Inici

Berga elimina l’aparcament de vehicles de la Pl. St. Pere per prioritzar l’ús pels vianants i promoure l’activitat comercial

Mobilitat Pl. St. Pere
Ampliar en una finestra emergent Adequació del mobiliari a la Plaça de Sant Pere
Data de publicació: 27.02.20

L’Ajuntament de Berga ha suprimit la zona d’aparcament de vehicles de la Plaça de Sant Pere. Des d’aquest dijous, 27 de febrer, no es permetrà l’ús de les 9 places d’estacionament amb regulació horària (zona blava) que hi havia habilitades a la plaça. Es tracta d’una mesura que té l’objectiu d’alliberar l’espai ocupat actualment pels vehicles per prioritzar-ne l’ús destinat als vianants, així com promoure l’activitat comercial al nucli antic de la ciutat. El regidor de Mobilitat, Eloi Escútia, ha explicat que amb aquesta mesura es “dona prioritat a la ciutadania i es fomenta l’ús de la plaça com a espai de convivència i relació social”. Tanmateix, el regidor de Via Pública, Obres i Serveis, Aleix Serra, ha comentat que “la plaça més emblemàtica de la ciutat estigués ocupada per vehicles era una anomalia, ja que, és una situació poc habitual a les ciutats de Catalunya”.

La proposta adoptada pel consistori berguedà ha estat debatuda amb el veïnat a través de diverses trobades per donar a conèixer el projecte i recollir les inquietuds i suggeriments dels veïns, veïnes i comerços de la zona. El regidor Aleix Serra ha esmentat que les actuacions que es porten a terme en espais habitualment ocupats per vehicles poden generar controvèrsia. En aquest sentit, Serra ha dit que “som conscients que per a molta gent és important tenir el cotxe a prop de casa i, per això, hem volgut parlar abans amb el veïnat i explicar-los els motius d’aquesta mesura”.

Durant la jornada d’avui, diversos efectius de les brigades municipals han col·locat elements de mobiliari urbà, bancs i torretes, en diferents espais de la plaça per tal d’impedir l’estacionament de vehicles.

Bonificacions per estacionar en zones blaves properes

La desaparició de la zona blava de la Plaça de Sant Pere contempla una sèrie de bonificacions per a què les persones residents i els botiguers de la zona puguin aparcar el cotxe a les zones d’estacionament amb limitació horària més properes. En concret, les persones afectades per la mesura podran obtenir descomptes de fins al 70% per aparcar a la zona blava de la Ronda Moreta, la Plaça de Viladomat i el Passeig de la Indústria. Els beneficiaris han rebut la informació corresponent per poder fer ús de la tarifa reduïda i hauran de sol·licitar-ho adreçant-se a les oficines de BRG Serveis (Plaça Maragall, 1), que és l’empresa municipal encarregada de regular la zona blava a la ciutat.

Properes actuacions previstes a la zona

La supressió de l’aparcament de vehicles a la Plaça de Sant Pere es complementarà amb altres mesures que es preveu planificar i portar a terme en els propers mesos. Per exemple, es contempla aplicar restriccions en l’accés i la circulació de vehicles motoritzats al Barri Vell, a través d’un sistema de càmeres de vigilància que garanteixi el pas dels vehicles autoritzats mitjançant la lectura de la matrícula. D’aquesta manera, els residents i comerciants podrien continuar transitant per la plaça com fins ara, però es regularia l’accés de la resta de vehicles permetent l’accés en determinades franges horàries que caldrà concretar. Aquestes i d’altres mesures s’exposaran i es debatran amb el veïnat i el teixit comercial amb la finalitat de millorar la qualitat de vida dels diferents agents implicats.

Aposta per una mobilitat sostenible

En el context de la situació d’emergència climàtica i la sensibilització sobre els efectes nocius de l’ús del vehicle privat entre les que s’inclouen la contaminació de l’aire i la contaminació acústica, l’ocupació de carrers i places, la seguretat dels vianants, etc. l’Ajuntament de Berga té la voluntat de promoure una mobilitat sostenible i segura a la ciutat. Per tot això, es preveu continuar realitzant actuacions que potenciïn la mobilitat a peu i amb bicicleta creant zones de prioritat invertida, projectant carrils bici, ampliant les voreres, limitant l’aparcament de vehicles en algunes zones i vetllant per reduir la velocitat dels vehicles, entre d’altres.Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga