Inici

El bus urbà de Berga suma 42.819 usuaris i usuàries durant el 2019 i registra un descens de l’1,5% respecte l’any anterior

Foto Bus Urbà de Berga
Ampliar en una finestra emergent Bus urbà a la Plaça de la Creu
Data de publicació: 14.01.20

El nombre d’usuaris i usuàries registrat pel servei de bus urbà de Berga durant el 2019 ha estat de 42.819. Es tracta d’una xifra inferior a la de 2018, en què el nombre de viatgers i viatgeres va ser de 43.507. Això suposa un descens de 688 passatgers i passatgeres, és a dir, un 1,5% menys respecte l’any anterior. El resultat global, però, supera la previsió realitzada pel consistori quan es va posar en funcionament el servei de transport urbà l’any 2008 i que situava l’ús en 30.000 usuaris i usuàries anuals. Tot i això, les dades de 2019 no recullen el nombre d’infants de les escoles de primària de la ciutat que poden fer ús del bus urbà de forma gratuïta, sempre que vagin acompanyats d’una persona adulta. De cara a aquest any 2020, i per poder realitzar aquest recompte, s’ha establert un sistema de tiquets de colors que els centres dispensaran a l’alumnat i que els nens i nenes hauran d’entregar al conductor/a quan accedeixin a l’autobús per poder comptabilitzar els trajectes.

El regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Berga, Eloi Escútia, ha valorat les xifres esmentades i considera que “cal seguir treballant per a què el nombre d’usuaris del transport públic augmenti en els propers anys i això passa per valorar els usos actuals i adequar el servei a les demandes”.

Registre de les dades mensuals

Les xifres facilitades per l’empresa que gestiona el servei de transport públic, ALSA, posen de manifest l’estabilitat del nombre de passatgers i passatgeres al llarg de l’any, que oscil·la entre els 3.000 i els 3.500 mensuals. Els mesos que van registrar un major ús van ser el març, el maig, l’octubre i el novembre, ja que van sumar entre 4.100 i 4.500 usuaris i usuàries, en cada cas. En canvi, el juny i l’agost van comptar amb 2.790 i 2.438 viatgers i viatgeres, respectivament.

El regidor Escútia ha destacat que “són uns valors que, en part, ens indiquen l’ús important que en fan els escolars ja que és precisament en els mesos en els que no hi ha vacances quan el nombre d’usuaris i usuàries és més elevat. Un motiu més per intentar conèixer aquesta xifra que fins ara no queda reflectida en els resultats”.

Recaptació econòmica del servei

La recaptació econòmica ha experimentat un descens de l’1,2%, en consonància amb la pèrdua d’usuaris i usuàries. En concret, el 2019 es van recaptar 30.580,50€ mentre que el 2018 es van recaptar 30.967€, el que suposa una diferència de 386,50€. Els diners provenen principalment de l’adquisició de bitllets senzills, així com de la compra i recàrrega de targetes multiviatge. En aquest cas, s’han dispensat un total de 8.828 bitllets d’un sol ús, s’han registrat 32.796 viatges realitzats amb targetes multiviatges i 1.195 trajectes efectuats amb altres modalitats de bitllets i/o abonaments.

Previsió de millores en el servei de transport

La regidoria de Mobilitat està estudiant la incorporació d’una sèrie de millores que permetin fomentar l’ús del bus urbà. En concret, s’està valorant modificar l’horari dels trajectes d’algunes línies per tal d’ajustar a la realitat el temps de pas de l’autobús, que en alguns casos, no es compleix. També es reforçarà el pas en algunes de les parades que compten amb més usuaris i es valorarà la possibilitat de suprimir les que tenen un ús nul.



Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga