Inici

El Ple de l’Ascensió rebutja celebrar La Patum del 10 al 14 de juny de 2020 per la pandèmia de la Covid-19

Ple Ascensió virtual 2020
Ampliar en una finestra emergent Ple Ascensió virtual 2020
Data de publicació: 23.05.20

L’Ajuntament de Berga ha rebutjat la proposta de celebrar La Patum, del 10 al 14 de juny de 2020, per la situació d’excepcionalitat causada per la pandèmia de la Covid-19. Els regidors i regidores del consistori berguedà s’han reunit aquest diumenge, 24 de maig, per celebrar el Ple de l’Ascensió de forma telemàtica. Les restriccions de la Fase 1 del desconfinament han impedit que l’acte es pogués desenvolupar presencialment i amb públic a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga. La sessió ha començat a les 11 del matí i ha comptat amb la participació virtual dels disset membres de la corporació, el secretari i l’arxiver municipal, que s’encarrega de custodiar el Llibre de Registres dels Administradors i caps de colla de La Patum.

Proposta de celebració de La Patum

L’alcaldessa, Montse Venturós, ha obert l’acte donant la benvinguda a les persones participants i ha formulat la proposta per celebrar les festes de l’Antiga Octava de Corpus, del 10 al 14 de juny de 2020, que ha estat votada de forma individual per cadascun dels membres del plenari. El resultat de la votació ha estat negatiu, ja que tots els regidors i regidores del consistori han rebutjat la proposta, excepte el regidor Eloi Escútia, que s’ha abstingut per problemes tècnics amb la seva connexió d’Internet. Seguidament, l’alcaldessa ha proclamat l’acord de ple de no celebrar La Patum per Corpus. Aquesta decisió ha comportat que no es fessin les propostes referents a la proclamació de les quatre parelles d’administradors i administradores, la concessió dels títols de Patumaire i Patumaire d’Honor ni la signatura del Llibre de Registres dels Administradors i caps de colla de La Patum. Tampoc s’ha donat a conèixer el resultat dels concursos de cartells de La Patum i La Patum Infantil perquè no es va poder fer la selecció de les propostes finalistes ni la votació popular a causa de les restriccions establertes durant el període de confinament. La negativa de fer Patum també ha impedit que s’interpreti el Ball de l’Àliga al mig de la plaça de Sant Pere i que el Tabal recorri els carrers i places de la ciutat.

El pes de la tradició i la incertesa de les circumstàncies actuals

La sessió ha acabat amb unes paraules de l’alcaldessa per recordar la tradició històrica de celebrar el Ple de l’Ascensió, un acte que es remunta a l’any 1656. Venturós ha esmentat alguns períodes en què no s’ha pogut celebrar La Patum per diferents conflictes bèl·lics i ha destacat la dificultat d’haver de prendre una decisió d’aquestes característiques i la incertesa de poder posposar la festa al setembre. L’alcaldessa també ha fet referència a l’excepcionalitat del moment i ha dedicat unes paraules de suport a les persones que han perdut la vida a causa del coronavirus i ha agraït l’esforç i la dedicació del personal sanitari i els serveis essencials durant el confinament. A més, ha posat en relleu la solidaritat i la cooperació que ha brollat en la societat a l’hora de fer front a la pandèmia i ha acabat el seu discurs fent referència a la cultura popular. Venturós ha recordat que “La Patum és una festa col·lectiva i que malgrat aquest any no hi hagi Patum per Corpus, la festa continuarà bategant molt fort”.

Altres suspensions de La Patum per Corpus

La suspensió de La Patum d’enguany no és una decisió inèdita. La fam, les sequeres, el mal estat de les finances municipals i, sobretot, les guerres han estat els motius principals que han impedit la celebració de la festa berguedana en les dates habituals de Corpus. Per exemple, les darreres Patums que no es van celebrar van ser les de 1937 i 1938 per la Guerra Civil espanyola. Tampoc hi va haver Patum l’any 1655 a causa de l’ocupació francesa de Berga durant la Guerra dels Segadors, ni entre el 1714 i el 1720, en la immediata postguerra de la Guerra de Successió. Altres dates destacades en què es va suspendre la festa van ser durant la Guerra Gran (1794 i 1795), la Guerra del Francès (1808-1813), el trienni liberal en què es van produir les lluites entre liberals i absolutistes (1822 i 1823), el 1829, entre el 1834 i el 1837, en el marc de la Guerra dels Set Anys i el 1873 durant la Tercera Guerra Carlina.

Documentació

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga