Inici

L’Escola Municipal de Música i el Conservatori de Música dels Pirineus inicien el curs 2019-2020 amb 939 alumnes

Foto presentació oferta d'ensenyament musical a l'EMMB i el CMP
Ampliar en una finestra emergent Josep Comellas, Eloi Escútia i Xavier Llobet durant la presentació de l'oferta musical
Data de publicació: 11.10.19
L’Escola Municipal de Música de Berga ha començat el curs 2019-2020. El centre compta amb tres grans programes educatius: l’Escola Municipal de Música ofereix ensenyaments musicals no reglats per a persones de totes les edats, el Conservatori de Música dels Pirineus oferta ensenyaments de Grau Professional de Música i el programa Superfilharmònics és un projecte adreçat a tot l’alumnat de 3r i 4t de primària de les escoles de Berga.

Les xifres de l’ensenyament musical

D’una banda, l’Escola Municipal de Música compta amb 455 alumnes matriculats, una xifra similar a la del curs anterior; el Conservatori de Música dels Pirineus ha registrat 55 alumnes a la seu berguedana i suma 85 estudiants entre els tres centres que formen part del conservatori. D’altra banda, el programa Superfilharmònics compta amb 429 alumnes sumant els alumnes de les escoles de Berga, Gironella i Cercs que estan adherides al projecte. El director de l’Escola de Música de Berga, Xavier Llobet, ha explicat que “arribar gairebé al miler d’usuaris en tots els serveis que estem oferim és molt important com a servei d’educació musical que té la vocació d’ensenyar, fer música i facilitar-ne l’accés a la major part de la població”.

Tots els serveis de l’escola atenen a més del 5% de la població de la ciutat tot i que el 27% de l’alumnat és de fora del municipi. L’equip docent està format per 38 professores i professors que ofereixen una àmplia oferta d’especialitats instrumentals tant a l’Escola de Música com al Conservatori de Música dels Pirineus. El regidor d‘Educació de l’Ajuntament de Berga, Eloi Escútia, ha destacat l’aposta del centre i el consistori per “fer de la formació cultural de la persona un element important que l’acompanyi tota la vida integrant els valors que ens aporta la música en la nostra quotidianitat i en l’espai social on vivim”.

Formació musical bàsica

Enguany, l’Escola de Música de Berga ofereix programes educatius des dels 0 anys amb cursos de curta durada per a nadons fins a edats adultes. Els programes del centre intenten adaptar-se a les necessitats de la població i alhora garanteixen una educació musical bàsica. A més, també es promou la participació en les diferents formacions del centre que realitzen activitats obertes a la ciutadania durant l’any.

Consolidació dels estudis professionals musicals

El Conservatori de Música dels Pirineus segueix consolidant al seva oferta de Grau Professional de Música a l’Alt Urgell, el Berguedà i la Cerdanya. El centre permet que l’alumnat que acaba el grau professional pugui continuar els estudis superiors. Paral·lelament, el conservatori segueix impulsant a les tres comarques el projecte simfònic, el projecte coral i el programa FEMAP social vinculat al Festival de Música Antiga dels Pirineus.

Música comunitària a les escoles

Superfilharmònics és un programa que es realitza a tots els centres educatius de Berga, a més d’un de Gironella i un de Cercs, que enguany comptarà amb 429 alumnes que constituiran 18 orquestres d’instruments de corda o vent. Enguany, el projecte s’ampliarà de forma experimental i incorporarà els alumnes de 5è de primària de les escoles públiques de Berga. L’objectiu és fer un pas més en la consolidació d’una oferta musical que permeti als infants aprofundir en el coneixement dels instruments que toquen a través d’un treball col·lectiu a les orquestres. Josep Comellas, cap d’estudis de l’Escola de Música, ha comentat que “el projecte va néixer amb la voluntat de fomentar la democratització cultural a través de la pràctica de l’orquestra. L’orquestra ens permet treballar la cultura del treball en equip, col·laboratiu i organitzat compartint una experiència musical col·lectiva”.

Cursos de curta durada

Aquest any es preveu reeditar l’oferta de curta durada amb un curs per a nadons de 0 a 3 anys. Tanmateix, l’escola col·labora amb el teixit social de la ciutat oferint espais a les entitats musicals sense ànim de lucre i col·laborant puntualment amb les entitats socials i culturals de la ciutat i la comarca.

Esdeveniments programats

Com a activitats previstes, cal destacar el concert solidari en benefici de l’Associació Pro Disminuïts Psíquics del Berguedà que es farà l’1 de desembre. En aquest cas, es reposarà “Queralt! Un petit musical” de Xavier Gonzalez Costa i Robert Agustina, una obra estrenada l’any 2016 amb motiu del centenari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt. Puigcerdà acollirà el concert del projecte simfònic el 16 de febrer, l’actuació dels Superfilharmònics es farà el 23 de maig a la Plaça de Sant Pere de Berga i també s’han programat diverses sortides educatives que inclouen un viatge a Berlín per assistir a una òpera a l’Staatsoper, el principal teatre d’òpera de la ciutat alemanya, i un concert de l’orquestra Berliner Philarmoniker.


Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga