Inici

Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a Berga (14/12/20)

Actualització de l'afectació de la Covid-19 a Berga (14-12-20)
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 14.12.20

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el regidor de Drets Socials de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, han comparegut virtualment aquest dilluns, 14 de desembre, per actualitzar la informació sobre l’evolució de la pandèmia a la ciutat. Els representants municipals han repassat l’afectació de la pandèmia als centres residencials de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari d’àmbit comarcal i els serveis efectuats pels cossos policials en matèria de restriccions per la Covid-19, entre d’altres.

Afectació municipal de la Covid-19

La informació actualitzada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (14/12/20) mostra que la ciutat de Berga ha registrat 45 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (+14) i també s’han comptabilitzat 62 casos en els darrers 14 dies (+17). Actualment, l’índex de risc és de 644.80 punts. Es tracta d’un nivell considerat molt alt, que s’ha incrementat lleugerament respecte la setmana anterior (631.14). La taxa de reproducció de l’epidèmia ha disminuït fins a 1.74 punts. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa. L’alcaldessa ha comentat que aquestes dades indiquen “la necessitat de mantenir les mesures de seguretat i autoprotecció per evitar la reproducció de la pandèmia”.

Incidència a les residències

La residència Sant Bernabé compta amb 42 usuaris i usuàries. Actualment, no hi ha casos amb diagnòstic positiu, però s’han registrat 6 persones residents amb diagnòstic negatiu. A més, hi ha dues persones ingressades a l’hospital i no s’han produït defuncions durant els darrers dies. Per últim, s’ha comptabilitzat 1 cas amb diagnòstic positiu corresponent al personal laboral.

Montse Venturós ha explicat que el centre residencial continua pendent de rebre l’autorització del Departament de Salut per poder restablir les visites externes dels familiars de les persones residents. L’informe ha de validar el protocol elaborat per Salut Pública per a què les visites es puguin realitzar de forma segura. Tal com va anunciar l’alcaldessa la setmana passada, els usuaris i usuàries han abandonat l’aïllament i han pogut tornar a compartir alguns dels espais comuns del centre, fet que facilita la interacció i la millora de la salut emocional.

El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha confirmat que la residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) continua sense registrar casos positius entre les persones residents i el personal laboral. Aquestes dades permeten al centre residencial mantenir el distintiu de residència neta o verda.

Hospital Sant Bernabé

Les dades facilitades per l’Hospital Comarcal Sant Bernabé a data d’11 de desembre, mostren que el centre sanitari comptava amb 5 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19. Això suposa un increment d’1 pacient respecte la setmana anterior. Durant la setmana passada, van ingressar 3 pacients per Covid-19, es van donar 2 altes i no es van produir defuncions. En referència al personal sanitari, es van registrar 8 casos de professionals que han estat confinats per haver estat en contacte amb persones portadores del virus.

Serveis de la Policia Local

La setmana passada va ser la tercera en què es van aplicar les restriccions corresponents al primer tram establert per les autoritats governamentals i sanitàries. Aquestes mesures mantenen el toc de queda nocturn de 22 a 6 h i el confinament perimetral per municipis durant el cap de setmana. En aquest sentit, es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra. Del 7 al 14 de desembre, la Policia Local ha efectuat 16 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. S’han interposat 6 denuncies, 5 per incomplir les restriccions de mobilitat i també s’ha denunciat 1 local per incomplir la restricció horària d’obertura comercial.

Flexibilització de les mesures del tram 1

Aquest dilluns, 14 de desembre, ha entrat en vigor la flexibilització de les mesures corresponents al tram 1 a tot Catalunya. Aquestes mesures afecten la mobilitat, els centres comercials, les activitats culturals i les activitats religioses. En concret, el confinament perimetral durant el cap de setmana (de les 6:00 h del divendres a les 6:00 h del dilluns) serà comarcal. Pel que fa a l’àmbit comercial, es permet l’obertura dels centres comercials amb un aforament màxim del 30% de la seva capacitat total (excepte alimentació, higiene i altres productes de primera necessitat). En referència a l’àmbit cultural, els museus, les biblioteques i les sales d’exposició poden obrir respectant el 50% de l’aforament total. Els cinemes, els teatres, els auditoris i les sales de concerts també han de garantir el compliment del 50% de l’aforament limitant l’assistència a un màxim de 500 persones. Les activitats culturals a l’aire lliure o en espais tancats ben ventilats poden realitzar-se amb una limitació de 1.000 persones. Els actes religiosos i les cerimònies civils poden celebrar-se reduint l’aforament al 30% i, si es fan a l’aire lliure o espais tancats ben ventilats, cal limitar l’assistència a un màxim de 1.000 persones.

Corresponsabilitat

El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha recordat que cal mantenir la precaució durant les trobades que es produeixen en l’àmbit privat i ha demanat corresponsabilitat a tota la ciutadania. Sànchez ha esmentat que “les bones xifres obtingudes durant les proves de cribatge massiu realitzades a Berga no ens poden fer caure en l’error de pensar que la pandèmia ha estat superada”. Per això, el regidor ha insistit que “la responsabilitat no només ha de recaure en l’administració i l’àmbit sanitari, sinó que tots i totes hem de ser responsables”.Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga