Inici

Berga adapta l’arribada dels Reis d’Orient realitzant una rebuda estàtica i amb cita prèvia al Convent de Sant Francesc

Presentació actes patges i reis 2021
Ampliar en una finestra emergent Roser Valverde i Isaac Santiago durant la presentació de les activitats de reis
Data de publicació: 16.12.20

Fa pocs dies, els Reis d’Orient van fer arribar una carta a l’Ajuntament de Berga per confirmar que aquest any també passaran per la ciutat, però ho faran de forma diferent a l’habitual per la pandèmia de la Covid-19. Els emissaris i assistents reials han demanat al consistori que instal·li unes bústies als espais on tradicionalment es fa la rebuda dels patges i patgesses per tal que els infants puguin dipositar-hi les seves cartes. A més, els nens i nenes també podran conversar amb el patge virtualment, concertant una videotrucada. D’altra banda, Melcior, Gaspar i Baltasar estan ultimant la seva visita presencial a Berga. Aquest any, la cavalcada adoptarà un format estàtic i es realitzarà amb cita prèvia al Convent de Sant Francesc per evitar les aglomeracions i garantir el compliment de les mesures sanitàries.

La regidora de Festes, Roser Valverde, ha fet referència a la situació sanitària actual a l’hora de decidir com serà l’arribada dels Reis d’Orient. Valverde ha destacat que “sabíem que la situació sanitària seria incerta i que les mesures es poden endurir en els pròxims dies. Malgrat tot, no tirem la tovallola i hem plantejat un model estàtic de cavalcada per poder seguir gaudint de les tradicions amb seguretat. Per tant, els nens i nenes podran veure als Reis d’Orient”. Pel que fa a la ubicació de la rebuda dels reis, Valverde ha explicat que “el Convent de Sant Francesc ens permet disposar d’una entrada i una sortida diferenciades, és un espai ampli que es pot ventilar i creiem que és un indret adient en el qual podrem garantir les mesures de seguretat”.

Bústies al carrer

Tot i la pandèmia, els desitjos i peticions que escriuen els infants en les cartes que habitualment entreguen als patges i patgesses arribaran amb total seguretat a l’Orient. Aquest any, la ciutat comptarà amb tres grans bústies que es col•locaran a l’exterior de l’Ajuntament de Berga, el Pavelló de Suècia i l’Hotel d’Entitats per a què els nens i nenes puguin enviar les cartes. Cada bústia ha estat tematitzada i compta amb elements decoratius i guariments referents al desert i a l’hivern. Del 21 al 27 de desembre, hi haurà una bústia situada davant de l’edifici consistorial, mentre que el 26 de desembre, dia de Sant Esteve, també hi haurà bústies al Pavelló de Suècia i l’Hotel d’Entitats. L’horari per deixar-hi les cartes serà de 10 del matí a 6 de la tarda, en totes les ubicacions esmentades.

Cita reial virtual

Els infants berguedans tindran l’oportunitat de parlar amb els emissaris i emissàries reials de forma virtual. Els pares i mares podran concertar una cita per a què els infants puguin ser atesos i ateses per videotrucada durant 5 minuts, aproximadament. Els patges i patgesses realitzaran les videoconferències des de la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga. D’aquesta manera, els assistents i assistentes reials podran conversar i transmetre les peticions realitzades pels nens i nenes als Reis d’Orient. L’atenció virtual dels patges i patgesses es realitzarà el 28, 29 i 30 de desembre, de 10 del matí a 1 del migdia i de 4 a 8 de la tarda. Per sol·licitar cita caldrà inscriure’s prèviament al portal web www.patge.cat/berga.

Berga serà un dels tres municipis de Catalunya on es portarà a terme l’experiència virtual amb els patges i patgesses juntament amb les poblacions de l’Estartit i Figaró-Montmany. L’aplicació informàtica de gestió de reserves ha estat desenvolupada per l’empresa E2S a instància de la Fundació.cat.

Un recinte màgic i reial

Una catifa vermella guiarà els infants i les famílies a l’interior del recinte reial situat al Convent de Sant Francesc. Les persones visitants recorreran els passadissos de l’entorn del claustre, on es creuaran amb personatges màgics, sorprenents i misteriosos que els conduiran fins a l’espai habilitat per veure els Reis d’Orient. Els infants podran visualitzar a Melcior, Gaspar i Baltasar respectant la distància de seguretat. L’entorn del Convent de Sant Francesc comptarà amb il•luminació i elements decoratius per identificar el recinte reial.

Sessions en grups reduïts

La visita de Melcior, Gaspar i Baltasar es produirà el 5 de gener, d’11 del matí a 2 del migdia i de 4 a 2/4 de 8 de la tarda. L’accés al recinte màgic dels Reis d’Orient es realitzà en diversos torns i en grups reduïts de 6 persones que entraran a l’espai de forma esglaonada. Cada visita tindrà una durada màxima de 20 minuts i l’entrada serà gratuïta. Es recomana a les persones visitants que acudeixen al recinte reial a peu i que ho facin amb 5 minuts d’antelació respecte l’hora reservada per evitar aglomeracions. Les inscripcions es poden realitzar al web https://ticketara.com/b/ajuntament-berga.

Entrega de claus i missatge reial televisat

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, realitzarà l’entrega de les claus de la ciutat als Reis d’Orient per a què puguin accedir a les llars berguedanes i deixar-hi els regals. Posteriorment, hi haurà els discursos de Ses Majestats adreçats a tots els berguedans i berguedanes. Aquest acte es realitzarà sense públic al Convent de Sant Francesc i s’emetrà en directe per Televisió del Berguedà, a 2/4 de 9 del vespre.

Mesures Covid-19

Les persones que assisteixin al recinte reial hauran de respectar totes les mesures de seguretat establertes per l’organització durant la seva estada al Convent de Sant Francesc i també durant el temps d’espera a l’exterior de l’equipament. En concret, serà obligatori l’ús de la mascareta i la desinfecció de mans amb gel hidroalcohòlic i també caldrà respectar la distància de seguretat entre persones. El regidor de Joventut, Isaac Santiago, ha explicat que hi haurà un reforç del personal de seguretat per controlar la concentració de persones i evitar les aglomeracions que es puguin produir als accessos del Convent de Sant Francesc.

Organització dels actes

La proposta sobre els actes de l’arribada dels patges i patgesses i els Reis d’Orient ha estat treballada per la “Comissió de Reis” formada per diverses àrees de l’Ajuntament de Berga, personal tècnic municipal, entitats i persones a títol individual. La programació de les activitats té un pressupost de 25.000 €.


Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga