Inici

S’inaugura “Joan Ferrer. El tacte de la llum”, primera gran antològica del pintor berguedà

presentació Joan Ferrer
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 26.09.19
Només un espai com el convent de Sant Francesc de Berga podia acollir la retrospectiva Joan Ferrer. El tacte de la llum a la ciutat on va néixer i viu el pintor i dinamitzador cultural. La producció pictòrica que Joan Ferrer (Berga, 1937) ha desenvolupat durant les darreres dues dècades comprèn obres de grans dimensions i la iniciativa d’Amics de Joan Ferrer i del Grup de Pintors Verdaguer 7 volia reunir en un sol recinte els treballs que expliquen l’artista des de tots els vessants. Per això ha estat imprescindible la col·laboració de la Província Franciscana, que ha cedit l’espai —tancat com a escola des del 2014-, l’impuls de “la Caixa” i el suport de l’Ajuntament de Berga i altres institucions de la comarca.

L’exposició es podrà veure des del 28 de setembre fins al 28 de desembre de 2019. Presenta per primera vegada una visió completa de l’obra de l’artista i permet fer una lectura en profunditat de la dimensió plàstica de l’autor berguedà.

Comissariada per l’historiador i crític d’art Bernat Puigdollers, Joan Ferrer. El tacte de la llum recull un centenar d’obres representatives i que defineixen l’artista. Des de les primeres pintures amb una influència clara del cubisme, elaborades a l’oli amb només tres pigments, fins a les darreres obres, que representen paisatges en fustes immenses i amb acrílics, compostes amb la mateixa meticulositat cerebral que les primeres, ara ja des de l’expressionisme abstracte. Bodegons, retrats, soques i paisatges des del punt de vista d’un artista que es reivindica berguedà, amb visió i discurs arrelat a la terra.

L’exposició presenta també la peça audiovisual inèdita “Soc Joan Ferrer”, que explora l’univers visual de l’artista a partir d’una conversa amb el pintor.

Reivindicar Joan Ferrer, dinamitzar el territori i recuperar Sant Francesc

El projecte d’Amics de Joan Ferrer i Grup de Pintors Verdaguer 7 es perfila en base a tres eixos: reivindicar la figura de Joan Ferrer com un dels grans artistes plàstics contemporanis catalans; també pretén contribuir a la dinamització cultural del territori, i recuperar el claustre del convent de Sant Francesc com a espai cultural i social.

Joan Ferrer. El tacte de la llum programarà activitats paral·leles a l’exposició, dissenyades com a espais de trobada i de participació col·lectiva. Totes les propostes permetran revisar i posar en relleu els aspectes que han modelat la vida d’aquest artista i que possiblement no s’allunyen d’aficions compartides per molts ciutadans. Les obres conviuran amb música, poesia, dansa i gastronomia. S’oferiran conferències, debats i visites dinamitzades, visites en família i sessions concertades per a grups i particulars.

Educar a través de l’art

El Servei Educatiu dels Amics de Joan Ferrer ha elaborat un extens programa pedagògic que consta de visites-taller organitzades per nivells educatius i busca ser una cita ineludible per a totes les escoles i instituts de la comarca, amb incidència també a les comarques veïnes. Educar a través de l’art és un dels reptes que tenim avui en dia per a la formació integral de les persones, i aquesta exposició és una gran oportunitat per desenvolupar la competència cultural i artística, expressar la creativitat i poder participar activament en la vida
cultural de la nostra comunitat.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga