Inici

Aquest dijous es començaran a digitalitzar en 3D els Nans Nous de La Patum

Imatge de la cara de la Geganta Nova en les digitalitzacions fetes el 2015
Ampliar en una finestra emergent Imatge de la cara de la Geganta Nova en les digitalitzacions fetes el 2015
Data de publicació: 24.01.17
Amb la voluntat de continuar el projecte iniciat a finals del 2014 per tal de disposar de les dades de totes les comparses de La Patum en sistema 3D, aquest dijous dia 26 de gener s’iniciarà el procés de digitalitzat en 3D dels Nans Nous. Es tracta d’una iniciativa nascuda del Patronat Municipal de La Patum i que comptarà amb la supervisió de la restauradora de la comparseria, Gemma Rodríguez.

L’objectiu d’aquesta digitalització és poder disposar de totes les dades possibles de les comparses patumaires sense la necessitat de fer uns motlles que les poguessin malmetre. Així, per tal de materialitzar aquest procés, que es farà a la Casa de La Patum, s’utilitzarà el sistema de digitalitzat SIDIO, l’únic sistema del mercat que no requereix cap contacte amb l’objecte en cap moment del procés de captura de dades. A més, SIDIO controla els valors d’exposició lumínica i treballa amb llum ‘freda’ (eliminació de les bandes ultravioleta i infrarrojos), raó per la qual compleix amb els criteris museístics d’il•luminació. El capçal de captura SIDIO generarà un núvol de punts d’alta densitat amb una distància entre punts que pot arribar a ser de 75 micres, fet que permet poder capturar tots els detalls i tenir un document 3D totalment fidedigne amb els originals.

L’empresa encarregada de dur a terme la tasca de digitalitzat és Nub3D S.L., nascuda a Barcelona el 1999 per donar resposta a una necessitat de mercat en el camp del mesurament òptic tridimensional. Durant anys, Nub3D ha desenvolupat diversos capçals de mesura òptics per a diferents camps i aplicacions, basats en la investigació i desenvolupament continu en els seus laboratoris de tecnologia de digitalització òptica. Amb aplicacions en diversos camps, com enginyeria inversa, inspecció i control de qualitat, i prototipat ràpid, Nub3D és present en diversos sectors del mercat oferint sistemes òptics de digitalització 3D de llum blanca. A més, per oferir solucions realment adaptades a les necessitats concretes, des de l'any 2001 Nub3D ha aplicat aquesta tecnologia industrial en el camp de l'art i patrimoni, on s'ha utilitzat principalment per a la realització de rèpliques exactes d'obres originals. Durant aquests anys, els escàners de Nub3D han digitalitzat obres en diversos jaciments arqueològics, així com al Museu del Prado, el Louvre, el British Museum i el Museu Episcopal de Vic entre d'altres museus. També s'ha digitalitzat a Egipte la tomba de Tutankamon.

Enguany, el procés de digitalitzat de la comparseria patumaire inclourà els caps de la parella vella dels Nans Nous, que s’afegiran a les comparses que ja es van digitalitzar l’octubre del 2014 (l’Àliga, els caps i les mans dels dos Gegants Vells i els caps de les Guites) i el gener de 2016 (els caps i les mans dels dos Gegants Nous).

El cost total d’aquest procés és de 2.178 euros, dels quals 2.141 euros es cobriran amb una subvenció atorgada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La intenció del Patronat de La Patum és poder continuar amb més fases fins a disposar del digitalitzat 3D de tota la comparseria de La Patum.


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga