Inici

Berga consolida la Fira de la Xocolata i de la Ratafia promovent el coneixement dels productes de la mostra

Presentació Fira Xocolata i Ratafia 2019
Ampliar en una finestra emergent A. Cols, R. Rifà i A. Dorna en la presentació de la Fira de la Xocolata i de la Ratafia 2019
Data de publicació: 14.11.19
Berga endolcirà la tardor amb una nova edició de la Fira de la Xocolata i de la Ratafia que es portarà a terme el dissabte, 23 de novembre. La mostra organitzada per l’Ajuntament de Berga i el Casal Panxo promourà el coneixement d’aquests dos productes l’elaboració artesana a través d’una oferta d’activitats per a tots els públics. Es tracta d’una fira que s’està consolidant i que, enguany, aposta per la divulgació de la xocolata i de la ratafia, així com dels productes derivats de la seva elaboració. En aquest sentit, la regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha destacat “la importància de posar en valor aquests productes” i ha convidat a tothom a visitar “la fira més dolça de la ciutat”. L’espai firal comptarà amb prop d’una trentena de parades de productors i artesans distribuïdes al llarg del carrer del Roser i la Plaça dels Països Catalans.

Rajoles de xocolata personalitzades

Albert Dorna, artesà xocolater de la Dolceria Pujol, serà un dels productors locals que participarà en la 4a edició de la fira. El pastisser berguedà farà que els visitants puguin elaborar i personalitzar la seva rajola utilitzant xocolata (70% de cacau) i altres productes o toppings com per exemple, fruits secs, fruites confitades, caramels, etc. Tal i com ha comentat Albert Dorna, es tracta d’una iniciativa que pretén “donar a conèixer com s’elabora la xocolata, quina és la temperatura adequada per treballar el productes i quin tipus de maquinària s’utilitza per fer-ho”.

Maridatges i tallers en família

La Plaça dels Països Catalans serà l’emplaçament que concentrarà les activitats de divulgació que es realitzaran durant la jornada. Algunes de les novetats d’aquest any seran la realització d’un maridatge de xocolata i cervesa artesana, un taller de cuina de snacks dolços i saludables amb xocolata i una xerrada, demostració i tast de cuina amb plantes ratafiaires. A més, també hi haurà una demostració d’un tractament facial realitzat amb xocolata i cafè i un espectacle infantil de màgia. A la tarda, els actes es traslladaran a la Plaça de Sant Joan, on hi haurà una audició de sardanes, a càrrec de l’Escola Municipal de Música de Berga i la Colla Sardanista Cim d’Estela en el context de la celebració de la Festa de Santa Cecília, patrona de la música i els músics.

Concurs de ratafia artesana

Ha passat una dècada des que un grup d’amics va impulsar la creació d’un certamen dedicat a la ratafia artesana que amb el pas del temps ha esdevingut un esdeveniment de referència entre els aficionats d’aquest licor. Albert Cols, membre de Casal Panxo que és l’entitat organitzadora del certamen, ha explicat que esperen rebre una setantena de ratafies participants al concurs. Cols també ha esmentat l’evolució “d’un concurs que es troba ben posicionat i del qual se’n comença a parlar en d’altres poblacions com Santa Coloma de Gramanet i Besalú, on se celebren concursos similars i consolidats”. El concurs constarà de dues fases, la fase eliminatòria que es farà al matí a la Plaça dels Països Catalans i la fase final que es realitzarà al Casal Cívic (Pl. Sant Joan), a partir de les 6 de la tarda. Un jurat professional s’encarregarà d’avaluar les ratafies artesanes participants i emetrà un veredicte.

D’altra banda, també es portarà a terme un tast de ratafies comercials que es farà al Casal Cívic, a partir de 2/4 de 6 de la tarda, i que tindrà un preu de 3€. El públic podrà degustar diversos tipus de ratafia que no es troben habitualment als establiments comercials. Per exemple, es podrà tastar el tronjó que és un licor casolà elaborat amb taronja conegut popularment com el licor de la taronja penjada. A més, també s’ha organitzat un sopar ratafiaire que constarà d’un menú de crema de carbassa i moniato, costella de porc cuinada a baixa temperatura amb toc de ratafia i brownie de xocolata i ratafia. L’àpat es farà al Casal Cívic a les 9 del vespre, els tiquets costaran 12€ i es podran adquirir prèviament al Casal Panxo, Casa Madriles i Cal Vima. Una part de la recaptació del preu del sopar es destinarà a la caixa de resistència per a les persones empresonades i exiliades a causa del procés d’autodeterminació de Catalunya. La festa de la ratafia finalitzarà amb un concert del grup Pasqual i els desnatats que es farà al Casal Panxo, a les 11 de la nit.

Pressupost de la fira

L’àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Berga destinarà 5.000€ en l’organització i el muntatge de la Fira de la Xocolata i de la Ratafia. Es tracta d’una xifra que es manté i que no ha variant en les darreres edicions de la mostra. Per a més informació sobre la fira, podeu consultar el web www.firaxocolata.ajberga.cat.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga