Inici

Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a Berga (18/01/21)

Comunicat Covid-19 (18-01-21)
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 18.01.21

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, han comparegut virtualment aquest dilluns, 18 de gener, per actualitzar la informació sobre l’evolució de la pandèmia a la ciutat. Els representants municipals han repassat l’afectació de la pandèmia als centres residencials de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari d’àmbit comarcal i els serveis efectuats pels cossos policials en matèria de restriccions per la Covid-19.

Afectació municipal de la Covid-19

La informació actualitzada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (18/01/21) mostra que la ciutat de Berga ha registrat 75 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (+33) i també s’han comptabilitzat 110 casos en els darrers 14 dies (-2). Actualment, l’índex de risc de brot és de 1080.61 punts. Es tracta d’un nivell considerat molt alt, que s’ha doblat respecte la setmana anterior (551.09). La taxa de reproducció de l’epidèmia ha crescut fins a 1.70 punts. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa.

L’alcaldessa ha alertat del creiexement de l’índex de reproducció de la pandèmia i ha fet una crida a “seguir complint totes les mesures de seguretat que han d’evitar que es produeixin situacions de contagi”. Per la seva banda, el regidor de Drets Socials ha recordat que “les persones amb simptomatologia compatible amb la Covid-19 han d’acudir al CAP Berguedà o a l’hospital. En cap cas han d’adreçar-se a l’Hotel d’Entitats, que és el lloc habilitat per portar a terme la vacunació de la grip i la realització de proves PCR programades”.

Incidència a les residències

Montse Venturós ha comentat que la situació a ambdues residències s’ha mantingut estable durant els últims set dies. D’una banda, la residència Sant Bernabé compta amb 42 usuaris i usuàries, no s’han detectat casos amb diagnòstic positiu i s’ha registrat una defunció, la qual, no està relacionada amb la Covid-19. Tampoc hi ha casos amb diagnòstic positiu entre el personal laboral. Això ha fet que la residència pugui mantenir-se lliure de casos de Covid-19. Venturós també ha explicat que el passat 11 de gener es va produir el primer ingrés d’un nou usuari al centre residencial municipal, després que el Departament de Salut de la Generalitat autoritzés la represa d’ingressos a la residència. L’alcaldessa ha confirmat que properament es donarà a conèixer la informació sobre el procés de traspàs de la gestió de la residència Sant Bernabé.

Ivan Sànchez ha confirmat que la residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) continua sense registrar casos positius entre les persones residents i el personal laboral. Aquestes dades permeten al centre residencial mantenir el distintiu de residència neta o verda.

El regidor de Drets Socials ha recordat que el subministrament de la primera dosi de la vacuna de la Covid-19 es va completar recentment i que en el decurs dels propers quinze dies o tres setmanes es posarà la segona dosi a les persones residents i el personal sanitari que ho requereixi per tal de completar el procés d’immunització a les dues residències.

Hospital Sant Bernabé

Les dades facilitades per l’Hospital Sant Bernabé-Salut Catalunya Central amb data de 15 de gener, mostren que el centre sanitari comptava amb 12 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19. Això suposa un descens de 6 pacients respecte de la setmana anterior. Durant la setmana passada, van ingressar 11 pacients per Covid-19, es van donar 13 altes, es van produir 4 defuncions i no es van registrar trasllats a altres centres hospitalaris. En referència al personal sanitari, es van comptabilitzar 9 casos de professionals que han estat confinats per haver estat en contacte amb persones portadores del virus.

Montse Venturós ha recordat que tal com va informar l’Hospital Sant Bernabé-Salut Catalunya Central, des del passat 7 de gener no estan permeses les visites socials a les persones hospitalitzades al centre, com a mesura extraordinària per garantir la seguretat de pacients i professionals davant l’evolució de la pandèmia de la Covid-19. Només es permet visitar pacients en casos de final de vida o situacions excepcionals. A més, les persones que s’hagin de visitar a l’hospital no podran estar acompanyades, excepte si són menors d’edat o persones dependents en el moment de la visita. Des del centre s’està prioritzant aquests dies l’atenció telefònica als pacients sempre que sigui possible, amb l’objectiu de reduir l’afluència de persones al centre sanitari.

Serveis de la Policia Local

Es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra sobre les restriccions d’activitat i mobilitat vinculades a la Covid-19. De l’11 a l’18 de gener, la Policia Local ha efectuat 20 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. S’han interposat 2 denuncies per no fer ús de la mascareta.

Pròrroga de les mesures vigents per evitar contagis

El Govern de la Generalitat de Catalunya va emetre una resolució (STL/67/2021) el 16 de gener, per prorrogar les mesures vigents en matèria de salut pública per a la contenció del broc epidèmic de la pandèmia de la Covid-19 a tot el territori de Catalunya. Aquestes mesures seran vigents fins al 24 de gener i afecten la interacció social, la mobilitat i l’activitat comercial, entre d’altres. Les restriccions mantenen el confinament perimetral municipal durant tota la setmana i el toc de queda nocturn de 22 a 6 h. També es manté la limitació de 6 persones de dues bombolles de convivèncie en les trobades familiars i socials. Pel que fa al comerç, es manté el 30% de l’aforament en petit comerç i centres comercials de menys de 400 m2 i mercats no sedentaris. Caps de setmana tancats, excepte establiments dedicats a la venda de productes i serveis essencials.

El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha mostrat el seu acord amb la proposta del Consell Comarcal del Berguedà per a què el govern de la Generalitat permeti l’ampliació del confinament comarcal al Berguedà. Sànchez ha dit que “entenem que calgui prendre mesures, però som una comarca de 39.000 habitants amb micropobles que pràcticament no tenen serveis i creiem que la mobilitat comarcal no suposaria un perill”. El regidor ha esmentat que “el confinament comarcal podria evitar les aglomeracions que es produeixen els caps de setmana en determinades zones que s’utilitzen per a la pràctica esportiva com per exemple, la serra de la Petita, la serra de Queralt o la serra de Noet”.


Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga