Inici

Notícies

Calendari Calendari
 • La Gala d’Estels celebra la 3a edició amb activitats vinculades a la botànica i l’astronomia per conèixer l’entorn de Queralt
  Data de publicació: 04.09.19
  Botànica i astronomia són els eixos temàtics de la tercera edició de la Gala d’Estels que arribarà el pròxim diumenge, 8 de setembre, al Santuari de Queralt. La iniciativa impulsada per l’àrea de Festes de l’Ajuntament de Berga va néixer l’any 2017 amb l’objectiu de promoure el coneixement de l’entorn de Queralt a través de propostes vinculades a la ciència, la natura i l’astronomia. Enguany, la vetllada inclourà la presentació d’una guia sobre les plantes més representatives de la serra de Queralt, un sopar de carmanyola, un planetari i observació d’estels amb telescopi. Per donar a conèixer la jornada s’han editat 5.000 postals dissenyades per les Reines del Mambo que han estat distribuïdes als comerços i establiments berguedans.

  Una guia amb una vuitantena de plantes

  La Gala d’Estels començarà a 2/4 de 7 de la tarda amb la presentació del llibre ‘Plantes de la serra de Queralt’ que es farà a l’esplanada situada davant de l’església. Es tracta d’una guia que recull els principals elements botànics que formen part de l’entorn natural de Queralt mitjançant una sèrie de fitxes descriptives i gràfiques. L’obra inclou la descripció detallada de més d’una vuitantena de plantes entre arbres, arbustos, mates, herbes i lianes il•lustrades amb més de 250 fotografies. A més, també incorpora un glossari i 7 itineraris botànics per gaudir de la muntanya a peu, així com per aprofundir en el coneixement de la flora de la zona. El llibre ha estat promogut per l’Ajuntament de Berga i és fruit de l’esforç desinteressat d’un grup de persones aficionades a la botànica amb la voluntat de posar a l’abast de tothom el coneixement sobre el patrimoni natural que ens envolta.

  El llibre ‘Plantes de la serra de Queralt’ ha estat elaborat per Pere Aymerich, Eloi Escanez, Lluc Escanez, Eloi Escútia, Carles Espelt, Josep Marmi, Josep Padullés, Anna Sabata i Marc Solà, mentre que Edicions de l’Albí s’ha encarregat de l’edició i producció editorial. En total, s’han editat 600 exemplars d’aquesta guia que es podrà adquirir a les llibreries de Berga, a l’Oficina de Turisme, al Santuari de Queralt i també estarà disponible en llibreries especialitzades d’arreu del país, ja que l’obra forma part del catàleg d’Edicions de l’Albí. Tanmateix, la guia es vendrà el dia de la presentació i tindrà un preu de 18€.

  Carmanyolada popular amb premis

  Per segon any consecutiu, hi haurà un sopar de carmanyola en què es convida a tothom a portar el sopar i participar al concurs de carmanyoles que constarà de cinc categories: carmanyola més sana, carmanyola més creativa, carmanyola més gran, carmanyola més petita i carmanyoles més ben conjuntades (grupal). L’organització de l’esdeveniment avaluarà les carmanyoles presentades i determinarà les propostes guanyadores de cadascuna de les categories després del sopar. La carmanyolada popular es farà des de les 8 fins a 2/4 de 10 del vespre.

  Planetari multimèdia i observació d’estels

  L’antiga hostatgeria de Queralt es transformarà en un planetari multimèdia per gaudir de projeccions d’imatges en 3D del sistema solar. L’activitat s’adreça a persones de totes les edats i s’obsequiarà els participants amb unes ulleres 3D. A més, també s’oferirà la possibilitat de realitzar observacions amb telescopi des de la plaça de l’església del santuari. Les activitats seran gratuïtes i estaran dinamitzades per l’Observatori Astronòmic del Montsec. El planetari es farà de 2/4 de 7 de la tarda a les 11 de la nit, mentre que l’observació amb telescopi començarà a 2/4 de 10 de la nit.

  La Gala de Queralt

  Berga també es prepara per viure una nova edició de la Gala de Queralt. El passat 31 d’agost es van iniciar els actes de la novena amb la celebració de misses dedicades a diferents col·lectius de la població. Les activitats prèvies culminaran el diumenge, 8 de setembre, amb la celebració de la Gala al santuari.

  La jornada s’iniciarà a 2/4 de 12 del matí amb la missa solemne i els cants de l’Orfeó Berguedà. Durant l’ofici es farà l’entrega d’orenetes als capitans i capitanes de l’any passat i també es nomenarà a les persones que agafaran el relleu l’any 2020. Abans i després de la missa solemne hi haurà audició de sardanes amb la Cobla Pirineu i volada de parapents.

  Els capitans i capitanes de Queralt d’aquest any seran: Agustí Garriga i Montserrat Caserras, Xavier Vinyals i Carme Valletbò, Oriol Gonzàlez, Laia Tor, Sergi Montraveta i Irene Grau.

 • Berga esdevé #sangfluencer per promoure la Marató de Sang que es farà el 12 de setembre, a l’Hotel d’Entitats
  Data de publicació: 02.09.19
  La donació de sang és un acte solidari i de participació ciutadana que beneficia el conjunt de la societat, ja que permet salvar vides mitjançant el tractament de pacients que presenten una mancança de components sanguinis que no pot ser substituïda per altres alternatives. El final de l’estiu és un dels períodes en què les reserves de sang disminueixen i, per això, s’intensifiquen les accions dedicades a l’acapte de sang. En aquest sentit, Berga tornarà a sumar-se a les jornades d’acapte acollint una nova edició de la Marató de Sang que es farà el 12 de setembre, de 10 del matí a 10 de la nit ininterrompudament, a l’Hotel d’Entitats (antic Centre Cívic). A més, també s’oferirà la possibilitat de realitzar donacions de plasma.

  Què és un #sangfluencer?

  Enguany, el Banc de Sang i Teixits ha posat en marxa una nova campanya fent que la població es converteixi en #sangfluencer. Es tracta d’una iniciativa basada en el concepte de l’influencer, és a dir, una persona que compta amb certa credibilitat en determinades temàtiques que pot arribar a convertir-se en prescriptor, gràcies a la seva presència i influència en les xarxes socials. En aquest sentit, la campanya pretén que els donants de sang difonguin la importància de donar sang entre les persones que formen part del seu entorn proper com els amics i familiars o els companys de feina i que ho expliquin també a través de les xarxes socials i, fins i tot, als grups de Whatsapp.

  En el cas de Berga, la campanya ha comptat amb la col·laboració de diversos professionals vinculats als mitjans de comunicació locals. Marc Canturri (Aquí Berguedà), Pilar Màrquez (Nació Berguedà), Alba Martínez (Televisió del Berguedà) i Dani Perona (Regió 7) són els #sangfluencers que apareixen al material de difusió que es distribuirà per promocionar la jornada de donació de sang a la ciutat. Gala Cortel, responsable de Promoció del Banc de Sang i Teixits, ha agraït la participació dels joves periodistes a l’hora de convertir-se en els protagonistes de la campanya, tenint en compte “la influència que poden exercir professional i personalment a través de les notícies i les xarxes socials”. Cortel ha afegit que “en les campanyes de donació de sang, l’objectiu principal és assolir el màxim nombre de donacions possible, però també és important que les persones que fa temps que no donen sang tornin a fer-ho i aconseguir nous donants que siguin joves”. La campanya, però, no només s’adreça als donants, sinó que també pretén mobilitzar les persones que no poden donar sang. En aquest sentit, Gala Cortel ha comentat que “aquestes persones poden participar-hi fent difusió de la iniciativa a través de Whatsapp, ja que és un dels canals més potents i utilitzats actualment per la població a l’hora de comunicar-se”.

  Les xifres de les campanyes de sang al Berguedà

  Les campanyes de donació de sang realitzades al Berguedà durant el 2018 van registrar gairebé un miler de donacions, la meitat de les quals, es van produir a la ciutat de Berga. Pel que fa a la Marató de Sang de Berga celebrada el setembre de l’any passat, els berguedans i berguedanes van sumar un total de 198 donacions. El regidor de Drets Socials de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez ha fet una crida a la participació apel·lant a la capacitat de mobilització de la població. Sànchez ha dit que “el volum d’habitants de la comarca hauria de possibilitar que Berga esdevingui la capital de la Catalunya central en nombre de donacions”. Tanmateix, la portaveu de l’Associació de Donants de Sang del Berguedà, Maria Mercè Codina, ha incidit en “la importància de donar sang de forma habitual sense esperar a què es produeixi una situació d’emergència per fer-ho”.

  Qui pot donar sang?

  Per participar en les acaptes de sang no és necessari estar en dejú, però sí que cal tenir entre 18 i 70 anys, pesar 50 quilos o més i gaudir d’un bon estat de salut. Les dones poden donar sang un màxim de tres vegades l’any i els homes poden fer-ho fins a quatre cops l’any. Per últim, entre donació i donació ha de passar un mínim de dos mesos i les dones embarassades queden exemptes de la donació de sang. Per a més informació, podeu consultar el web www.donarsang.gencat.cat.< Anterior  ...        10  11  12  13  14  ...  Següent >

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga