Inici

Berga commemora el Dia Internacional del Càncer de Colon amb la plantació de dos nous exemplars de ginkgo

Plantació ginkgos 2017
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 31.03.17
Amb motiu de la commemoració del Dia Mundial del Càncer de Colon, que se celebra el 31 de març, Berga compta amb dos nous exemplars de ginkgo (Ginkgo biloba), situats a banda i banda de l’encreuament del carrer Gran Via amb Lluís Millet. L’adequació d’aquesta intersecció forma part de les campanyes d’adaptació de passos de vianants per a persones amb mobilitat reduïda i d’ampliació de l’arbrat viari que s’estan portant a terme en diversos punts de la ciutat. L’acte ha comptat amb la participació de l’associació Ginkgo APAC del Berguedà, que és l’entitat de persones afectades de càncer que treballa per aconseguir una millora de l’atenció que reben els pacients i el seu entorn amb una actitud dinàmica i positiva per a fer front a les malalties oncològiques. Diferents membres de l’entitat han col•laborat activament en les tasques de plantació d’un dels dos exemplars que ja llueixen a la zona. La presidenta de Ginkgo, Aurora Fernández, ha valorat molt positivament la plantació d’aquests nous arbres, els quals, serviran per a augmentar la visibilitat de l’associació entre la ciutadania.

L’entitat s’ha fet coneguda entre la societat berguedana gràcies a les xerrades informatives i els actes lúdics i participatius que organitzen. Els seus objectius inclouen treballar amb l’hospital per l’atenció integral del malalt i el seu entorn, organitzar reunions itinerants pels CAP de la comarca, participar en taules de salut comarcal, crear grups de suport al malalt i entorn, aconseguir un treball en xarxa entre els serveis d’Atenció Primària i els oncològics i sensibilitzar la societat davant de la malaltia sense pors ni tabús. En aquest sentit, Ginkgo està treballant en un nou projecte en relació al càncer de mama. Es tracta del desenvolupament d’un estudi sobre el limfedema, una de les seqüeles que pateixen les dones afectades de càncer de mama que provoca la inflamació del braç a causa de la disfunció del sistema limfàtic. Per a conèixer l’afectació del limfedema, l’associació ha fet una crida a totes aquelles dones que vulguin participar a l’estudi voluntàriament. Per a formar part d’aquesta iniciativa cal posar-se en contacte amb l’entitat acudint a la seu que té Ginkgo a l’Hotel d’Entitats de Berga (despatx 2) o al telèfon 696 074 812.

D’altra banda, amb la plantació d’avui, Berga disposarà d’una desena de ginkgos repartits en diferents zones de la ciutat com per exemple la plaça de Santa Magdalena, la plaça Catalunya, la cruïlla del carrer Gran Via amb Lluís Millet i la carretera de Sant Fruitós, entre d’altres. Segons ha explicat Joan Guitart, tècnic d’arbrat de BRG, es tracta d’una espècie que pot adquirir una alçada d’entre 15 i 20 metres, que “requereix poc manteniment i que és molt resistent a tot tipus de plagues”. De fet, el ginkgo biloba és un arbre que representa fortalesa per la seva mera existència, ja que es tracta de l’únic arbre del món que no té parents vius, fet que demostra el seu esperit de supervivència davant d’efectes adversos. Originari de la Xina i el Japó, es considera també un símbol de renaixença després de la destrucció. Així ho van poder veure a Hiroshima, on després de caure la bomba atòmica el 1945, creixien quatre arbres ginkgo a tan sols 1,5km enmig de la desolació.

Tanmateix, el regidor d’Urbanisme, Oriol Camps, ha presentat les millores d’adequació de la zona als mitjans de comunicació. Aquestes han consistit en l’ampliació de dues parts de les voreres, amb l’adaptació dels passos de vianants per a persones amb mobilitat reduïda i invidents corresponents, i la plantació de dos exemplars de ginkgo (Ginkgo biloba), un a cada banda, tot utilitzant l’espai que s’ha guanyat. Camps ha comentat que l’elecció la plantació d’aquests arbres era “un deute moral que l’Ajuntament tenia amb l’associació a l’hora de restituir l’exemplar que va plantar l’associació fa uns anys i que va ser malmès per una bretolada”.

Pel que fa a les actuacions esmentades anteriorment, l’adequació efectuada a l’encreuament de Gran Via amb Lluís Millet forma part de la campanya d’adaptació dels guals que està realitzant l’Ajuntament de Berga juntament amb l’empresa municipal de serveis BRG. En concret, durant la campanya d’enguany ja s’han adequat 13 guals. Per últim, Camps ha destacat que l’objectiu de les actuacions és augmentar la qualitat de vida dels ciutadans i avançar cap a una ciutat més accessible i lliure de barreres arquitectòniques.

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga