Inici

Berga manté activat el Pla d’Actuació Municipal per risc de nevades aquest dijous per continuar la neteja dels carrers

Foto dispositiu nevada nit gener 2019
Ampliar en una finestra emergent Dispositiu municipal per a la realització d'actuacions en situacions de neu
Data de publicació: 24.01.19
L’Ajuntament de Berga mantindrà el Pla d’Actuació Municipal (PAM) per risc de nevades activat des de dimecres per continuar les actuacions de neteja viària iniciades després dels episodis de neu que es van produir a la ciutat durant la jornada d’ahir. Es preveu que el dispositiu segueixi vigent aquest dijous per garantir la retirada de neu dels carrers amb la màxima celeritat possible, tenint en compte les tasques realitzades pel personal de les Brigades Municipals i personal extern en les darrers hores.

Recull d’actuacions realitzades durant les últimes hores

Arran de la previsió meteorològica que alertava de la possibilitat que es produís una nevada al municipi durant el matí de dimecres, el consistori va posar en marxa un dispositiu preventiu format per un vehicle llevaneu equipat amb un dispositiu d’estesa de sal, un vehicle de suport i personal de neteja viària i de les Brigades Municipals per efectuar tasques d’estesa de fundents, així com la retirada de neu de la via pública, des de les 8 del matí fins a les 3 de la tarda.

A partir de 2/4 de 10 de la nit, es van restablir les tasques de neteja mitjançant la incorporació d’efectius de forma progressiva per portar a terme la retirada de neu de la calçada i l’estesa de fundents durant tota la nit, prioritzant els accessos als centres sanitaris i als serveis d’emergències. Al llarg de la nit s’ha realitzat un consum de 2 tones de sal. A primera hora del matí, s’han sumat una vintena d’efectius al dispositiu per fer tasques manuals d’estesa de fundents en aquells espais on no és possible realitzar el treball amb maquinària.

Durant el matí de dijous, es procedirà a la retirada de la neu de les voreres del centre urbà de forma manual amb personal de les brigades del consistori. A més, també es preveu fer la neteja del ferm a les zones altes i als habitatges disseminats progressivament mitjançant l’ús de maquinària pesada i externa.

Cal recordar, però, que aquest tipus de dispositius estan condicionats habitualment per l’hora en què es produeixen les nevades i per l’organització dels torns i els relleus del personal propi i extern disponible que realitza les tasques de neteja quan es produeixen nevades de consideració.

En aquesta ocasió, no s’han habilitat punts de potassa al carrer, ja que l’estesa de sal s’ha realitzat de forma manual mitjançant el personal municipal. Cal esmentar, però, que l’excés de sal provoca danys en el paviment i, per això, el seu ús es realitza de forma moderada. La instal·lació de contenidors de potassa a la ciutat es realitza quan es produeixen nevades continuades i més abundants, tal com va succeir l’any passat.

Afectacions en la mobilitat

Pel que fa a la mobilitat, s’ha efectuat el tall de diverses vies que poden comportar dificultats en la circulació com per exemple, la baixada de l’Hospital Sant Bernabé i el camí que va des del Polígon Industrial de La Valldan fins a la carretera BV-4241, de Berga a Sant Llorenç de Morunys.

En referència a la mobilitat dins del nucli urbà, es recomana evitar els desplaçaments innecessaris i l’ús del vehicle privat en la mesura que sigui possible. En cas que s’hagin de realitzar trajectes en cotxe, es demana fer-ho amb la màxima precaució i tenint en compte les mesures de seguretat corresponents a la conducció amb neu i gel per evitar riscos a la carretera. A més, també es recomana l’ús de cadenes de forma puntual, a causa del gel que s’hagi pogut acumular en determinades zones de la ciutat.

El servei de bus urbà ha estat en funcionament des de primera hora del matí, malgrat que els trajectes que inclouen les zones de la Serra de Casampons i els Pedregals han estat alterades a causa de les dificultats que comporta circular i accedir en aquests trams de la ciutat.

Serveis educatius

Pel que fa als centres d’ensenyament, l’Escola Bressol Flor de Neu ha donat servei als usuaris de la llar d’infants amb normalitat. D’altra banda, la majoria d’escoles de primària i secundària han obert les seves portes aquest dimecres per oferir serveis mínims, però algun centre ha tancat al llarg del matí a causa de l’absència d’alumnes i, en alguns casos, per la manca de docents que no han pogut acudir als seus llocs de treball. Tanmateix, es mantindran les classes de tarda previstes a l’Escola Municipal de Música de Berga, l’Escola d’Adults i l’Escola Oficial d’Idiomes del Berguedà.

Recollida de residus

A causa de la nevada, el Consell Comarcal del Berguedà va suspendre el servei de recollida de residus d’ahir corresponent a la fracció de la resta. L’ens comarcal ha informat que el servei de recollida s’ha portat a terme aquest dijous, des de 2/4 d’11 del matí. El servei s’ha realitzat en els llocs de fàcil accés, tenint en compte les condicions de mobilitat i la seguretat del personal.

Per últim, el Consell Comarcal del Berguedà preveu mantenir la recollida de residus d’aquest dijous (orgànica i envasos), sempre que les condicions de mobilitat permetin realitzar les rutes de recollida a la ciutat de Berga. Podeu consultar les novetats i actualitzacions del servei de recollida de residus als perfils oficials de les xarxes socials de l’ens comarcal (@ccbergueda).


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga