Inici

L’Ajuntament de Berga assumeix les limitacions del dispositiu de la nevada i continuarà la neteja viària fins a restablir la normalitat

Passeig de la Indústria
Ampliar en una finestra emergent Passeig de la Indústria
Data de publicació: 25.01.19
L’Ajuntament de Berga manté activat el dispositiu d’emergència per completar els treballs de neteja arran dels episodis de neu registrats a la ciutat el dimecres passat. El regidor d’Urbanisme i Serveis Públics, Oriol Camps, ha comparegut en roda de premsa aquest divendres per realitzar una valoració del dispositiu organitzat per fer front a la nevada i que ha comportat diverses dificultats en la mobilitat dels veïns i veïnes. Camps ha reconegut que “el resultat de la nevada ha estat negatiu per a la ciutat” i compren el malestar de la ciutadania, “entenent que l’Ajuntament de Berga és l’ens responsable del manteniment de la via pública i del restabliment de l’ús de la mateixa quan es produeixen aquest tipus de situacions”. No obstant, el regidor ha afirmat que “les tasques de neteja viària es mantindran fins que es recuperi la normalitat”.

Organització d’un dispositiu dinàmic

L’Ajuntament de Berga va posar en marxa un dispositiu format per una vintena d’efectius que inclou el personal de les Brigades Municipals, el personal de neteja viària i personal extern per portar a terme les tasques de neteja de la via pública en el moment en què es va produir la nevada de dimecres al matí. Tal i com s’estableix al Pla d’Actuació Municipal (PAM), es va prioritzar la retirada de neu i l’estesa de sal als accessos dels centres sanitaris, les residències, els bombers i la resta de serveis d’emergència per garantir-ne l’accessibilitat en cas d’urgència.

La manca de predicció meteorològica de la segona nevada que va començar al voltant de les 8 del vespre i que va deixar un gruix de 10 centímetres de neu en poc més de 3 hores, va obligar a modificar el dispositiu previst inicialment per retirar la neu i el gel a causa de la caiguda de les temperatures. En aquest sentit, a partir de 2/4 de 10 de la nit, es van restablir les tasques de neteja mitjançant la incorporació d’efectius de forma progressiva per portar a terme la retirada de neu de la calçada i l’estesa de fundents durant tota la nit. A primera hora del matí, s’hi van sumar la resta d’efectius per fer tasques manuals d’estesa de fundents en aquells espais on no era possible realitzar el treball amb la maquinària pesada. A la tarda també van continuar les accions per minimitzar l’efecte de la nevada, les quals, van ser insuficients a causa del fred i el glaç posteriors.

El regidor Oriol Camps ha matisat que el dispositiu ha funcionat de forma similar a la d’altres nevades que s’han produït a la ciutat, ja que, segons ha apuntat, “habitualment s’utilitzen entre 20 i 30 tones de sal i en aquesta ocasió s’han consumit unes 24 tones, aproximadament”. Tot i així, Camps ha afirmat que la principal diferència respecte altres nevades se centra en què “les baixes temperatures hi han jugat en contra perquè han comportat que es glacessin moltes zones ombrívoles de la ciutat que encara no s’han desglaçat”.

Pel que fa a l’absència de punts de sal instal·lats a la ciutat per tal que la ciutadania pogués fer-ne ús, Camps ha aclarit que “la logística per realitzar el repartiment dels contenidors de sal requeria la mobilització de dues persones i un vehicle i hem preferit destinar aquests efectius al dispositiu de neteja manual”.

Per últim, Oriol Camps ha agraït la comprensió de la ciutadania i ha reiterat la voluntat de seguir treballant fins poder resoldre la situació i recuperar la normalitat als carrers el més aviat possible.

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga