Inici

Berga celebrarà la 4a edició de la Gala d’Estels dedicada a l’astronomia, la física i la química amb mesures de seguretat per la Covid-19

Cartell - Gala d'estels 2020
Ampliar en una finestra emergent Cartell - Gala d'Estels 2020. Autoria: Les Reines del Mambo
Data de publicació: 03.09.20

L’astronomia, la física i la química protagonitzaran la Gala d’Estels de 2020 que se celebrarà al Santuari de Queralt el dimarts, 8 de setembre, aplicant mesures restrictives d’aforament per poder realitzar les activitats programades amb seguretat. La Gala d’Estels està organitzada per l’àrea de Festes de l’Ajuntament de Berga i inclourà tallers astronòmics, un sopar de carmanyola i un espectacle de bombolles de sabó. La vetllada estel·lar va néixer l’any 2017 per promoure el coneixement de l’entorn de Queralt, a través d’activitats divulgatives i lúdiques relacionades amb la ciència, la natura i l’astronomia. Per difondre l’esdeveniment s’han editat mil postals dissenyades per les Reines del Mambo que es distribuiran als comerços i establiments de la ciutat.

Construcció d’elements astronòmics

La Gala d’Estels s’iniciarà amb la realització de tallers astronòmics a càrrec de l’Observatori Astronòmic del Montsec. Es tracta d’activitats ideades per a què les persones participants puguin descobrir el món dels estels i els planetes mitjançant la construcció d’un coet, un rellotge de sol o un planisferi. Els tallers són aptes per a persones de totes les edats i es portaran a terme de 5 a 8 de la tarda, a l’esplanada situada davant de l’hostatgeria de Queralt.

Gastronomia de carmanyola

Els àpats preparats per endur fora de casa també poden ser saludables, divertits i sorprenents. Per comprovar la creativitat dels berguedans i berguedanes a l’hora d’elaborar una carmanyola, hi haurà un concurs en què es convida tothom a portar-se el sopar elaborat i/o cuinat en aquest tipus de recipients. Per tercer any consecutiu, el concurs comptarà amb cinc categories diferents: carmanyola més sana, carmanyola més divertida, carmanyola més petita, carmanyola més gran i carmanyoles més ben conjuntades (categoria de grup). L’organització de l’esdeveniment avaluarà les carmanyoles participants, determinarà les propostes guanyadores i entregarà els premis un cop finalitzat el sopar. La carmanyolada popular es farà de 8 de la tarda a 2/4 de 10 del vespre. Durant el sopar caldrà mantenir la distància de seguretat entre els grups, els quals, no podran superar les 10 persones.

Espectacle BombollAire amb Pep Bou

L’artista Pep Bou clourà la Gala d’Estels amb l’espectacle BombollAire. Es tracta d’una proposta que mostra la bellesa infinita de les bombolles de sabó des del punt de vista de la física i la química, així com la seva poètica. A l’aire lliure, les bombolles descobreixen nous moviments, noves formes... En aquest espectacle, la companyia de Pep Bou investiga l’art de fer bombolles en un ambient canviant, l’aire lliure, on les condicions incontrolables influeixen en la creació artística i la fan més efímera i sorprenent. Pep Bou compta amb una trajectòria professional de més de 30 anys d’experiència i amb aquest espectacle es reinventa i s’adapta als nous formats exteriors que demana la situació actual, per a què la cultura no deixi de volar, il·lusionar i fer-nos somiar. L’actuació es farà a 2/4 de 10 del vespre, a l’esplanada situada davant de l’església del Santuari de Queralt, i l’aforament serà limitat. Aquest espectacle requereix unes condicions meteorològiques determinades i en cas que no siguin favorables, l’actuació se suspendrà.

Mesures de seguretat per la Covid-19

L’organització aplicarà les mesures preventives corresponents per garantir que la Gala d’Estels d’aquest any es pugui desenvolupar amb seguretat per evitar la propagació de la Covid-19. El públic haurà de fer ús de la mascareta obligatòriament, hi haurà gel hidroalcohòlic per a la desinfecció de mans i totes les activitats comptaran amb aforament limitat. D’altra banda, també es recomana portar lot, calçat còmode i roba d’abric.

Gala de Queralt

Berga es prepara per viure una nova edició de la Gala de Queralt. El 30 d’agost es van iniciar els actes de la novena amb la celebració de misses dedicades a diferents col·lectius de la població i també es va portar a terme una jornada per netejar l’entorn del santuari promoguda pels capitans i capitanes de Queralt, que va comptar amb la participació d’una cinquantena de persones. Les activitats prèvies culminaran el dimarts, 8 de setembre, amb la celebració de la Gala al Santuari de Queralt.

La jornada començarà a les 9 del matí amb una missa que es farà a la Cova de la troballa. A 2/4 de 12 del matí, hi haurà missa solemne cantada per l’Orfeó Berguedà. Durant l’ofici es farà l’entrega d’orenetes als capitans i capitanes de l’any passat i es nomenarà les persones que n’agafaran el relleu l’any 2021. Abans i després de la missa, hi haurà un concert de sardanes amb la Cobla Pirineu i volada de parapents.

Els capitans i capitanes de Queralt d’aquest any són Joan Pla i M. Dolors Casadesús, Joan Urrea i M. Antònia Gómez, Aran Sanfeliu, Adrià Casals, Martí Cervelló, Mariona Vinyals i mossèn Ramon Barniol.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga