Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • Berga celebra el 20è aniversari de la cursa de Sant Silvestre i inicia una campanya per acabar amb el sexisme en l’esport
  Data de publicació: 12.12.19

  Les curses de Sant Silvestre que es realitzen els últims dies de desembre és una de les tradicions populars més esteses arreu del món. Berga no és una excepció i, enguany, se celebrarà el 20è aniversari d’aquesta prova esportiva que compta amb un gran poder de convocatòria i que espera tornar a superar el miler de participants. L’esdeveniment organitzat pel Club Atlètic Berga i l’Ajuntament de Berga es farà el 31 de desembre i inclou les curses infantils de 150, 300 i 600 metres i la prova de 5.000 metres.

  El regidor d’Esports, Isaac Santiago, ha destacat el caràcter popular de la cursa i ha valorat positivament que “la prova aconsegueixi reunir corredors de totes les edats i persones que no corren habitualment, però que decideixen iniciar-se en aquesta disciplina fent la cursa de Sant Silvestre”. El regidor d’Esports també ha agraït la col•laboració dels veïns i veïnes per les afectacions i els talls de trànsit que es produeixen en els trams que formen part del recorregut de la prova. La cursa també marcarà l’inici d’una campanya emmarcada en el projecte ‘Vull la nit!’ que té l’objectiu d’acabar amb el sexisme en l’àmbit esportiu.

  Una jornada dedicada a l’atletisme

  El Passeig de la Indústria serà l’epicentre de les curses de Sant Silvestre, esdevenint el punt d’inici i arribada de les proves. A les 5 de la tarda començaran les curses infantils a la zona del vall mentre que la prova de 5 km es realitzarà a 2/4 de 7 de la tarda i constarà d’un circuit urbà pels carrers de la ciutat. El president del Club Atlètic Berga, Joan Torrents, ha recordat els inicis i els canvis que ha experimentat la cursa durant les dues darreres dècades. Torrents ha comentat que “la prova era monòtona perquè consistia en completar voltes al vall, però l’any 2004 es va introduir el recorregut urbà”. Per la seva banda, Julio Da Costa, que va presidir l’entitat durant molts anys, ha aprofitat l’ocasió per agrair la tasca de l’equip humà que forma part de l’organització de les curses.

  Des de l’organització, es tornarà a potenciar la vessant festiva de l’esdeveniment i, per això, hi haurà un punxadiscos i diversos punts d’animació per dinamitzar la prova. El president de l’entitat ha esmentat la varietat de participants que aplega l’esdeveniment, “des dels corredors professionals que volen guanyar, els que volen reduir el temps assolit l’any passat, els que es disfressen i volen passar-s’ho bé i els que corren per primera vegada”.

  Inscripcions i recollida de dorsals

  Les inscripcions per participar a la XXa Cursa de Sant Silvestre són obertes i es poden fer a través del portal web www.clubatleticberga.com i a les botigues La Samarretta, Intersport SerraMartí, Rios Running de Berga i Serra Sports de Gironella. La inscripció costarà 5€ pels infants de fins a 11 anys i 12€ pels participants de la categoria de 5 km, però a partir del 29 de desembre, el preu de la inscripció serà de 15€. A més, cal recordar que no es realitzaran inscripcions el mateix dia de la cursa.

  L’entrega de dorsals es realitzarà a l’Hotel d’Entitats (antic Centre Cívic) el dilluns, 30 de desembre, de 17 a 21h, i el dimarts, 31 de desembre, de 10 a 14h. El mateix dia de la cursa també es podrà recollir el dorsal de la cursa de 5km, de 15 a 18h a l’Hotel d’Entitats i, en el cas de les curses infantils, de 15 a 16h al Passeig de la Indústria.

  Tots els participants de les proves rebran una bossa amb diversos obsequis i productes dels patrocinadors. Tanmateix, s’entregarà un trofeu als tres primers classificats de les diferents categories de la cursa de 5km i es repartiran medalles a tots els infants que participin a les curses infantils.

  Esport lliure de sexisme

  Les regidories de Feminisme i Esports han posat en marxa una campanya de conscienciació per eliminar les actituds sexistes que es produeixen en l’esport. La iniciativa s’anomena ‘Vull l’esport’ i s’inclou en el projecte ‘Vull la nit!’ nascut el novembre de 2017 amb l’objectiu de promoure unes festes lliures de sexisme a Berga. La regidora de Feminisme, LGTBI i Societat Inclusiva, Roser Valverde, ha expressat la voluntat de “treballar conjuntament amb les entitats esportives per abordar la lluita contra el masclisme de forma transversal i implicant les persones que formen part dels clubs: els esportistes, els tècnics, els membres de les juntes i les famílies”.

  Les accions de ‘Vull l’esport’ es portaran a terme durant el 2020 i consistiran en la creació d’un grup motor format per esportistes i persones vinculades als clubs esportius de la ciutat per detectar les particularitats d’aquest àmbit. A més, s’elaborarà


 • Berga lliurarà 1.300 bosses de cotó reutilitzables per fomentar la reducció de l’ús de plàstics als comerços de la ciutat
  Data de publicació: 12.12.19
  Bergacomercial, en col·laboració amb l’Ajuntament de Berga, repartirà unes 1.300 bosses de cotó reutilitzables als comerços de la ciutat per incentivar la substitució del plàstic als establiments de l’entitat de forma progressiva. La iniciativa forma part de les accions iniciades el passat mes de novembre per conscienciar la ciutadania sobre la importància de reduir la generació de residus. Es tracta d’un conjunt d’accions desenvolupades en diversos àmbits que s’han finançat mitjançant una subvenció de la Diputació de Barcelona. El regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia, ha explicat que “el consistori ha volgut diversificar les actuacions amb l’objectiu d’avançar en la recuperació i la disminució de la generació de residus”.

  Desobeir la monarquia del plàstic

  La campanya impulsada per la Unió de Botiguers i Comerciants es titula ‘Jo desobeeixo la monarquia del plàstic’ i compta amb la participació dels comerços compromesos en eliminar l’ús dels plàstics. Per això, els botiguers repartiran bosses de roba dissenyades per a l’ocasió en què hi apareix el lema de la campanya i una corona invertida per il·lustrar la desobediència davant de l’ús abusiu del plàstic. Es tracta “d’un disseny provocador per fer que es parli de la campanya, així com per crear consciència entre els veïns i veïnes”, segons ha comentat el president de Bergacomercial, Xavier Orcajo.

  El representant de l’entitat comercial també ha expressat la voluntat d’aconseguir que els 140 comerços associats deixin d’utilitzar bosses i envasos de plàstic durant el 2020. Segons les dades d’una enquesta realitzada entre els locals de Bergacomercial, el 40% dels establiments ha deixat de fer ús del plàstic, el 35% deixarà de fer-ho durant el primer semestre de l’any i el 6% es compromet a fer-ho en els propers dotze mesos. Orcajo ha afegit que “el 20% restant correspon a establiments que volen eliminar l’ús del plàstic, però les alternatives de mercat són molt costoses pel tipus de producte que comercialitzen”. En aquest sentit, l’entitat treballarà per donar suport a aquests comerços en la cerca d’alternatives sostenibles.

  Finançament de la campanya

  Les bosses de cotó de la campanya de Bergacomercial s’han finançat amb una subvenció del Catàleg de la Xarxa de Governs Locals 2019 destinada a les activitats de sensibilització i educació ambiental sota el nom “Tips de plàstic”. L’import atorgat per l’ens provincial ha estat de 4.340€, dels quals, 1.500 s’han utilitzat per a la compra, el disseny i l’estampació de les bosses reutilitzables que es distribuiran als comerços.

  Carmanyoles i portaentrepans

  Les primeres actuacions es van realitzar des del departament d’Educació i van consistir en el repartiment de portaentrepans i carmanyoles entre l’alumnat d’educació infantil i cicle inicial per substituir els embolcalls d’un sol ús (bosses de plàstic, films i paper d'alumini) en els esmorzars. La iniciativa es va dur a terme a les cinc escoles de Berga, els dies 25 i 29 de novembre, i es completarà més endavant amb l’entrega de bosses reutilitzables a l’escola bressol Flor de Neu per posar-hi la roba i els pitets per rentar.

  Enquesta i entrega de plantes

  Paral·lelament, s’ha fet el lliurament de plantes per agrair la col·laboració de la ciutadania en el primer any de la posada en funcionament del servei de recollida de residus porta a porta. Totes les persones que es van apropar als punts establerts, els dies 16 i 30 de novembre, van rebre una planta de regal pels bons resultats del primer any del servei, després de respondre una breu enquesta sobre el servei.

  Consciència entre el personal municipal

  El regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia, també ha anunciat que el consistori està estudiant la possibilitat d’eliminar els gots d’un sol ús de les fonts d’aigua emprades als edificis i espais de treball municipals. En aquest sentit, la regidoria ha establert contactes amb l’empresa que gestiona el servei per tal de substituir els dispensadors de gots de plàstic.


< Anterior  ...         10  11  12  13  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga