Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga obre la temporada de tardor del Cicle Gaudí amb quatre noves projeccions de cinema català al Teatre Patronat
  Data de publicació: 18.09.18
  El Cicle Gaudí reprèn les projeccions cinematogràfiques amb una nova temporada plena de propostes que arribaran a més d’una trentena de cinemes de les quatre províncies catalanes durant la tardor. Els espectadors i espectadores tindran l’oportunitat de veure una selecció de les darreres produccions catalanes estrenades recentment a les sales d’exhibició d’arreu del país. En aquesta ocasió, Berga tornarà a repetir com a seu del Cicle Gaudí acollint quatre sessions que es faran entre els mesos de setembre i desembre al Teatre Patronat. La capital berguedana es va adherir a la iniciativa des de la posada en marxa del projecte el setembre de 2016 i des de llavors ha acollit la projecció d’una vintena de films gràcies a l’impuls de l’Acadèmia del Cinema Català i la col·laboració de l’entitat 9,5mm Grup Internacional Cinematogràfic i l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga. Els títols que formen part de la programació de tardor són: Jean-François i el sentit de la vida, Formentera Lady, Petitet i Les distàncies.

  Setembre: l’existencialisme en l’adolescència

  A Berga, la temporada de tardor del Cicle Gaudí arrencarà oficialment el proper dijous, 20 de setembre, amb la projecció de Jean-François i el sentit de la vida. La pel·lícula dirigida per Sergi Portabella explica la història del Francesc, un noi solitari de tretze anys que descobreix a l’escola ‘El mite de Sísif’ d’Albert Camus i queda fascinat per les idees del filòsof. A partir d’aquest moment, el noi es fa dir Jean-François, es posa la jaqueta coll pujat i decideix convertir-se en existencialista. El seu nou objectiu serà anar a París per trobar a Camus. La Lluna, una adolescent que viu el present, l’acompanyarà i junts emprendran un viatge per descobrir quin és el sentit de la vida.

  Octubre: el sentit de la responsabilitat

  Formentera lady, l’entrena com a director de l’actor Pau Durà, serà la proposta escollida per a l’octubre. La pel·lícula protagonitzada per José Sacristán retrata el viatge crepuscular, esperançador i iniciàtic d’un home que va arribar a la Formentera hippie dels anys 70 i s’hi va quedar a viure, guanyant-se la vida tocant el banjo en un bar. La seva vida canvia quan rep la visita de la seva filla per demanar-li que es faci càrrec del seu nét, ja que, la noia ha de marxar a viure a l’estranger per motius laborals.

  Novembre: la rumba catalana simfònica

  La rumba i la música simfònica es donen la mà al film Petitet, que es podrà veure el mes de novembre a la sala berguedana. La pel·lícula en format documental es basa en la figura del 'Petitet', un exmúsic gitano barceloní que vol complir la promesa que li havia fet a la seva mare abans de morir de portar la seva rumba simfònica a un gran teatre de Barcelona.

  Desembre: l’angoixa i les contradiccions d’una generació

  Les distàncies d’Elena Trapé serà la pel·lícula que tancarà la programació de tardor del Cicle Gaudí de 2018. El film triomfador en la passada edició del Festival de Cinema de Màlaga retrata el sentiment de decepció d’un grup d’amics que es manifesta en la crisi econòmica, en el fet de fer-se gran i en la fragilitat de les relacions d’amistat a distància.

  Freqüència de les projeccions

  Les sessions es faran el tercer dijous de cada mes, a 2/4 de 9 del vespre. El preu de l’entrada general serà de 4,5€, encara que hi haurà descomptes pels titulars del Carnet Jove (3€), pels socis del Club Vanguardia (2x1) i pels socis de 9,5mm Grup Internacional Cinematogràfic.

  Per a més informació, podeu consultar el lloc web oficial del Cicle Gaudí en aquest enllaç: https://www.ciclegaudi.cat/

 • La Fira de Santa Tecla aposta pel comerç ramader amb subhastes i concursos de bestiar durant el 22 i 23 de setembre
  Data de publicació: 17.09.18
  La Fira de Santa Tecla de Berga arribarà el cap de setmana del 22 i 23 de setembre amb una edició que aposta fermament pel comerç ramader a través de la compravenda de bestiar i maquinària agrícola. “Recomençar!” és el lema escollit per a la mostra d’enguany per consolidar el procés de transformació de la fira amb l’objectiu de mantenir la confiança dels expositors promocionant el sector productiu. El regidor de Promoció Econòmica de Berga, Francesc Ribera, ha destacat la voluntat de recuperar el caràcter comercial de la fira i ha agraït la tasca realitzada conjuntament amb la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus a l’hora de crear espais que facilitin la comercialització entre els productors. En aquest sentit, Ribera ha comentat que “la ramaderia i les activitats del primer sector són clau per a la recuperació de l’economia berguedana i, per això, creiem que els tractes comercials havien de convertir-se en l’element central de la mostra”.

  Subhasta de terçones i concurs de vedelles

  Per donar continuïtat a la bona acollida que va tenir la subhasta de vedells de l’any passat, els organitzadors portaran a terme una subhasta de terçones. Es tracta de vaques que tenen tres anys de vida i que es troben en l’inici de l’etapa reproductiva. El gerent de la Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus, Martí Orriols, ha explicat que els exemplars procedeixen del Centre de recria de la Raça Bruna dels Pirineus i que “el seu valor prové del període de creixement d’aquests animals dedicat a la preparació per a la posterior cria de vedells”. En total, se subhastaran una desena de terçones i el procés per participar-hi serà el mateix que en l’edició anterior. Els ramaders hauran d’acreditar-se al mateix lloc de la subhasta (Pl. Viladomat) presentant les credencials de les seves explotacions i després se’ls entregarà un número i un llibret amb les característiques de cada exemplar. El preu de sortida el determinarà el propietari de l’animal. La subhasta es farà el dissabte, a les 12 del migdia, a la plaça de Viladomat.

  Enguany, també es realitzarà un concurs de vedelles per posar a prova les habilitats de maneig dels propietaris dels animals que han cursat una formació prèvia. En aquest cas, el certamen comptarà amb la participació d’una dotzena de vedelles. El concurs es farà el diumenge, a 2/4 de 12 del matí, a la plaça de Viladomat.

  El valor del formatge artesà

  Una altra de les característiques de la Fira de Santa Tecla és el seu espai gastronòmic. Es tracta d’una zona dedicada a la mostra de formatges de muntanya i al maridatge de vins i formatges a través de l’habilitació d’una carpa de tastos especialitzada en l’explicació dels processos d’elaboració dels productes que s’oferiran durant els maridatges. A més, també hi haurà una espai anomenat ‘La Taverna’ que comptarà amb una food truck especialitzada en entrepans, tapes, begudes i gelats artesans.

  En aquest cas, el president de l’Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA), Nicanor Coscollola, ha valorat positivament el fet de poder disposar d’una zona exclusiva dedicada a la professionalització dels artesans elaboradors de formatges d’arreu de Catalunya. Tanmateix, Josep Venturós, membre de la junta directiva d’ACREFA, ha demanat al consistori que segueixi mantenint “l’aposta per la diferenciació dels productors que disposen de produccions ramaderes pròpies, com a valor afegit de cara al consumidor final”. En aquest sentit, el regidor Ribera ha explicat que el consistori ha promogut “el desplaçament dels venedors de formatges a altres mostres que es realitzen a la ciutat amb la voluntat de donar espai a tots els professionals del sector formatger, sense la intenció de qüestionar o perjudicar a ningú”.

  Dinamització de la fira

  La Fira de Santa tecla no només es composa de l’exposició i la compravenda de bestiar, sinó que també comptarà amb activitats de dinamització. Per exemple, hi haurà actuacions musicals, espectacles infantils, trobada d’acordions, trobada de puntaires i exhibicions de ball. A més, el grup de pintors Verdaguer 7 ha impulsat la celebració del 1r Concurs Internacional d‘Espantaocells. Es tracta d’una proposta oberta i adreçada al públic familiar que consistirà en la decoració d’unes estructures de fusta prèviament habilitades a prop de l’espai gastronòmic. Les persones interessades podran decorar els espantaocells durant la jornada del dissabte, mentre que el diumenge es farà la votació popular i l’entrega dels premis.

  Distribució de l’espai firal

  El recinte firal estarà obert des de les 10 del matí fins a les 9 del vespre i ocuparà tota la superfície de la Plaça de Viladomat i el passeig de la Indústria fins al passeig Vila de Casserres, on se situarà el mercat setmanal del dissabte. És previst que es prohibeixi l’estacionament dels vehicles en aquesta zona del vall per tal de donar amplitud a l’espai de passeig dels vianants, així com per fomentar la relació entre els establiments habituals i els firaires.

  La Fira de Santa Tecla en xifres

  La Fira de Santa Tecla està organitzada per l’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga i disposa d’un pressupost d’uns 17.500€, una xifra similar a la de l’edició de 2017. Enguany, el certamen ramader i agrícola comptarà amb 16 expositors de bestiar, 7 de maquinària agrícola, 15 artesans formatgers, 1 celler de vins, 25 productors agroalimentaris i 9 concessionaris de vehicles d’ocasió.

  Per a més informació, podeu consultar el lloc web oficial de la fira http://santatecla.ajberga.cat

< Anterior  ...         10  11  12  13  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga