Inici

Berga acollirà la 4a edició de Conductàlia per sensibilitzar els joves sobre la seguretat viària i la conducció responsable

Presentació Conductàlia 2018
Ampliar en una finestra emergent Acte de presentació de la 4a edició de Conductàlia Berga
Data de publicació: 03.05.18
Prop de mig centenar de joves i professors de set instituts berguedans participaran en la 4a edició de Conductàlia, una jornada sobre seguretat viària organitzada pel Montepio de Conductors, que es farà el 8 de maig al Teatre Municipal de Berga. Es tracta d’un esdeveniment anual que té l’objectiu de sensibilitzar els joves sobre la importància que tenen els elements que formen part de la seguretat vial a l’hora de portar a terme una conducció responsable i evitar accidents de trànsit. L’activitat comptarà amb l’assistència de 400 nois i noies de 4t d’ESO i d’una cinquantena de docents dels centres educatius de secundària de Bagà, Berga, Gironella i Puig-reig. La presentació de Conductàlia s’ha fet aquest matí a l’Ajuntament de Berga i ha comptat amb la presència dels representants de les institucions i cossos de seguretats que participen en la jornada d’educació vial. El president del Montepio, Llorenç Juanola, ha destacat “la importància de vetllar per reduir la sinistralitat a les carreteres i fer que els joves siguin conscients dels riscos existents durant la conducció”. En aquest sentit, el regidor de Mobilitat de Berga, Eloi Escútia, ha volgut fer una reflexió sobre els bons hàbits al volant entenent que la responsabilitat recau en les persones, ja que “sovint oblidem que nosaltres som l’element més important de la seguretat quan portem el vehicle”. Per la seva banda, el vicepresident del Montepio, Joan Cots, ha agraït la confiança dels municipis que aposten per acollir un esdeveniment com el Conductàlia.

D’altra banda, el tècnic d’Educació per a la mobilitat segura del Servei Català de Trànsit, Albert Jarne, ha incidit en l’objectiu que el número de víctimes d’accidents de trànsit sigui zero i en el fet “d’assumir i compartir la responsabilitat per fer-ho possible, ja que no de números, sinó de persones”. Tanmateix, el cap de l’àrea de trànsit de la Catalunya Central també ha valorat positivament la jornada que es farà a Berga “perquè és una finestra d’oportunitat per parlar amb els joves que s’introduiran en el món de la mobilitat sobre la capacitat individual de minimitzar els riscos reduint prenent les millors decisions en l’àmbit de la seguretat viària”. En aquest sentit, l’agent de la Policia Local de Berga, Efren Garcia, també ha volgut esmentat el risc que suposen per a la seguretat les distraccions dels vianants quan manipulen el mòbil mentre transiten pel carrer. Per últim, el cap del parc de Bombers de Berga, Juli Lladós, ha agraït “l’oportunitat de poder fer pedagogia preventiva entre els joves, posant el focus en els acompanyants dels conductors per millorar la seguretat dins del vehicle”.

La jornada començarà a 2/4 d’11 del matí a l’escenari del Teatre Municipal, on es portarà a terme la recreació d’un accident de trànsit, en què hi participaran cinc dels alumnes i professors assistents. Es tracta d’una de les novetats de l’edició d’aquest any per fer que el públic hi participi activament, segons ha comentat el director del Montepio, Ramon Baraldés, Posteriorment, hi haurà la benvinguda per part dels representants del Montepio de Conductors i de l’Ajuntament de Berga. La sessió també inclourà 8 ponències de format breu en què es tractaran diverses temàtiques relacionades amb la seguretat viària com per exemple les causes dels accidents, la responsabilitat dels acompanyants o els efectes dels consum d’alcohol i altres drogues en la conducció. A més, els participants també tindran l’oportunitat de conèixer l’experiència dels equips d’intervenció en accidents de trànsit com els membres dels cossos de seguretat i d’emergències i els professionals mèdics. No obstant, també es donaran a conèixer diversos testimonis de persones que han estat víctimes d’accidents de trànsit.

Els ponents de l’edició d’enguany de Conductàlia Berga seran:

- Albert Jarne, tècnic d’Educació per a la mobilitat del Servei Català de Trànsit, que parlarà sobre l’objectiu d’aconseguir zero víctimes de trànsit a les carreteres.

- Efren Garcia, agent de la Policia Local de Berga, que se centrarà en l’actitud dels vianants i la utilització del telèfon mòbil.

- Juli Lladós, cap del Parc de Bombers de Berga, que posarà èmfasi en la importància dels acompanyants a l’hora de prevenir sobre actituds poc responsables dins del vehicle.

- Joan López, membre dels Mossos d’Esquadra, que explicarà la incidència de la presa de decisions responsables en matèria de seguretat viària.

- Toni Salas, del Servei d’Emergències Mèdiques que explicarà com es realitza l’atenció a les persones que han patit un accident.

- Maria Mercè Bassas, metgessa forense, que centrarà la seva intervenció en els efectes del consum de d’alcohol i drogues en la capacitat de conducció.

- Mireia Sanz, monitora de l’intitut Guttmann, que explicarà la seva experiència després d’haver patit un accident de moto.

- Marilina Ferrer, directora de l’associació Stop Accidents, que posarà en coneixement dels assistents les conseqüències que poden tenir els accidents de trànsit per a la família i l’entorn de les víctimes.

Per últim, la directora del Servei Català de Trànsit, Eugènia Doménech , serà l’encarregada de tancar la quarta edició de Conductàlia Berga.


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga