Inici

Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a la residència Sant Bernabé de Berga

Residència Sant Bernabé
Ampliar en una finestra emergent Residència Sant Bernabé
Data de publicació: 26.10.20

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, han comparegut aquest dilluns en roda de premsa per explicar la situació en què es troba la residència Sant Bernabé de Berga, de competència municipal, arran dels primers casos positius per Covid-19 detectats la setmana passada. El resultat de les proves realitzades a totes les persones residents i al personal laboral han permès obtenir una fotografia de la situació del centre residencial. Del total de 54 usuaris i usuàries, s’han comptabilitzat 36 casos positius, 6 dels quals, han estat traslladats a l’Hospital Comarcal Sant Bernabé. També s’han detectat 12 casos positius entre el personal laboral. Això ha comportat la contractació de personal per cobrir les baixes esmentades que s’ha pogut fer a través de la borsa de personal sanitari i de neteja que ha activat l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. Els representats municipals han destacat que a diferència de la primera onada, els resultats de les proves PCR s’obtenen en unes 48 hores i això permet actuar amb major rapidesa als centres residencials.

Activació dels protocols i sectorització del centre residencial

L’alcaldessa ha detallat que la detecció dels primers casos positius es va produir el 20 d’octubre, moment en què es van adoptar els protocols establerts pel Departament d’Afers Socials de la Generalitat de Catalunya. Un cop realitzades les proves PCR a totes les persones de la residència, es va produir una trobada amb representants d’Afers Socials, Salut Pública, Epidemiologia, la direcció de la residència Sant Bernabé i l’Ajuntament de Berga per establir el protocol de sectorització del centre. Es tracta d’un protocol que s’aplica per determinar la reestructuració de la residència que permet evitar la propagació de contagis dins del centre. Per fer-ho, es divideix l’equipament en zones per a persones amb resultat positiu, zones per a persones amb resultat negatiu i espais per a què el personal pugui canviar-se els equips de protecció individual (EPIs).

En aquest sentit, l’alcaldessa ha fet un agraïment “al personal de la residència i de l’hospital que ha treballat fermament durant el cap de setmana per sectoritzar l’equipament, així com per evitar que es produeixi el màxim nombre de contagis i garantir la salut dels avis i àvies”. Venturós també ha agraït el suport dels membres del Patronat de l’Hospital i ha ofert suport a la resta de residències de la comarca.

Residència Nostra Senyora de Queralt

El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha explicat que la residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) es manté sense casos positius (verda) a l’espera d’obtenir els resultats de les proves PCR efectuades al conjunt de residents del centre. Segons Sànchez, “pel moment, ningú ha mostrat símptomes i la situació està controlada”. El regidor també ha esmentat que el Departament d’Afers Socials realitzarà cribatges periòdics en totes les residències, encara que siguin verdes, fins que l’índex de contagis de la població es trobi per sota dels nivells recomanables.

CAP Berguedà

El regidor de Dret Socials ha comentat que el consistori ha cedit l’Hotel d’Entitats al CAP Berguedà per a què es porti a terme la campanya de vacunació de la grip. També s’està estudiant la possibilitat de traslladar la realització de les proves PCR al mateix espai per poder evitar el col·lapse de persones que acudeixen a l’ambulatori per afectacions quotidianes i les persones que han de realitzar-se una prova PCR. D’altra banda, se cediran carpes per aixoplugar les persones que fan cua a l’exterior del CAP Berguedà, en cas inclemències meteorològiques.

Corresponsabilitat de la ciutadania

El regidor i primer tinent d’alcaldia, Ivan Sànchez, ha fet una crida a la població per a què actuï de forma corresponsable i eviti incomplir les restriccions fent trobades amb més persones de les permeses, festes o botellades. Sànchez ha dit que “no ser responsable comporta poder infectar les persones del nostre entorn, com familiars i amics. No estem demanant que s’aturi la vida perquè els negocis han de poder continuar realitzant la seva activitat, les persones han de poder seguir treballant i també han de poder tenir accés a la cultura de forma segura, però demanem que totes aquestes activitats es facin amb la màxima precaució”.

Pel que fa a les noves mesures decretades per les autoritats governamentals i sanitàries referents a la restricció de la mobilitat nocturna (de les 22:00 a les 06:00 h), Venturós ha esmentat que en les properes hores es coordinaran les actuacions entre Policia Local i Mossos d’Esquadra. L’alcaldessa ha advertit, que “amb el nombre d’efectius disponibles d’ambdós cossos policials, resultarà difícil poder realitzar un abordatge integral de totes les mesures que cal adoptar”.

Venturós ha afegit que “ens trobem en una situació greu en matèria de salut que també té conseqüències econòmiques, socials, de drets i llibertats. Per això, haurem de remar plegats per conquerir una sèrie de drets que en el decurs dels darrers mesos hem perdut”.
Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga