Inici

La Patum celebra els 11 anys de la proclamació de la festa com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO

Cartell XI Aniversari Patum
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 24.11.16
Com cada novembre des que La Patum va ser declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, l’Ajuntament de Berga i el Patronat Municipal de La Patum organitzen actes per a commemorar l’efemèride. Aquest any, però, en comptes d’organitzar diferents activitats repartides durant els mesos de novembre i desembre, només es farà un acte. L’experiència dels darrers anys ha posat de manifest que s’invertien molts esforços a organitzar fins a vuit o deu actes diferents (exposicions, presentacions, conferències, debats, concerts...) i que aquests tenien poca repercussió i, moltes vegades, una escassa assistència. Per això, des del Patronat de La Patum s’ha decidit que a partir d’ara es reduiran els actes que es venien programant, concentrant-los en un de sol. Així doncs, s’ha acordat que l’acte es realitzarà el cap de setmana més proper al 25 de novembre (dia de la declaració) i enguany la celebració es farà aquest divendres, 25 de novembre, a les 8 del vespre a la Sala del Casino, coincidint amb els 11 anys exactes del reconeixement.

L’acte vol servir de reconeixement a les persones que hagin treballat de forma significativa en pro de la festa i per a què puguin explicar les seves vivències i anar documentant així els canvis soferts per La Patum al llarg de les darreres dècades. Per a documentar-ho, s’ha realitzat un treball audiovisual que es projectarà en el transcurs de l’acte i que passarà a formar part dels fons del Patronat de La Patum amb l’objectiu que aquest material pugui acabar esdevenint part de les projeccions audiovisuals que formin part del futur Museu de La Patum.

Les persones homenatjades durant l’acte seran Jordi Camps i Rovira i les germanes Adelina i Maria Rosa Camprubí. Jordi Camps va ser guitaire de la Guita Grossa i vestidor de Plens, a més d’artesà de la festa durant més de trenta anys, en els quals, a banda de restaurar la comparseria, també va construir les quatre Maces noves l’any 1972 i va refer totalment els cossos dels quatre Gegants entre 1970 i 1971. A més, Jordi Camps és fill de Pere Camps, qui va construir la major part de comparses de la Patum infantil, la restauració de la qual encara continua en mans de la família Camps.

Per la seva banda, les germanes Adelina i Maria Rosa Camprubí són perruqueres dels Nans, els Àngels i els Gegants de La Patum des de l’any 1971, tasca que han fet sempre de forma totalment voluntària i desinteressada. Fou de la seva mà que a finals de la dècada de 1970 es canviaren les perruques antigues per les actuals, de major qualitat.

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga