Inici

Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a Berga (21/12/20)

Comunicat Covid-19 (21-12-20)
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 21.12.20

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el regidor de Drets Socials de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, han comparegut de forma virtual aquest dilluns, 21 de desembre, per actualitzar la informació sobre l’evolució de la pandèmia a la ciutat. Els representants municipals han repassat l’afectació de la pandèmia als centres residencials de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari d’àmbit comarcal i els serveis efectuats pels cossos policials en matèria de restriccions per la Covid-19, entre d’altres.

Afectació municipal de la Covid-19

La informació actualitzada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (21/12/20) mostra que la ciutat de Berga ha registrat 37 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (-8) i també s’han comptabilitzat 78 casos en els darrers 14 dies (+16). Actualment, l’índex de risc és de 550.35 punts. Es tracta d’un nivell considerat molt alt, que ha disminuït respecte la setmana anterior (644.80). La taxa de reproducció de l’epidèmia ha minvat fins a 1.33 punts. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa.

El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha recordat que “el procés de recollida i tramesa de les dades que faciliten els centres sanitaris a l’administració acostuma a trigar uns dies. Per aquest motiu, a vegades no reflecteixen la realitat del moment”. En aquest sentit, Sànchez ha fet referència a la preocupació del CAP Berguedà davant l’augment del nombre de casos positius detectat els darrers dies a la ciutat de Berga. El regidor ha insistit en la idea que “tot allò que fem en l’àmbit privat comporta una sèrie de conseqüències als centres d’atenció primària i els hospitals”. Per tot això, Sànchez ha demanat a la ciutadania extremar les precaucions en les interaccions socials.

Incidència a les residències

L’alcaldessa, Montse Venturós, ha comentat que la situació a la residència Sant Bernabé s’ha mantingut estable durant els darrers set dies. Actualment, hi ha 42 usuaris i usuàries, no hi ha casos amb diagnòstic positiu i no s’han registrat defuncions. La setmana passada hi havia dues persones ingressades a l’hospital, de les quals, una es manté al centre hospitalari. També hi continua havent un cas amb diagnòstic positiu entre el personal laboral. En aquest cas, es tracta de personal extern a la residència. L’alcaldessa ha confirmat que les visites de familiars es van reprendre el passat dijous, 17 de desembre. Això sí, cal sol·licitar cita prèvia i respectar el protocol establert per poder fer-ho amb seguretat.

Montse Venturós també ha explicat que demà dimarts, 22 de desembre, es realitzaran tests ràpids d’antígens a la totalitat de persones residents per poder realitzar el seguiment de la pandèmia al centre. L’alcaldessa ha avançat que el procés de vacunació s’iniciarà de forma imminent. Segons ha explicat Venturós, “avui es preveu l’aprovació de la vacuna per part de la Unió Europea i en el decurs dels propers dies es començarà a vacunar seguint els ítems establerts per les autoritats sanitàries i prioritzant les persones que tenen més risc de contagi”.

El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha confirmat que la residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) continua sense registrar casos positius entre les persones residents i el personal laboral. Aquestes dades permeten al centre residencial mantenir el distintiu de residència neta o verda.

Hospital Sant Bernabé

Les dades facilitades per l’Hospital Comarcal Sant Bernabé a data de 18 de desembre, mostren que el centre sanitari comptava amb 7 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19. Això suposa un increment de 2 pacients respecte la setmana anterior. Durant la setmana passada, van ingressar 4 pacients per Covid-19, es va donar 1 alta i es va produir 1 defunció. En referència al personal sanitari, es van registrar 8 casos de professionals que han estat confinats per haver estat en contacte amb persones portadores del virus. Es tracta de la mateixa xifra que la setmana anterior.

Serveis de la Policia Local

La setmana passada es va aplicar la flexibilització d’algunes de les mesures corresponents al primer tram decretat per les autoritats governamentals i sanitàries. Aquestes mesures mantenien el toc de queda nocturn de 22 a 6 h i es va establir el confinament perimetral comarcal durant el cap de setmana. En aquest sentit, es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra. Del 14 al 21 de desembre, la Policia Local ha efectuat 14 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. S’han interposat 8 denuncies, 5 per incomplir les restriccions de mobilitat, 2 per no fer ús de la mascareta i també s’ha denunciat 1 local per incomplir la restricció horària d’obertura comercial.

Mesures per a la contenció de la Covid-19

Aquest dilluns, 21 de desembre, han entrat en vigor les noves mesures per a la contenció de la Covid-19 que s’aplicaran fins a l’11 de gener de 2021 a tot Catalunya. Aquestes mesures afecten la interacció social, la mobilitat, el confinament nocturn, el sector de l’hostaleria i l’activitat esportiva. En concret, les activitats socials es podran realitzar amb un màxim de 6 persones, excepte els dies assenyalats (24, 25, 26 i 31 de desembre i 1, 5 i 6 de gener), en què es permetran trobades de 2 bombolles de convivència i un màxim de 10 persones. Pel que fa a la mobilitat, s’ha establert el confinament perimetral comarcal durant tota la setmana, excepte del 23 de desembre al 6 de gener, que estarà permès el desplaçament per visitar familiars mantenint la bombolla de convivència. Aquestes restriccions també s’apliquen a l’entrada i sortida del territori català. En referència al confinament nocturn, no es pot circular pel carrer de les 22 a les 6:00 h. Tot i això, les nits de Nadal i Cap d’Any, l’inici del confinament nocturn serà a la 1:00 h, mentre que la Nit de Reis serà a les 23:00 h. D’altra banda, el sector de l’hostaleria té permesa l’obertura de 7:30 a 9:30 h per esmorzar i de 13 a 15:30 h per dinar. Se suspenen els sopars a l'establiment, excepte la recollida de menjar per emportar fins a les 22 h i es pot repartir menjar fins a les 23 h. Pel que fa a l’activitat esportiva en instal·lacions i equipaments esportius en espais tancats, l’aforament màxim establert és del 30%, cal garantir una bona ventilació, sol·licitar cita prèvia, mantenir els vestidors tancats (excepte piscina) i han estat prohibides les activitats en grup sense mascareta.

Corresponsabilitat

El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha fet una crida a la corresponsabilitat. Sànchez ha comentat que “des de l’Ajuntament de Berga es reforçaran els serveis d’emergència que calgui per fer front a les necessitats d’aquests dies, però volem que tothom sigui responsable”. El regidor ha acabat la seva intervenció assegurant que “és més important la vida que qualsevol sopar”.


Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga