Inici

La Patum reforçarà les mesures de seguretat i intensificarà els controls en els accessos a la plaça de St. Pere

Roda de Premsa Novetats Patum 2017
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 04.06.17
La Patum és una festa multitudinària i durant els dies de celebració del Corpus la ciutat multiplica gairebé per sis el nombre d’habitants. Per això, l’Ajuntament i els cossos d’emergències estan treballant per a garantir la seguretat i el bon funcionament de la festa, que es farà del 14 al 18 de juny a la capital berguedana.

Control dels accessos a la plaça de St. Pere

Durant la roda de premsa de presentació de les novetats de La Patum d’enguany, la sergent en cap de la Policia Local, Josefina Vizuete, ha anunciat les mesures de seguretat que es portaran a terme durant la celebració. En primer lloc, Vizuete ha destacat l’increment del control en tots els accessos de la plaça de Sant Pere per evitar l’entrada de motxilles i altres objectes que puguin entorpir el desenvolupament de la festa. Aquesta mesura respon al nivell d’alerta antiterrorista amb què es troba el país i també a pal·liar les dificultats que tenen algunes comparses alhora de desenvolupar els seus balls. A més, la responsable del cos policial ha recordat la prohibició de la venda de begudes en envasos de vidre durant els dies de Patum, així com la prohibició d’accedir a la plaça de Sant Pere amb vidre i la recomanació expressa de no dur plàstics ni llaunes. D’altra banda, també ha comentat la necessitat que les persones que participin a la festa ho facin amb la indumentària i el calçat adequat per evitar cremades i altres incidències que es puguin ocasionar durant els salts de Patum.

Pel que fa a les activitats paral·leles, s’ha establert que l’horari de finalització dels concerts de divendres sigui a les 4 de la matinada, mentre que el concert de dissabte acabarà a les 6. Tanmateix, s’ha acordat que l’horari de tancament dels locals, les casetes, les parades i les atraccions de la fira sigui a les 6 de la matinada el dissabte i a les 5 la resta de dies.

Dispositiu de seguretat i restriccions de trànsit

Els agents dels Mossos d’Esquadra s’encarregaran de realitzar el control de vehicles en els diferents accessos de la ciutat i també realitzaran els controls d’alcoholèmia per evitar riscos en la conducció dels assistents a la festa. El dispositiu de la policia autonòmica comptarà amb un desplegament de gairebé un centenar d’agents diaris que vetllaran per la seguretat de la festa, juntament amb la resta d’agents de la Policia Local, Protecció Civil, Seguretat Privada, Bombers i Creu Roja.

Com és habitual, durant La Patum es produiran algunes alteracions en el trànsit de la ciutat que afectarà la zona del casc antic i la zona on s’instal·len els firaires. En aquest sentit, els vehicles que accedeixin a Berga per l’entrada centre hauran de fer la rotonda de la plaça de Gernika i podran circular pel lateral dret del passeig Vila de Casserres fins arribar a la rotonda de l’ambulatori. Allà, els cotxes només podran circular en sentit ascendent en direcció al carrer de Quim Serra. També es tallarà el pas de vehicles a l’encreuament del carrer Gran Via amb Lluís Millet i a la plaça Viladomat amb la carretera de Ribes. A més, també es prohibirà l’estacionament en els carrers i places que formen part del recorregut dels passacarrers per evitar danys als cotxes, tenint en compte el volum de gent que participa en les passades de dimecres i dissabte.

D’altra banda, també s’intensificaran les inspeccions dels establiments que durant els dies de Patum obren de forma esporàdica, sense permís i que actuen com a bars sense tenir la corresponent llicència. Davant de la impossibilitat jurídica de clausurar aquests establiments, s’obriran expedients sancionadors als locals que incompleixin la normativa.

Per últim, la cap de la Policia Local ha recordat que l’acampada estarà prohibida en tot el terme municipal de Berga durant els dies de celebració de La Patum.

Millores en els protocols de seguretat durant el desenvolupament de la Patum

La regidora de Patum de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, ha explicat algunes de les millores que es portaran a terme en relació als protocols de seguretat durant els salts de Patum efectuats a la plaça de Sant Pere. En primer lloc, ha comentat que es mantindrà el grup assessor d’experts format per membres dels cossos de seguretat i emergències i pels tècnics de l’Ajuntament a l’hora de controlar el desenvolupament dels salts de Plens. Els membres d’aquest grup s’ubicaran a la segona planta de l’edifici per a tenir una visió global de la plaça que els permeti detectar situacions de risc durant els salts.

D’altra banda, la regidora també ha comentat la possibilitat de crear una comissió similar per analitzar els factors d’alerta que permetin millorar els protocols que cal seguir en situacions de perill a través del visionat de material audiovisual enregistrat durant La Patum. Aquesta proposta va sorgir durant la reunió dels cossos d’emergència que es va fer el dimarts passat i s’estudiarà la seva implementació de cara a la propera edició de la festa. Mònica Garcia ha remarcat que es tracta d’una proposta que no és ferma, però que caldrà valorar per saber si es pot portar a terme o no.

La regidora de Patum també ha esmentat canvis en les comunicacions de les incidències dels serveis mèdics. En aquest cas, s’han establert unes franges horàries vinculades als actes principals de la festa. D’aquesta manera, ha dit, “el recull de dades serà més exhaustiu i ens permetrà saber quin tipus d’incidències es produeixen en els passacacrres o en les activitats d’oci nocturn”. Un cop finalitzada La Patum, el buidatge de les dades serà útil per efectuar estudis que puguin facilitar les tasques de planificació dels serveis d’emergències, així com per implantar mesures preventives i establir uns protocols d’actuació més efectius.

Passacarrers i distribució dels lavabos químics

Els recorreguts de La Patum d’aquest any es mantenen pràcticament igual que l’any passat, de manera que el dimecres hi haurà salts davant dels domicilis dels representants locals i dissabte es faran a les places i als domicilis dels administradors i les administradores. Enguany, però, les passades de tots dos dies arribaran fins a la cruïlla del carrer del Roser amb la carretera de Sant Fruitós i no s’allargaran fins a la residència de Sant Bernabé.

D’altra banda, el nou emplaçament de les activitats musicals de divendres i dissabte, han produït canvis en la ubicació dels lavabos químics. Concretament, hi haurà tretze punts distribuïts entre les zones del casc antic, el passeig de la Indústria i el passeig de la Pau. Així, ha dit Garcia, “es contribuirà a mantenir la ciutat més neta durant els dies de la festa, ja que hi havia algunes mancances d’aquest servei en determinades zones com per exemple, el barri vell”.

Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga