Inici

Berga proposa un carnaval molt animal amb la implicació del teixit associatiu per gaudir de cinc dies de gresca i diversió

Presentació del Carnaval de Berga de 2019
Ampliar en una finestra emergent Presentació del Carnaval de Berga de 2019 a la Plaça del Forn
Data de publicació: 19.02.19
‘Carnaval Animal’ és el lema del Carnaval de Berga de 2019, que se celebrarà el 28 de febrer al 6 de març. Es tracta d’una de les festes més participades de l’any que convida a petits i grans a desinhibir-se durant cinc dies. Per això, l’Ajuntament de Berga en col·laboració amb diverses entitats locals ha organitzat un programa d’actes farcit d’activitats de caire festiu i per a tots els públics. Enguany, es mantindran els actes tradicionals de la rua i el ball de disfresses, els àpats populars, la Guerra de la Farina i l’enterrament de la sardina, però també hi haurà noves propostes que completaran l’oferta d’activitats infantils, entre d’altres.

El Carnaval arrenca amb el dijous gras

El ‘Carnaval Animal’ començarà oficialment el dijous, 28 de febrer, amb el sopar popular del dijous gras, que es farà a les 8 del vespre a la Plaça del Forn. Es tracta d’un dels actes recuperats l’any passat gràcies a la implicació de l’Associació de Veïns de la Pietat que s’encarregarà de cuinar el sopar. El president de l’entitat, Aureli Rodríguez, ha agraït la confiança del consistori i ha convidat als veïns i veïnes de la ciutat a assistir a la botifarrada popular. L’àpat tindrà places limitades i la venda de tiquets es realitzarà anticipadament del 19 al 18 de febrer a l’Oficina de Turisme (C/ Mare de Déu dels Àngels, 7), a l’Oficina Jove del Berguedà (C/ Pere III, 5) i al Bar Cal Negre (Pl. St. Joan, 16). El tiquet de la botifarrada costarà 3€ i la vetllada estarà amenitzada pel grup musical Format 3.

El divendres, 1 de febrer, se celebrarà el ‘Gran Ball de Carnaval’ al Casal Cívic (antic Casal de Gent Gran), on es premiarà a les persones que llueixin les millors disfresses. El ball comptarà amb l’actuació del músic solista Dolfi, a partir de 2/4 de 5 de la tarda. Al vespre, la festa es traslladarà al Pavelló Vell on s’oferirà una masterclass de zumba, a càrrec dels tècnics esportius d’El Tossalet Centre Esportiu. “Es tracta d’una activitat lúdica que combina l’esport i la salut en el context de diversió que genera la festa del carnaval”, segons ha comentat la regidora de Festes, Mònica Garcia. Per això, es convida al públic assistent a participar-hi vestint alguna disfressa o complement per promoure un ambient festiu i distès. L’activitat començarà a 2/4 de 8 del vespre i l’entrada serà lliure i gratuïta.

Una gimcana molt animal per redescobrir el barri vell

Berga rebrà la visita de la Família Reial Animal el dissabte, 2 de març, a la Plaça de Sant Pere. La comitiva arribarà a les 12 del migdia acompanyada de la formació musical ‘ZeBRASS Marching Band’ i després recorrerà el centre de la ciutat fins arribar a la Plaça de Sant Joan, on es llegirà el pregó del carnaval. Abans d’això, es realitzarà una ‘Gimcana Animal’ infantil per a què els nens i nenes redescobreixin l’entorn del barri vell mentre cerquen alguns animals camuflats en l’espai urbà. La gimcana es farà a les 11 del matí i paral·lelament hi haurà activitats realitzades per dues entitats. L’ANC de Berga portarà a terme un taller d’antifaços i el Club Karate Cantero farà una petita exhibició a la Plaça de Sant Pere.

Una rua de carnaval de consens

La rua del carnaval és un dels actes més esperats pel públic que omple els carrers que formen part del recorregut, tot esperant gaudir de les propostes de les comparses que participen en la desfilada que començarà a les 5 de la tarda, a la cantonada de l’antic ‘Cal Tonillo’ (C/ Roser amb Ctra. St. Fruitós). Les comparses i carrosses participants es concentraran una hora abans en aquesta zona i es col·locaran en funció del número atorgat durant el procés d’inscripció que enguany només es podrà realitzar telemàticament, fins a les 3 de la tarda del dia anterior a la rua (consultar les bases en aquest enllaç). La regidora, Mònica Garcia, ha explicat que “una de les mesures adoptades per agilitzar l’inici de la rua consistirà en realitzar l’entrega dels números dels grups participants el dia anterior al consistori berguedà, on també s’acordarà l’ordre que ocuparan durant la desfilada”. La rua arrencarà a l’antic Cal Tonillo i continuarà pel carrer del Roser, la Plaça de la Creu, la Ronda Moreta i finalitzarà a la Plaça de Viladomat, on l’speaker Pep Graus s’encarregarà de retransmetre l’arribada de cadascuna de les comparses participants.

Qualificació i avaluació de les comparses

La rua del carnaval comptarà amb dos jurats, un d'itinerant i un altre d’estàtic situat a Cal Calderer (davant del Mercat Municipal) per tal d’avaluar l’originalitat, la creativitat, l’estètica i l’espectacle ofert pels diferents grups participants. El jurat estarà format per persones vinculades a les arts visuals i plàstiques, al disseny gràfic, la moda, la dansa, la faràndula i l’espectacle. Una de les novetats principals d’aquesta edició serà l’aplicació d’una sèrie de penalitzacions sobre el total de la puntuació que han estat consensuades entre els representants de les comparses i els representants del consistori per garantir el bon desenvolupament de la rua. En aquest sentit, es restarà puntuació en cas que la posada en escena de les coreografies i/o espectacles superi els 3 minuts de durada. A més, també es puntuarà negativament que la distància entre comparses sigui superior a 3 minuts i fer ostentació del consum d’alcohol durant la participació en la rua.

Una de les accions impulsades per promoure un consum responsable i no abusiu de begudes alcohòliques serà la dispensació gratuïta d’aigua a les comparses del carnaval abans de l’inici de la desfilada. Tanmateix, s’habilitarà un estand a la Plaça de Miquel Martí i Pol per repartir aigua i brotxetes de fruita entre els participants. La tècnica de Joventut, Janina Vilana, ha esmentat que “la iniciativa pretén contribuir a tenir una festa més saludable, divertida, alegre i millor per a tothom”. D’altra banda, també s’instal·larà un estand d’Energy Control per oferir informació sobre el consum responsable d’alcohol i altres drogues i també hi haurà una zona de begudes i còctels sense alcohol anomenada ‘Zona ZoO’.

Festa i ball a la carpa del Vall

La carpa del Vall serà un altre dels punts neuràlgics del carnaval que acollirà diversos actes durant la tarda i la nit de dissabte. A 2/4 de 8 del vespre, hi haurà una festa del confeti, a càrrec de Dani Magyk. Aquesta activitat precedirà ‘La Macarronada’, el sopar popular elaborat per La Carmanyola i que també serà apte per a persones amb celiaquia. El menú constarà de dos plats i postres: macarrons a la bolonyesa, rodó de pollastre farcit de pernil dolç i formatge, iogurt de Delícies del Berguedà, pa i beguda. Els tiquets tindran un preu de 12€ i es podran adquirir anticipadament fins al 28 de febrer a l’Oficina de Turisme, a l’Oficina Jove del Berguedà i a Cal Negre.

El sopar popular donarà peu al concurs del ball de disfresses en què s’establiran dues categories: millor disfressa individual o en grup de fins a tres persones, i millor disfressa en grup de quatre o més persones. Per participar-hi caldrà inscriure’s prèviament de forma telemàtica o el mateix dia de l’acte, presencialment, a la carpa del Vall (consulteu a part les bases i la convocatòria per participar al concurs del ball de disfresses). A la mitjanit, es donarà a conèixer el veredicte dels premis del concurs de la rua i del ball de disfresses, però l’entrega dels premis es farà el dimecres de cendra, a la Plaça del Forn.

Per acabar la nit, també a la carpa del Vall, hi haurà gresca i xerinola des de les 11 de la nit fins a 2/4 de 4 de la matinada amb el ‘Ball dels Cornuts’, que organitza La Bauma dels Encantats i que amenitzaran els punxa discos T&T i Nanfu&Salasxic.

Un carnaval lliure de sexisme

La campanya ‘Vull la nit!’ també serà present al carnaval amb la voluntat de promoure una festa lliure d’actituds i comportaments sexistes. Per això, hi haurà un Punt Lila itinerant durant el recorregut de la rua a càrrec de persones professionals i especialitzades en la matèria per poder realitzar tasques de prevenció i detecció de situacions de violència. Tanmateix, s’instal·larà un Punt Lila estàtic a la carpa del Vall fins a les 4 de la matinada i un cop hagi finalitzat el ball de disfresses, hi haurà un altre Punt Lila itinerant en les zones d’oci nocturn fins a les 6 de la matinada.

Guerra de la Farina i Carnaval infantil

El diumenge, 3 de març, començarà amb la tradicional Guerra de la Farina organitzada per La Bauma dels Encantats. Primerament, els bàndols es trobaran per esmorzar als seus quarters generals. Els membres del bàndol carlí es concentraran al Bar La Lluna, mentre que els del bàndol liberal ho faran al Bar Cal Negre. A la 1 del migdia començarà la batalla a la Plaça de Sant Pere, on els combatents llançaran centenars de bombardes de farina. La presidenta de La Bauma dels Encantats, Elisabet Casals, ha recomanat als participants que es protegeixin bé la cara i els ulls per evitar les molèsties que pot provocar la farina. Tot i això, si alguna de les persones resulta 'ferida', podrà adreçar-se a 'l’hospital de campanya' de la Creu Verda, que disposarà de servei de pediatria i funerària. La guerra acabarà amb la proclamació del bàndol guanyador i posteriorment, es realitzarà un vermut de germanor a la Plaça de Sant Joan. La Guerra de la Farina comptarà amb la participació dels membres de la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga.

Bona música per a la quitxalla

El diumenge, a dos quarts de 6 de la tarda, al Pavelló Vell, s’hi celebrarà el ball de Carnaval infantil amb l’espectacle ‘Ballant damunt la lluna. Reggae per xics’, amb el grup musical ‘The Penguins’. A la mitja part, s’oferirà berenar per als nens i nenes. Segons ha explicat Garcia, “l’experiència del ball de l’any passat amb un grup professional amb persones molt implicades en el món de l’educació i de la música, va funcionar molt bé. Per això, aquest any seguim amb el mateix model”.

Esmorzar escolar de disfresses de cendra

L’últim dia d’actes de ‘Carnaval Animal’ començarà amb l’esmorzar de les escoles de la ciutat, que reunirà els nens i nenes de cicle mitjà el dimecres de cendra, a la Plaça de Sant Pere. Enguany, s’ha demanat als nens i nenes que vesteixin amb algun element que denoti dol ja que és el dia que s’enterrarà la Família Reial Animal. Durant el matí, els infants podran gaudir d’un espectacle titulat ‘Sarau de primavera’, de la mà de l’animador infantil i rondallaire Rah-mon Roma.

Dol per la fi del carnaval

A les 6 de la tarda, es vetllarà a la Família Reial Animal a les dependències de l'Ajuntament de Berga amb la col·laboració de l’Agrupació Teatral La Farsa. Posteriorment, a les 7 de la tarda, es realitzarà una processó formada per ploraners i ploraneres des de la Plaça de Sant Pere fins a la Plaça del Forn amb els gegants de La Bauma dels Encantats i l’acompanyament musical de la Jove Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga. Posteriorment, la notaria de Madrona llegirà el testament de la Família Reial Animal i es procedirà a l’entrega dels premis del concurs de la rua i del ball de disfresses. L’esdeveniment es clourà amb una sardinada popular, a càrrec de la Penya Boletaire, en què es couran uns 40 quilos de sardines a la brasa, segons a afirmat, Fermí Riu, membre de l’entitat.

El Taller Coloma pinta el carnaval

Els usuaris i usuàries del Taller Coloma també han participat activament en l’organització del Carnaval de Berga pintant i decorant els cartells anunciadors de la festa dissenyats per il·lustrador berguedà, Rubén Torres. La implicació dels membres del Taller Coloma ha fet que tots i cadascun dels cartells que es distribuiran a la ciutat sigui diferent i singular. Per últim, els usuaris i usuàries del Taller Coloma també han estat els encarregats d’elaborar els centenars de bombes que s’utilitzaran durant la Guerra de la Farina.

El Carnaval de Berga de 2019 està organitzat per les regidories de Festes i Joventut de l’Ajuntament de Berga i compta amb la col·laboració del Taller Coloma, La Bauma dels Encantats, l’Associació de Veïns de La Pietat, l’Agrupació Teatral La Farsa, la Penya Boletaire de Berga, l’Escola Municipal de Música de Berga, El Tossalet Centre Esportiu, l’ANC de Berga, el Club Karate Cantero i el suport de la Diputació de Barcelona.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga