Inici

Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a Berga (16/11/20)

Comunicat Covid-19 (16-11-20)
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 16.11.20

L’Ajuntament de Berga ha realitzat aquest dilluns, 16 de novembre, la compareixença setmanal per donar a conèixer l’evolució de la pandèmia de la Covid-19 a la ciutat. L’alcaldessa, Montse Venturós, i el regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, han estat els encarregats d’exposar la situació als mitjans de comunicació en una roda de premsa que s’ha fet de forma virtual. Els representants municipals han repassat l’afectació de la pandèmia als centres residencials de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari d’àmbit comarcal i els serveis efectuats pels cossos policials en matèria de restriccions per la Covid-19, entre d’altres.

Afectació municipal de la Covid-19

La darrera actualització d’informació publicada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (15/11/20) constata que la ciutat de Berga ha registrat 93 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (-26) i també s’han comptabilitzat 192 casos en els darrers 14 dies (-65). Actualment, l’índex de risc és de 1138.89 punts. Es tracta d’un nivell considerat molt alt, tot i que ha disminuït respecte la setmana anterior. La taxa de reproducció de l’epidèmia ha augmentat fins a 1.07. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa.

Incidència a les residències

El passat 9 de novembre es van comptabilitzar 41 casos positius entre els usuaris i usuàries de la residència Sant Bernabé. A més, 9 de les persones amb resultat positiu van requerir el seu ingrés a l’Hospital Comarcal Sant Bernabé per poder ser tractades de la malaltia i es van produir 4 defuncions. També es van registrar 20 casos amb diagnòstic positiu entre el personal laboral del centre residencial. A data d’avui, 16 de novembre, hi ha 41 casos positius de persones residents. Es tracta de la mateixa xifra que la setmana anterior. A més, s’han registrat 2 defuncions que se sumen a les 4 que es van produir la setmana passada. Pel moment, hi ha 5 persones amb resultat positiu que es troben ingressades a l’hospital. D’altra banda, s’ha reduït fins a 15 el nombre de casos amb diagnòstic positiu del personal laboral. Això significa la reincorporació laboral de 5 persones. L’alcaldessa, Montse Venturós, ha explicat que “s’està treballant per poder iniciar el procés de desescalada de la sectorització que es va establir a la residència fa un mes”. Venturós ha comentat que en el decurs d’aquesta setmana s’estudiaran les mesures que caldrà adoptar.

D’altra banda, el regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha confirmat que la residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) es manté sense casos positius entre les persones residents i el personal laboral. Això fa que el centre residencial conservi el distintiu de residència neta o verda.

Hospital Sant Bernabé

Les dades facilitades per l’Hospital Comarcal Sant Bernabé a data de 13 de novembre, mostren que el centre sanitari comptava amb 27 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19. Això suposa un descens de 5 pacients respecte la setmana anterior. Durant la setmana passada, van ingressar 21 pacients per Covid-19, es van donar 18 altes, es va realitzar el trasllat de 2 persones a un altre centre sanitari i hi van haver 7 defuncions. Pel que fa al personal sanitari, es van registrar 8 casos de professionals que han estat confinats per haver estat en contacte amb persones portadores del virus.

Serveis de la Policia Local

Aquest cap de setmana ha estat el tercer en què s’ha aplicat el confinament perimetral per municipis i també s’ha mantingut el toc que queda nocturn, de 22 a 6 h. En aquest sentit, es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra. Del 9 al 16 de novembre, la Policia Local ha efectuat 37 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. S’han interposat 18 denúncies: 3 per no fer ús de la mascareta, 14 per incomplir les restriccions de mobilitat i 1 per no respectar el confinament perimetral del terme municipal dins de l’horari permès per les autoritats governamentals i sanitàries.

Responsabilitat col·lectiva

L’alcaldessa i el regidor han reiterat la importància de seguir complint les mesures de seguretat previstes i les restriccions de mobilitat per evitar els contagis. Ivan Sànchez ha comentat que malgrat les darreres setmanes s’ha actuat amb responsabilitat, “des d’atenció primària ens demanen que extremem les precaucions i complim totes les restriccions, ja que la situació que s’està vivint a les residències i a l’hospital, reflexa el que passa al carrer i també a l’àmbit privat”.

Per últim, el regidor de Drets Socials ha recordat que no es pot acudir a l’Hotel d’Entitats, indret on es realitzen les proves PCR, sense haver rebut les indicacions corresponents per part del CAP Berguedà. Sànchez ha explicat que en cas de tenir símptomes compatibles amb la Covid-19, es recomana trucar al 061 per conèixer quin és el protocol establert que cal seguir per a l’obtenció del diagnòstic i la realització de la prova PCR, si s’escau.Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga