Inici

La festa d’Els Elois incrementa les activitats i la implicació de les entitats berguedanes per a fer-la més participativa

Imatge Festa Elois 2017
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 18.07.17
La festa d’Els Elois és sinònim d’aigua, però no es pot obviar l’origen d’una celebració que pretén retre homenatge als oficis que formaven part del Gremi de Sant Eloi, com per exemple els argenters, els ferrers o els traginers, entre d’altres. Per a mantenir viva la memòria d’aquestes professions, així com dels animals que resultaven essencials a l’hora de realitzar les feines de transport i del camp, Berga celebrarà la festa d’Els Elois el cap de setmana del 22 i el 23 de juliol.

L’edició d’enguany arriba carregada de novetats amb l’ampliació del nombre d’activitats i amb la implicació de diverses entitats berguedanes que col·laboren en l’organització dels actes amb el doble objectiu de fer la festa més participativa i d’arribar a un públic més ampli, segons ha explicat la regidora de Festes de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia. En aquest cas, les novetats se centraran en la jornada de dissabte i inclouran elements tradicionals que formaven part dels casaments típics de l’època i que es mostraran a través d’una recreació teatral. A més, també hi haurà actes lúdics que no estan vinculats a la tradició, però que serviran per atraure assistents mitjançant un sopar popular i música en directe per a celebrar la festa de comiat de solters dels nuvis.

Els actes començaran el dissabte a les 12 del matí amb la passada del tabaler i la Banda de l’Escola Municipal de Música de Berga per anunciar l’inici de la festa. A les 7 de la tarda, hi haurà una nova passada pels principals carrers de la ciutat encapçalada pel tabaler, la banderera, els administradors i l’acompanyament musical de la Cobla Ciutat de Berga. El recorregut s’iniciarà a l’Hostal del Bou i continuarà pel passeig dels Abeuradors, els carrers Bruc, Comte Oliba i Pío Baroja fins arribar a la plaça de la Font del Ros. Allà, el seguici enfilarà cap al carrer d’Aurora Bertrana, la carretera de Sant Fruitós, el carrer del Roser, la plaça de Sant Joan, el carrer de la Ciutat, la plaça de Santa Magdalena, el passeig de la Indústria, la Ronda Moreta, la plaça de la Ribera, la plaça de Sant Ramon, el carrer de Mn. Huch, el carrer de Mn. Cinto Verdaguer i la plaça de les Fonts. A 2/4 de 8, hi haurà audició de sardanes a la plaça Viladomat amb l’Agrupació Sardanista Cim d’Estela i amb Cobla Pirineu i una hora més tard, es produirà ‘El rapte de la núvia’ a càrrec de l’Agrupació Teatral La Farsa. Es tracta d’una recreació teatral en què una comitiva d’amics del nuvi anirà a casa dels pares de la núvia, situada al carrer Major, número 16. Davant la negativa de baixar, la comitiva segrestarà a la núvia i la traslladarà a ca l’Andreu Borràs, al carrer Buxadé, on els amics del nuvi la vetllaran simbòlicament durant tota la nit.

Després del segrest de la núvia començarà la ‘Festa de comiat de solters’ a la plaça de Sant Pere. A 2/4 de 10 del vespre hi haurà un sopar popular amb entrepà de pinxos, que comptarà amb la col·laboració de la Penya Boletaire i La Bauma dels Encantats. Els tiquets pel sopar es podran adquirir anticipadament, del 18 al 22 de juliol, a l’Oficina de Turisme de Berga (4€) i també es podran comprar el mateix dia de l’àpat, a la plaça de Sant Pere (5€). En total, es posaran a la venda uns 300 tiquets. La festa continuarà a 2/4 d’11 de la nit amb les actuacions musicals de PD Nanfu&SalasXic i Antídot.

El diumenge, a les 9 del matí, la Colla de Trabucaires de Berga realitzarà salves des del Castell de Sant Ferran per a iniciar la remullada de cavalls, rucs i acompanyants durant la passada matinal que començarà a la plaça de la Font del Ros. L’itinerari seguirà pel carrer Pío Baroja, el carrer Comte Oliba, el carrer del Roser, el carrer de la Ciutat i el carrer de la Pietat fins a la plaça Santa Magdalena, on es realitzarà el repartiment de coca i xocolata per part dels membres de la Brigada Municipal. Després d’esmorzar, el recorregut continuarà pel carrer Buixadé i la plaça de Sant Pere, on es farà la benedicció del animals, per a continuar cap al carrer de Mn. Comellas, el carrer de Mn. Huch, el carrer de Mn. Cinto Verdaguer i la plaça de les Fonts.

Seguidament, se celebrarà la boda típica de l’Alt Berguedà al temple de Sant Francesc. A ¾ d’11, el nuvi es dirigirà a l’església des de l’antiga casa Bartrina (pl. de la Creu), mentre que la núvia sortirà des de ca l’Andreu Borràs (carrer Buxadé). A 2/4 de 12 començarà l’enllaç amb l’assistència dels les quatre parelles d’administradors, la banderera, els acompanyants de la boda i els cants de la Coral Queraltina en honor a Sant Eloi. Un cop acabada la missa es repartiran els tradicionals panellets i posteriorment, la celebració es traslladarà a la plaça de Sant Joan on es dansarà el ballet de Déu o de l’Adéu.

A la 1 del migdia es portarà a terme el lliurament de les ferradures d’or, argent i bronze per part de la Junta Conservadora de la Festa d’Els Elois, a la Sala de sessions de l’Ajuntament de Berga. Aquest any rebran el reconeixement: Jordi Tor Comellas (or); Montserrat Venturós Villalba (argent); els administradors de 2016: Francesc Marc Coll i Anna Rota Arseda, Rubén Andrés Soler i Alba Berdejo Ortega, Jordi Pueyo Bastida i Teresa Martínez Martínez i Carles Justícia Arderiu i Rocío Vargas Fernández (bronze). També rebran la ferradura de bronze: Marc Pujals Lladó, Tanit Venturós Marco, Enric Huesca Pons, Montserrat Espelt Hernández, Josep Maria Serra Hidalgo, Marta Pont Roca, Josep Maria Serarols Ballús, Eric Calderer Trujillo, Dolors Santandreu Soler, Ricard López Perpinyà, Joan Gómez Perarnau, Francesc Medina Hernández i l’Agrupació Teatral La Farsa. La festa d’Els Elois finalitzarà a les 7 de la tarda amb ball popular a càrrec del duet musical Dolfi i Fermí, a la plaça de la Font del Ros.

Per últim, Berga acollirà la retransmissió en directe del programa ‘País Km0’ de la Xarxa de Audiovisual Local en col•laboració amb Televisió del Berguedà per a donar a conèixer la festa d’Els Elois arreu de Catalunya. El programa es farà el dissabte, de 6 a 8 de la tarda, des de la plaça de les Fonts.

L’organització recomana no llançar aigua directament a la cara dels animals per a evitar s’espantin. També adverteix a les persones amb problemes d’oïda o amb sensibilitat auditiva, especialment la gent gran i els infants, que adoptin les mesures de precaució necessàries en els actes en els que hi intervindran els trabucaires.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga