Inici

Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a Berga (01/03/21)

Comunicat Covid (01-03-21)
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 01.03.21

El primer tinent d’alcaldia i regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha comparegut virtualment aquest dilluns, 1 de març, per actualitzar la informació sobre l’evolució de la pandèmia a la ciutat. El representant municipal ha repassat l’afectació de la pandèmia als centres residencials de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari d’àmbit comarcal i els serveis efectuats pels cossos policials en matèria de restriccions per la Covid-19.

Afectació municipal de la Covid-19

La informació actualitzada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (01/03/21) mostra que la ciutat de Berga ha registrat 2 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (-6) i també s’han comptabilitzat 11 casos en els darrers 14 dies (-16). Actualment, l’índex de risc de brot és de 30.40 punts. Es tracta d’un nivell considerat baix, que s’ha reduït a la meitat respecte la setmana anterior (69.28 punts). En canvi, la taxa de reproducció de l’epidèmia s’ha incrementat lleugerament fins als 0.56 punts. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa.

El regidor, Ivan Sànchez, ha reiterat que malgrat s’hagi produït una davallada de la xifra de contagis, cal seguir mantenint la prudència. Segons Sànchez, “l’afectació de la Covid-19 a la ciutat ha millorat moltíssim respecte les darreres setmanes, però no ens podem relaxar per evitar tornar a una situació més greu”. Pel que fa a la vacunació, el regidor ha comentat que “sembla que està tenint un efecte positiu en la població que està rebent la vacuna, però encara ens queden setmanes de lluita i mesos complicats en relació a la pandèmia”. Per tot això, Sànchez ha fet una crida a seguir complint les mesures establertes pel Departament de Salut.

Incidència a les residències

El regidor, Ivan Sànchez, ha explicat que la situació d’estabilitat s’ha mantingut a ambdues residències durant els últims set dies. D’una banda, la residència Sant Bernabé compta actualment amb 44 persones residents i es preveu l’ingrés de 3 persones més en el decurs de les properes setmanes. A més, no s’han detectat casos amb diagnòstic positiu entre els usuaris i usuàries i tampoc hi ha casos amb diagnòstic positiu entre el personal laboral.

El regidor de Drets Socials ha esmentat que la residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) continua sense registrar casos positius entre les persones residents i el personal laboral. Aquestes dades permeten al centre residencial mantenir el distintiu de residència neta o verda.

Hospital Sant Bernabé

Les dades facilitades per l’Hospital Sant Bernabé-Salut Catalunya Central amb data de 25 de febrer, mostren que el centre sanitari comptava amb 6 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19. Es tracta de la mateixa xifra que la setmana anterior. Durant la setmana passada, van ingressar 3 pacients per Covid-19, es van donar 2 altes, es va registrar 1 trasllat a un altre centre hospitalari i no hi van haver defuncions. En referència al personal sanitari, es van comptabilitzar 4 casos de professionals que han estat confinats per haver estat en contacte amb persones portadores del virus. En aquest cas, es manté la mateixa xifra que la setmana passada.

Serveis de la Policia Local

Es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra sobre les restriccions d’activitat i mobilitat vinculades a la Covid-19. Del 19 al 28 de febrer, la Policia Local ha efectuat 60 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. En aquesta ocasió, s’han interposat 28 sancions. En concret, s’han tramitat 10 sancions per incomplir les restriccions de mobilitat, 4 per no fer ús de la mascareta i 14 per no respectar el confinament nocturn.

Modificació de les mesures per evitar contagis

Aquest dilluns, 1 de març, han entrat en vigor algunes modificacions de les mesures especials per a la contenció de la Covid-19 a Catalunya davant de les actuals dades epidemiològiques. Aquestes mesures inclouen novetats en l’àmbit del comerç, l’educació i l’esport, tal com va anunciar el Govern de la Generalitat el passat divendres, 26 de febrer. El període d’aplicació de les mesures serà de l’1 al 7 de març a tot Catalunya.

Les novetats principals són les següents: els comerços, els centres comercials i els establiments de més de 400 metres quadrats poden obrir entre setmana amb l’aforament limitat al 30%, però el cap de setmana només poden fer-ho els comerços considerats essencials. En l’àmbit educatiu, es permeten els desplaçaments i les sortides del centre escolar amb pernoctació sempre que no es trenqui el grup bombolla. Pel que fa a l’àmbit esportiu, s’amplien les activitats grupals en espais interiors que acreditin disposar d’una ventilació adequada. Per tant, es manté l’aforament del 30%, però s’aixeca la limitació de grups de 6 persones. També s’amplia l’aforament de les piscines, passant del 30% al 50%. Les competicions esportives continuen suspeses, a excepció de les d’àmbit estatal i professional i també les competicions catalanes que donen accés a competicions estatals.

Les restriccions mantenen el confinament perimetral comarcal durant tota la setmana i el toc de queda nocturn, de 22 a les 6 h. També es manté la limitació de 6 persones de dues bombolles de convivència en les trobades familiars i socials, mentre que els bars i restaurants han de mantenir les dues franges horàries d’obertura, de 7:30 a 10:30 h i de 13 i les 16:30 h.

Campanya de donació de sang

Berga tornarà a sumar-se al conjunt de municipis que donen suport a les campanyes de donació de sang a Catalunya organitzades pel Banc de Sang i Teixits, facilitant espais per acollir jornades d’acapte. Els dies 10 i 11 de març, s’habilitarà un espai de donació de sang i plasma al Pavelló de Suècia, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h. Per realitzar el procés de donació amb seguretat, les persones que vulguin participar-hi hauran de reservar cita prèvia a través del web donarsang.gencat.cat o mitjançant el telèfon d’atenció a les persones donants 93 557 35 66.
Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga