Inici

Berga mostra el resultat de les obres de millora i modernització del Polígon Industrial de La Valldan

Presentació obres polígon (02-03-21)
Ampliar en una finestra emergent Presentació de les obres de millora i modernització del polígon
Data de publicació: 02.03.21

L’Ajuntament de Berga ha promogut una visita al Polígon Industrial de La Valldan per presentar el resultat de les obres de modernització de l’espai industrial. La visita ha comptat amb la participació de diversos representants del consistori berguedà, així com de l’Associació de Propietaris del Polígon Industrial de La Valldan i l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB). Les obres han estat impulsades per l’Ajuntament de Berga i formen part del projecte que va obtenir una subvenció d’1 milió d’euros de la Diputació de Barcelona, a través del Programa complementari de modernització de polígons de la demarcació. Aleix Serra, regidor d’Urbanisme, Obres i Serveis, ha recordat l’origen del projecte iniciat en l’anterior legislatura pel seu antecessor en el càrrec, Oriol Camps, a l’hora de cercar la manera de revertir la degradació del polígon com a conseqüència de l’ús i del pas dels anys. Serra ha recordat que la redacció de l’avantprojecte presentat per optar a la línia de subvencions de la diputació va comptar amb el suport tècnic de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà.

Millora d’infraestructures i serveis

Les obres han consistit en la millora d’infraestructures i serveis del polígon. Per fer-ho, s’ha portat a terme la reurbanització completa del vial principal del carrer de Garreta. Les obres han comportat la renovació del paviment, les voreres, l’aparcament, l’adequació d’un vial per a vianants i bicicletes, l’enjardinament i l’arbrat. També s’ha fet la canalització de la fibra òptica, la sectorització de la xarxa d’abastament d’aigua potable i el desplegament de la xarxa d’aigua calenta procedent de la central de biomassa. A aquestes actuacions cal sumar-hi la reurbanització del camí de Can Ballús i del carrer Germans Farguell. Les obres han suposat una inversió d’1,2 milions d’euros. Aleix Serra ha comentat que es tracta “d’una inversió extraordinària, ja que és l’obra més important realitzada al polígon des de la seva creació, fa més de 50 anys. Cal remuntar-se més de 10 anys enrere per trobar una obra d’aquesta magnitud que hagi estat promoguda per l’ajuntament”.

Dignificació del polígon

El regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, ha explicat que les obres presentades s’han complementat amb la millora addicional del paviment realitzada a l’estiu en diversos trams del polígon. Es tracta d’una actuació no inclosa en el projecte i a la qual el consistori va destinar-hi gairebé 100.000 €. En aquest sentit, Joan Corominas, vocal de l’Associació de l’Associació de Propietaris del Polígon Industrial de La Valldan, ha demanat seguir realitzant millores per dignificar l’espai industrial del polígon, tenint en compte la contribució del teixit empresarial en el desenvolupament econòmic de la comarca. Corominas ha esmentat la necessitat de portar a terme “una millora integral. Les millores realitzades s’han focalitzat en la part baixa del polígon, però ara queda actuar en la part alta, que també està degradada”. Corominas ha afegit que amb les millores fetes, “sembla que el polígon té un altre tarannà malgrat la situació de pandèmia. Sembla que estem més il·lusionats i esperem anar lluitant tots plegats”.

D’altra banda, el president de l’ACEB, Josep Maria Serarols, s’ha mostrat satisfet de les millores efectuades i ha esmentat la importància de la col·laboració entre les entitats públiques i privades. Serarols ha destacat la importància del polígon per a la ciutat i la comarca, ja que compta amb “més d’un centenar d’empreses i un miler de treballadors”. Per a Serarols “cal realitzar una tasca de manteniment del polígon, ampliar els serveis i estar atents a qualsevol oportunitat que sorgeixi per poder finançar una altra actuació d’aquesta magnitud”.

Justificació de les obres

Aleix Serra, ha comentat l’impacte que ha tingut la pandèmia en les obres de millora del polígon. Tal com ha detallat el regidor, l'aprovació del projecte va quedar aturada durant la proclamació de l’estat d’alarma decretat el març de l’any passat. Les obres del Camí de Can Ballús es van dur a terme durant la primera onada i les del camí de Garreta, el carrer dels Germans Farguell i la xarxa d'aigua es van efectuar durant la segona i la tercera onada de la Covid-19.

Serra també s’ha referit al procés de justificació d’execució de les obres per poder obtenir l’import íntegre de la subvenció d’1 milió d’euros de la Diputació de Barcelona. Ha comentat que un 5% de les obres es va completar pocs dies després del termini d'execució (31 de desembre de 2020), fet que suposaria que el consistori hauria d’assumir l’import corresponent al percentatge esmentat, però el regidor confia en poder aconseguir la pròrroga del termini, com va sol·licitar fa mesos a la diputació i com ha succeït en el cas d'un altre municipi, en consideració amb les dificultats que s’han produït a causa de la situació de pandèmia.Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga