Inici

Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a Berga (09/11/20)

Comunicat incidència Covid (09-11-20)
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 09.11.20

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, han realitzat aquest dilluns la compareixença setmanal davant els mitjans de comunicació per actualitzar la informació sobre l’afectació de la Covid-19 a la ciutat. L’acte d’avui ha tornat a ser virtual, a causa de les restriccions establertes per contenir la propagació del virus. Els representants municipals han repassat la incidència que està tenint la pandèmia als centres residencials de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari d’àmbit comarcal i els serveis efectuats pels cossos policials, entre d’altres.

Afectació de la Covid-19

Segons la informació publicada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals a data de 7 de novembre, la ciutat de Berga ha registrat 119 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (-5) i també s’han comptabilitzat 257 casos en els darrers 14 dies (+48). Actualment, l’índex de risc és de 1362.15 punts. Es tracta d’un nivell molt alt, tot i que ha disminuït respecte la setmana anterior. La taxa de reproducció de l’epidèmia ha baixat fins a 0.94. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa.

Incidència a les residències

El passat 2 de novembre es van comptabilitzar 39 casos positius entre els usuaris i usuàries de la residència Sant Bernabé. A més, 6 de les persones amb resultat positiu van requerir el seu ingrés a l’Hospital Comarcal Sant Bernabé per poder ser tractades de la malaltia. També es van registrar 15 casos amb diagnòstic positiu entre el personal laboral del centre residencial. A data d’avui, 9 de novembre, hi ha 41 casos positius de persones residents i s’han produït 4 defuncions durant el cap de setmana. Al llarg de la setmana passada, hi havia 9 residents ingressats a l’Hospital Sant Bernabé. D’aquests, 3 van morir al centre sanitari i 1 va morir a la residència. Actualment, hi ha 6 residents ingressats a l’hospital. D’altra banda, també hi ha 20 casos amb diagnòstic positiu corresponents al personal laboral. L’alcaldessa ha explicat que les baixes del personal s’han continuat cobrint i ha afegit que des del passat divendres, s’han pogut reincorporar alguns treballadors i treballadores que ja han obtingut l’alta mèdica.

El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha explicat que “les dades no són positives, però malauradament es troben dins la normalitat de l’evolució del virus”. Sànchez s’ha remès a l’experiència viscuda a la residència Nostra Senyora de Queralt durant la primera onada de la pandèmia recordant que “malgrat haver sectoritzat l’espai per evitar l’expansió del virus, les dades de positius van anar augmentant durant quatre o cinc setmanes consecutives fins que les xifres es van estabilitzar i van anar a la baixa”.

Montse Venturós ha esmentat que es mantenen els protocols de sectorització establerts fa tres setmanes a la residència Sant Bernabé. La residència compta amb el suport del personal del CAP Berguedà que realitza visites diàries al centre. En aquest sentit, l’alcaldessa ha agraït la tasca desenvolupada pel personal sanitari. Totes les persones residents es mantenen aïllades a les seves habitacions i no poden rebre visites familiars per evitar la propagació dels contagis. Per alleujar la situació d’aïllament, el personal de la residència realitza tasques d’acompanyament i també es manté la comunicació amb les famílies. La persona dedicada a l’àmbit de psicologia de la residència contacta amb les famílies dos cops per setmana, mentre que les infermeres ho fan diàriament per informar-les sobre l’estat de salut dels residents.

D’altra banda, la residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) es manté sense casos positius entre les persones residents i això fa que conservi el distintiu de residència neta o verda. Pel que fa al personal, hi ha dues persones que es troben aïllades de forma preventiva per haver estat en contacte amb algun cas positiu en el seu entorn immediat, però no en l’entorn laboral de la residència.

L’Hotel d’Entitats acull les proves PCR

L’Ajuntament de Berga va oferir al CAP Berguedà la possibilitat de traslladar la realització de les proves PCR a l’Hotel d’Entitats per descongestionar l’ambulatori. Actualment, ja s’estan portant a terme les proves a l’antic centre cívic de dilluns a divendres, de 8:30 a 13 h tal com ha informat el regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez. El regidor ha explicat que l’equipament compta amb dos accessos. L’accés principal s’utilitza per entrar a la sala principal de la planta baixa on es realitza la campanya de vacunació de la grip. Aquest accés també és emprat pels usuaris i usuàries del Centre Obert i el Punt Òmnia. D’altra banda, s’ha habilitat una accés a la part posterior de l’edifici per a les persones que han de sotmetre’s a una prova PCR prèvia indicació del CAP Berguedà. Aquestes proves es fan a la sala polivalent situada a la planta superior de l’edifici i només es realitzen a persones que han estat en contacte amb casos positius per Covid-19. En canvi, les persones que presentin simptomatologia compatible amb la malaltia, han d’adreçar-se a l’ambulatori per a què puguin ser diagnosticades i realitzar-se la prova, si s’escau.

Hospital Sant Bernabé

Les dades facilitades per l’Hospital Comarcal Sant Bernabé a data de 6 de novembre, mostren que el centre sanitari comptava amb 32 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19. Això suposa un augment de 2 pacients respecte la setmana anterior. Durant la setmana passada, van ingressar 24 pacients (-4) per Covid-19, es van donar 17 altes (+3), es va traslladar 1 persona a un altre centre sanitari i van haver-hi 4 defuncions (+4). Pel que fa al personal sanitari, es van registrar 3 casos de professionals (+1) que han estat confinats per haver estat en contacte amb persones portadores del virus.

Serveis de la Policia Local

Aquest cap de setmana ha estat el segon en què s’ha aplicat el confinament perimetral per municipis i també s’ha conegut la pròrroga del toc que queda nocturn, de 22 a 6 h, durant un nou període de 15 dies. En aquest sentit, es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra. Del 2 al 9 de novembre, la Policia Local ha efectuat 32 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. S’han interposat 8 denúncies, 2 per no fer ús de la mascareta i 6 per incomplir les restriccions de mobilitat establertes per les autoritats.Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga