Inici

La comunitat musulmana celebrarā diumenge, 11 d’agost, la Festa del Xai a diversos municipis berguedans

Āpat de la Festa del Xai
Ampliar en una finestra emergent Āpat de la Festa del Xai
Data de publicació: 05.08.19
La poblaciķ musulmana del Berguedā és a punt per a l’Aid al-Adha o Festa del Xai, que se celebrarā el diumenge, 11 d’agost. Aquesta festivitat es realitza el desč dia de l’últim mes del calendari islāmic, coincidint amb el final del Dhu I-Hajj, el pelegrinatge que realitzen anualment milions de persones musulmanes a la ciutat de La Meca, a l’Arābia Saudita, en compliment d’un dels cinc preceptes fonamentals de l’Islam. Atčs que es tracta d’un calendari lunar, la data d’aquesta festivitat s’avanįa 11 dies cada any, aproximadament, en el calendari gregoriā. La festa recorda el passatge de l’Alcorā que relata la voluntat del profeta Ibrahim (Abraham) de sacrificar el seu fill Ismaīl (Ismael) com a acte d’obedičncia i lleialtat a Alˇlā (Déu), que en l’últim moment decideix aturar-lo per a quč li ofereixi un xai en comptes de sacrificar el noi.

Una festa de retrobament

La celebraciķ de la Festa del Xai, també coneguda com a festa del sacrifici, comenįarā amb una pregāria familiar o comunitāria a la mesquita dels diferents municipis berguedans a trenc d’alba. Tot seguit, es realitzarā el sacrifici dels animals als escorxadors per part de personal qualificat per garantir que es compleixen els requisits legals i sanitaris de la carn que es consumirā durant l’āpat festiu. De l’animal sacrificat, la tradiciķ diu que la família només se n’ha de quedar una tercera part, la resta s’ha de repartir entre les persones necessitades i entre veīns, amics i coneguts. La festa del sacrifici també és una ocasiķ per retrobar-se amb familiars i amics.

Aspectes logístics

El repartiment dels animals es realitzarā al migdia, a la zona dels Quaranta Pilans, tal i com s’ha fet en les darreres edicions de la festa. Enguany, es preveu distribuir un centenar de xais, una xifra lleugerament superior a la de l’any passat. L’organitzaciķ logística de la Festa del Xai va a cārrec de l’ārea de Polítiques Migratōries del Consell Comarcal del Berguedā en coordinaciķ amb l’ārea de Festes de l’Ajuntament de Berga, els representants de les comunitats islāmiques de Berga, Gironella i Navās, els responsables de Salut Pública, els carnissers de la comarca i els membres dels cossos de seguretat.


Ajuntament de Berga ˇ Plaįa de Sant Pere, 1 ˇ 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 ˇ Fax. 93 821 17 87 ˇ berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga