Inici

L’Ajuntament de Berga i les entitats del sector econòmic local estableixen necessitats i valoren la suspensió de l’activitat de restauració per la Covid-19

Foto terrassa bar desmuntada
Ampliar en una finestra emergent Terrassa de bar desmuntada al passeig de la Indústria
Data de publicació: 21.10.20

L’Ajuntament de Berga i representants del sector econòmic local i comarcal han mantingut una trobada per valorar conjuntament la situació derivada de les mesures i restriccions establertes el passat 16 d’octubre, per part del Govern de la Generalitat, amb l’objectiu de reduir la propagació de contagis de la Covid-19 a tot Catalunya. Aquestes mesures s’aplicaran, previsiblement, durant un període de quinze dies i afecten directament el sector de la restauració que ha vist suspesa la seva activitat habitual, la qual ha quedat reduïda al servei de lliurament de menjar a domicili i la recollida a l’establiment amb cita prèvia. La reunió es va produir el passat divendres, 16 d’octubre, i va comptar amb la participació de l’Ajuntament de Berga, Bergacomercial, l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB) i l’Associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà.

En el transcurs de la trobada, les entitats i l’ajuntament van mostrar la seva preocupació per la situació de tancament de bars, restaurants i establiments de serveis a les persones com per exemple, centres d’estètica i massatges, malgrat ser conscients que l’índex de propagació de la pandèmia és elevat arreu del país i també al Berguedà. Per tot això, les entitats van exposar les necessitats més urgents del sector per tal que el consistori pugui recollir-les i treballar-les amb els agents implicats. Ambdues parts es van emplaçar a reunir-se novament per avaluar les mesures econòmiques que pugui aprovar el govern català, així com per analitzar la situació dels sectors afectats i concretar les diferents propostes que puguin sorgir.

Necessitats i demandes del sector econòmic

El sector econòmic local i comarcal va traslladar al consistori la voluntat dels establiments de realitzar els esforços necessaris per poder adaptar-se a les noves circumstàncies per poder oferir el servei de menjar per emportar i/o el servei de lliurament a domicili. En aquest sentit, les entitats presents en la reunió van manifestar la seva predisposició a l’hora donar suport i estudiar alternatives que permetin dotar d’estructura i logística els establiments d’hostaleria i restauració que no disposin de la capacitat per afrontar l’adaptació del seu negoci a la regulació vigent.

D’altra banda, les entitats van fer palesa la necessitat de crear i desenvolupar una campanya per promoure la reactivació del consum local i de proximitat, per tal que la ciutadania realitzi les seves compres als comerços berguedans. Es tracta d’una mesura que pretén pal·liar i revertir les despeses d’aquests establiments, molts dels quals arrosseguen deutes des de la declaració de l’estat d’alarma, a banda de fer front a les despeses corrents de lloguers i pagaments d’impostos trimestrals. En aquest cas, les entitats entenen que la capacitat econòmica de les administracions locals és limitada i insuficient per proporcionar ajudes a l’alçada de les que necessiten els bars, restaurants i comerços que estan patint les conseqüències de la pandèmia.

En matèria de comunicació, les entitats també van instar l’ajuntament a impulsar una campanya de sensibilització sobre els danys que està provocant la pandèmia en l’àmbit sociosanitari, així com l’impacte en els establiments comercials, d’hostaleria i restauració que en algun moment de la pandèmia s’han vist forçats a tancar o reduir la seva activitat en compliment de les mesures de contenció del virus decretades per les autoritats governamentals i sanitàries.

Per últim, les entitats van sol·licitar incrementar el control sobre les actituds incíviques que posen en risc la seguretat de la ciutadania: reunions multitudinàries, botellades, venda d’alcohol per part d’establiments comercials en horari nocturn, etc. El sector econòmic va manifestar que aquestes situacions suposen un greuge, tenint en compte l’esforç realitzat pel sector comercial i el gremi d’hostaleria per adaptar-se a la normativa vigent.

Compromisos de l’Ajuntament de Berga

L’Ajuntament de Berga es va comprometre a posar a disposició de la ciutadania un llistat dels establiments d’hostaleria i restauració que oferiran els serveis de recollida de menjar a l’establiment amb cita prèvia i el repartiment a domicili durant la vigència de les restriccions d’activitat del sector. Es tracta d’un document elaborat conjuntament amb Bergacomercial, l’ACEB, l’Associació d’Hostaleria i Turisme del Berguedà i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà que es publica i s’actualitza periòdicament a les xarxes socials del consistori berguedà. Paral·lelament, es treballarà en la creació d’un llistat que inclogui els centres d’estètica i massatges que malgrat no poder exercir la seva activitat, sí que poden obrir al públic l’espai de venda de productes.

D’altra banda, l’Ajuntament de Berga va posar en coneixement de les entitats que en la sessió extraordinària celebrada el passat mes de juny, el plenari va aprovar de forma unànime destinar 50.000 € a una campanya de reactivació econòmica d’àmbit comarcal liderada pel Consell Comarcal del Berguedà. Pel moment, l’aportació realitzada per l’ens local no s’ha vist traduïda en cap actuació concreta, fet que preocupa als agents econòmics i l’ajuntament per la urgència del moment. En aquest cas, ambdues parts coincideixen en la necessitat que les mesures que s’adoptin haurien de preveure la reactivació del consum mitjançant la injecció econòmica a les famílies per a què puguin realitzar despeses als establiments comercials de la comarca.

Pel que fa a la campanya comunicativa per divulgar els efectes que està tenint la pandèmia en l’àmbit sanitari, social i econòmic, el consistori es va comprometre a estudiar quin tipus d’accions i mitjans cal articular per poder desenvolupar la campanya esmentada.

Finalment, l’Ajuntament de Berga va recollir el malestar del sector econòmic sobre les actituds incíviques que es produeixen al municipi. Es tracta de situacions anòmales que cal tractar i treballar per intentar apaivagar el més aviat possible. En aquest sentit, el consistori apel·la a la responsabilitat individual i col·lectiva per tal d’afrontar una situació que no resulta senzilla per a ningú i que cal revertir de forma conjunta per evitar que les conseqüències de la pandèmia siguin majors.


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga