Inici

Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a Berga (22/02/21)

Comunicat Covid (22-02-21)
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 22.02.21

El primer tinent d’alcaldia i regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha comparegut virtualment aquest dilluns, 22 de febrer, per actualitzar la informació sobre l’evolució de la pandèmia a la ciutat. El representant municipal ha repassat l’afectació de la pandèmia als centres residencials de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari d’àmbit comarcal i els serveis efectuats pels cossos policials en matèria de restriccions per la Covid-19.

Afectació municipal de la Covid-19

La informació actualitzada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (22/02/21) mostra que la ciutat de Berga ha registrat 8 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (-12) i també s’han comptabilitzat 27 casos en els darrers 14 dies (-27). Actualment, l’índex de risc de brot és de 69.28 punts. Es tracta d’un nivell considerat baix, que s’ha reduït en gairebé 140 punts respecte la setmana anterior (208.97). La taxa de reproducció de l’epidèmia ha baixat fins als 0.48 punts. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa. El regidor ha destacat la davallada positiva de les xifres de la pandèmia, però ha demanat mantenir la prudència. Sànchez ha dit que “els números actuals són els més optimistes des del mes de setembre i sembla que la corba està baixant a nivell mundial, però hem de seguir demanant prudència i corresponsabilitat per tal que no fem una passa endavant i dues enrere”.

Incidència a les residències

El regidor, Ivan Sànchez, ha explicat que la situació d’estabilitat s’ha mantingut a ambdues residències durant els últims set dies. D’una banda, la residència Sant Bernabé compta actualment amb 44 persones residents després que es produís la incorporació d’un nou usuari o usuària durant la setmana passada. A més, no s’han detectat casos amb diagnòstic positiu entre les persones residents i tampoc hi ha casos amb diagnòstic positiu entre el personal laboral.

El regidor de Drets Socials ha esmentat que la residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) continua sense registrar casos positius entre les persones residents i el personal laboral. Aquestes dades permeten al centre residencial mantenir el distintiu de residència neta o verda.

Hospital Sant Bernabé

Les dades facilitades per l’Hospital Sant Bernabé-Salut Catalunya Central amb data de 18 de febrer, mostren que el centre sanitari comptava amb 6 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19. Es tracta de 4 pacients menys que la setmana anterior. Durant la setmana passada, va ingressar 1 pacient per Covid-19, es van donar 5 altes, no es van registrar trasllats a altres centres hospitalaris, ni defuncions. En referència al personal sanitari, es van comptabilitzar 4 casos de professionals que han estat confinats per haver estat en contacte amb persones portadores del virus. En aquest cas, es manté la mateixa xifra que la setmana passada.

Pla de vacunació

El regidor de Drets Socials ha comentat que aquesta setmana s’ha iniciat el procés de vacunació a treballadors i treballadores essencials de diferents sectors entre els que s’inclou el personal docent, farmacèutic, veterinari, etc. tal com preveu el Pla de vacunació establert pel govern espanyol. En aquest cas, el Departament de Salut és l’encarregat de contactar i gestionar la vacunació d’aquestes persones. D’altra banda, el CAP Berguedà està portant a terme la gestió de la vacunació de persones de risc amb grau 3 de dependència, així com dels seus cuidadors o cuidadores. El CAP realitza el contacte i determina el dia i l’hora de la vacunació que es fa a l’Hotel d’Entitats.

Serveis de la Policia Local

Es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra sobre les restriccions d’activitat i mobilitat vinculades a la Covid-19. Del 15 al 19 de febrer, la Policia Local ha efectuat 10 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. En aquesta ocasió, no s’han interposat sancions. Cal destacar que, excepcionalment, el període de recollida de dades només contempla cinc dies laborables (de dilluns a divendres) i no estan inclosos els serveis del cap de setmana per qüestions logístiques.

Pròrroga de les mesures per evitar contagis

Les mesures establertes per a la contenció de la Covid-19 continuen vigents, però inclouen algunes novetats referents a les activitats extraescolars i l’esport federat, tal com va anunciar el Procicat el passat divendres, 19 de febrer. El període d’aplicació de les mesures serà del 22 al 28 de febrer a tot Catalunya. Les novetats principals són les següents: es reprenen totes les activitats extraescolars, però només a infantil i primària. Pel que fa a la resta de grups d’edat només estan autoritzades les que es porten a terme dins del grup bombolla als centres escolars. També es poden reprendre les activitats realitzades pels caus, esplais i agrupaments escoltes. L’esport federat podrà fer els entrenaments habituals no limitats equiparant l’esport federat i els consells esportius pel que fa a poder entrenar amb més de 6 persones i participar en les competicions permeses.

Les restriccions mantenen el confinament perimetral comarcal durant tota la setmana i el toc de queda nocturn, de 22 a les 6 h. També es manté la limitació de 6 persones de dues bombolles de convivència en les trobades familiars i socials, mentre que els bars i restaurants han de mantenir les dues franges horàries d’obertura, de 7:30 a 10:30 h i de 13 i les 16:30 h.

Pel que fa al comerç, es manté el 30% de l’aforament en el petit comerç i centres comercials de menys de 400 m2 i mercats no sedentaris. Els caps de setmana, els comerços han de tancar, excepte els establiments dedicats a la venda de productes i serveis essencials i les llibreries. En l’àmbit esportiu, els gimnasos poden mantenir l’activitat amb un aforament limitat del 30 % a l’interior de l’equipament. Les activitats de grup estan limitades a un màxim de 6 persones, fent ús de la mascareta i sol·licitant cita prèvia. Es manté la represa parcial d’algunes competicions, però només les d’àmbit estatal, internacional i professionals, així com les que hi donen accés.Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga