comercial.

  Consciència i responsabilitat col·lectiva

  L’alcaldessa ha reiterat que la situació actual és complexa i ha fet una crida per tal de respectar, ser corresponsable, tenir empatia i entendre que estem davant d’una pandèmia. Hem patit molt durant la primera i segona onada i sembla que en la tercera onada que arribarà, el Berguedà es troba en uns índexs elevadíssims que ens fan creure que la situació és extremadament complexa. Per això esperem el compliment de totes les mesures de seguretat, per la salut de tots i totes i per la salut col·lectiva.


< Anterior  ...         10  11  12  13  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga