Inici

Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a Berga (30/11/20)

Comunicat Covid (30-11-20)
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 30.11.20

L’alcaldessa de Berga ha comparegut virtualment aquest dilluns, 30 de novembre, per actualitzar la informació sobre l’evolució de la Covid-19 a la ciutat. Montse Venturós ha repassat l’afectació de la pandèmia als centres residencials de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari d’àmbit comarcal, els serveis efectuats pels cossos policials en matèria de restriccions per la Covid-19 i també ha anunciat la realització de proves de cribatge massiu per detectar casos de persones asimptomàtiques els dies 1 i 2 de desembre a l’Hotel d’Entitats (C/ Mestre de Pedret, 2).

Afectació municipal de la Covid-19

La informació actualitzada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (29/11/20) mostra que la ciutat de Berga ha registrat 21 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (-27) i també s’han comptabilitzat 65 casos en els darrers 14 dies (-58). Actualment, l’índex de risc és de 211.17 punts. Es tracta d’un nivell considerat molt alt, tot i que ha disminuït respecte la setmana anterior (472.22). La taxa de reproducció de l’epidèmia ha disminuït fins al 0.63. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa.

Incidència a les residències

L’alcaldessa ha iniciat l’exposició sobre l’evolució de la situació a la residència Sant Bernabé explicant que els dies 19 i 20 de novembre es van realitzar tests serològics d’anticossos als usuaris i usuàries actuals de la residència. En aquest sentit, de les 46 persones residents, 39 han superat la malaltia i han generat anticossos, mentre que les 7 persones restants no han estat contagiades i, per tant, no han passat la malaltia. En la darrera setmana no s’han produït defuncions i actualment, hi ha 5 persones ingressades a l’hospital. Pel que fa al personal laboral, s’ha reduït fins a 4 la xifra de casos amb diagnòstic positiu i això ha permès la reincorporació laboral d’una persona.

D’altra banda, l’alcaldessa ha esmentat que el passat divendres, 27 de novembre, es va completar la desinfecció del centre i això ha permès que les persones residents hagin pogut tornar a sortir de les habitacions i compartir espais al centre residencial després de cinc setmanes consecutives d’aïllament. Venturós ha comentat que el pròxim dimecres, 2 de desembre, la residència obtindrà el distintiu de residència verda (sense casos de Covid-19) i això suposarà poder reprendre les visites de familiars, seguint una sèrie de protocols de seguretat.

Venturós ha confirmat que la residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) continua sense registrar casos positius entre les persones residents i el personal laboral. Aquestes dades permeten al centre residencial mantenir el distintiu de residència neta o verda.

Hospital Sant Bernabé

Les dades facilitades per l’Hospital Comarcal Sant Bernabé a data de 27 de novembre, mostren que el centre sanitari comptava amb 13 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19. Això suposa un descens de 9 pacients respecte la setmana anterior. El comunicat emès pel centre sanitari especifica que hi havia 3 pacients més ingressats amb diagnòstic positiu que ja havien donat un resultat negatiu. Durant la setmana passada, van ingressar 7 pacients per Covid-19, es van donar 13 altes i no hi van haver defuncions. Pel que fa al personal sanitari, es van registrar 10 casos de professionals que han estat confinats per haver estat en contacte amb persones portadores del virus.

D’altra banda, l’hospital també va informar que les visites a pacients que es troben en plantes NO Covid-19 tornaven a estar permeses des del passat 28 de novembre. Tot i això, cal seguir un protocol establert pel centre sanitari en què es determina els casos en què es pot visitar les persones ingressades, l’horari de visita, el control d’accés, etc.

Cribatge massiu per detectar casos de Covid-19

Berga acollirà un cribatge massiu aquesta setmana per detectar casos de Covid-19. El cribatge es farà amb tests ràpids d’antígens per localitzar persones que puguin ser portadores de la Covid-19 de forma asimptomàtica amb l’objectiu de tallar possibles cadenes de transmissió. El cribatge es farà els dies 1 i 2 de desembre a l’Hotel d’Entitats (antic Centre Cívic), de 8:30 a 13:30 h i de 15 a 20 h. Les persones majors de 16 anys podran accedir al cribatge que es farà de forma gratuïta. Per fer-ho, caldrà presentar la targeta sanitària i no serà necessari sol·licitar cita prèvia. Les persones que s’hagin sotmès a la prova obtindran el resultat en els 10 o 15 minuts posteriors d’haver realitzat el test. En cas que el resultat sigui positiu, el personal d’infermeria indicarà el protocol a seguir a la persona en qüestió. Les proves de cribatge les portarà a terme el personal del CAP Berguedà en col·laboració amb el Departament de Salut, l’Institut Català de la Salut i el suport de l’Ajuntament de Berga.

Serveis de la Policia Local

Aquest cap de setmana ha estat el cinquè en què s’ha aplicat el confinament perimetral per municipis i també s’ha mantingut el toc que queda nocturn, de 22 a 6 h. En aquest sentit, es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra. Del 23 al 29 de novembre, la Policia Local ha efectuat 28 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. S’han interposat 9 denuncies, 6 per incomplir les restriccions de mobilitat i 3 per no fer ús de la mascareta.
Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga