Inici

Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a Berga (02/11/20)

Comunicat Covid (02-11-20)
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 02.11.20

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, han comparegut públicament aquest dilluns, 2 de novembre, per actualitzar la informació sobre la incidència de la Covid-19 en diversos àmbits de la ciutat. La compareixença amb els mitjans de comunicació ha estat virtual, tenint en compte les restriccions actuals per evitar la propagació de la pandèmia. Els representants municipals han aportat dades sobre l’afectació de casos positius al conjunt de la ciutat, l’evolució de la situació als centres residencials de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari comarcal i els serveis efectuats pels cossos de seguretat.

Afectació de la Covid-19

Segons la informació publicada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la ciutat de Berga ha registrat 124 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies i també s’han comptabilitzat 209 casos en els darrers 14 dies. Actualment, l’índex de risc és molt alt, ja que se situa en 2106.95 punts, mentre que la taxa de reproducció de l’epidèmia és de 1.68. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa.

Incidència a les residències

El passat 26 d’octubre es van comptabilitzar 36 casos positius entre els usuaris i usuàries de la residència Sant Bernabé. A més, 6 de les persones amb resultat positiu van requerir el seu ingrés a l’Hospital Comarcal Sant Bernabé per poder ser tractades de la malaltia. També es van registrar 12 casos amb diagnòstic positiu entre el personal laboral del centre residencial. A data d’avui, 2 de novembre, hi ha 39 casos positius de persones residents, 3 més que la setmana anterior. Actualment, hi ha 6 persones ingressades a l’hospital. Es tracta de la mateixa xifra que la setmana passada, tot i que en els últims dies s’han produït dues altes i dos ingressos nous. D’altra banda, també hi ha 15 casos amb diagnòstic positiu corresponents al personal laboral (+3) i una persona treballadora pendent de conèixer el resultat de la prova.

El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha aclarit que l’augment de casos es deu a la manca d’alguns dels resultats de les primeres proves quan es van donar a conèixer les dades. Sànchez també ha comentat que “el lleuger augment de casos no és una dada positiva, però forma part dels paràmetres de normalitat del virus. Les pròximes proves seran molt més importants per conèixer l’evolució de la situació a la residència”. El regidor també ha explicat que “el comportament del virus és desigual, ja que hi ha persones que donen positiu durant moltes setmanes seguides perquè la càrrega viral continua present al seu cos, tot i no tenir símptomes”. Aquest dimarts, 3 de novembre, es preveu la repetició de les proves PCR a la totalitat de residents i al conjunt de professionals de la residència.

Montse Venturós, ha esmentat que es manté la sectorització del centre establerta fa dues setmanes. L’equipament compta amb dues plantes on es troben els usuaris i usuàries amb diagnòstic positiu. Aquestes persones no poden sortir de les seves habituacions per evitar la propagació dels contagis. En aquest sentit, l’alcaldessa ha agraït “la sensibilitat i l’acompanyament que està realitzant el personal assistencial als avis i àvies”.

D’altra banda, la residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) restava pendent d’obtenir els resultats de les proves PCR realitzades als residents del centre. Els resultats dels testos han confirmat l’absència de casos positius entre les persones residents i el personal laboral. Això fa que la residència mantingui el distintiu de residència verda. El regidor de Drets Socials ha reiterat la idea que “les residències que van ser vermelles durant la primera onada de la pandèmia ara són una mica més fortes perquè hi ha persones que poden tenir una certa immunitat al virus. Tot i això, no podem abaixar la guàrdia perquè arreu del territori hi ha algunes residències que han recaigut”. Sànchez ha insistit en destacar que “el que està succeint a les residències i els hospitals és un reflex del que pot passar a peu de carrer i les cases particulars amb les festes i els sopars que superen les restriccions establertes per les autoritats sanitàries”.

Serveis de la Policia Local

Les noves mesures establertes per les autoritats governamentals per frenar la pandèmia han comportat restriccions en la mobilitat de persones. L’alcaldessa i regidora de Governació, ha explicat que s’han realitzat controls conjunts entre Policia Local i Mossos d’Esquadra d’acord amb les noves restriccions de mobilitat nocturna i confinament perimetral per municipis els caps de setmana. A banda d’això, cadascun dels cossos de seguretat ha efectuat els serveis ordinaris i planificats. Al llarg de la setmana passada, la Policia Local va realitzar 41 serveis ordinaris i va interposar dues denúncies, una per no fer ús de la mascareta i l’altra per desobediència als agents.

Venturós ha destacat que aquest cap de setmana no s’han produït botellades multitudinàries com havia succeït altres setmanes. També ha comentat que el consistori ha treballat amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya per a què les persones a les quals se’ls ha aplicat mesures penals puguin commutar-les fent treballs a la comunitat. En aquest cas, s’ha establert que aquestes persones realitzin tasques de neteja de diversos espais públics, en coordinació amb les associacions de veïns que proposen les zones on cal actuar. En concret, es tractaria de netejar la brutícia derivada de les botellades, entre d’altres.

Responsabilitat col·lectiva per aturar la pandèmia

El primer tinent d’alcaldia, Ivan Sànchez, ha tornat a demanar responsabilitat i seny a la població per aturar la pandèmia, però també ha donat les gràcies a la ciutadania perquè “en el decurs de la castanyada les incidències han estat menors respecte qualsevol altre cap de setmana. Per això volem agrair als veïns i veïnes que hagin complert majoritàriament les recomanacions i restriccions marcades per les autoritats sanitàries. Estic segur que si ho complim, l’any 2021 serà millor que aquest 2020”.

Visualitza la roda de premsa retransmesa en directe per Televisió del Berguedà, en aquest enllaç.
Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga