Inici

Berga acollirà dues jornades d’acapte de sang, els dies 10 i 11 de març, al Pavelló de Suècia

Donació de sang - Març 2021
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 01.03.21

Berga torna a sumar-se al conjunt de municipis que donen suport a les campanyes de donació de sang a Catalunya organitzades pel Banc de Sang i Teixits, facilitant espais per acollir jornades d’acapte. Els dies 10 i 11 de març, s’habilitarà un espai de donació de sang i plasma al Pavelló de Suècia, de 10 a 14 h i de 17 a 21 h. Per realitzar el procés de donació amb seguretat, les persones que vulguin participar-hi hauran de reservar cita prèvia a través del web donarsang.gencat.cat o mitjançant el telèfon d’atenció a les persones donants 93 557 35 66. Els veïns i veïnes de la ciutat han demostrat la seva solidaritat durant la situació d’excepcionalitat viscuda a causa de la Covid-19. En les campanyes realitzades al municipi durant l’anualitat de 2020, es van registrar un total de 677 donacions. La programació de campanyes previstes es pot consultar al web donarsang.gencat.cat.

Donació de plasma

En aquesta ocasió, també s’oferirà la possibilitat de fer donacions de plasma sol·licitant cita prèvia. Per donar plasma cal complir els mateixos requisits que per ser donant de sang. Poden fer-ho les persones d’entre 18 i 70 anys, que pesin més de 50 quilos i es trobin bé de salut. En el cas de les dones, cal que no estiguin embarassades. Tots els grups sanguinis són vàlids per donar plasma, tot i que el grup AB és el donant de plasma universal, compatible amb tots els grups receptors. Les persones que hagin donat plasma, hauran d’esperar un mínim de 15 dies per fer la següent donació, però si han donat sang, caldrà esperar un mes per poder fer-ho.

Campanyes amb mesures de seguretat

La donació de sang és aquests dies una de les activitats imprescindibles que la ciutadania pot fer per afavorir el funcionament del sistema sanitari i l’atenció als pacients dels hospitals. El Banc de Sang, organisme del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, segueix les mesures de prevenció i seguretat i les aplica al conjunt de les seves campanyes des de l’inici de la pandèmia de la Covid-19. Les persones donants disposen de gel esterilitzant en arribar a l’espai, han de guardar una distància mínima interpersonal i tenen un bolígraf d’un sol ús per emplenar el qüestionari, entre d’altres. Cal recordar, a més, que la Covid-19 no es pot transmetre per la sang, sinó per via respiratòria, amb la qual cosa el procés de donació i transfusió disposa de la seguretat habitual.

Qui pot donar sang?

Poden donar sang les persones d’entre 18 i 70 anys que pesin més de 50 quilos i es trobin bé de salut. Les dones poden donar tres vegades l’any i els homes poden fer-ho un màxim de quatre cops. També serà necessari deixar passar dos mesos entre donació i donació. Per a la seguretat de les persones donants i receptores, abans de realitzar la donació es realitza una entrevista mèdica i es comprova la pressió i el nivell d’hemoglobina. Les persones que hagin estat afectades per la Covid-19 o hagin estat en contacte amb algú que hagi patit la malaltia, hauran d’esperar un mes abans de poder donar sang, com a mesura de prevenció.

Per a més informació, podeu consultar el web donarsang.gencat.cat.Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga