Inici

Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a Berga (15/03/21)

Comunicat Covid (15-03-21)
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 15.03.21

El primer tinent d’alcaldia i regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha comparegut virtualment aquest dilluns, 15 de març, per actualitzar la informació sobre l’evolució de la pandèmia a la ciutat. El representant municipal ha repassat l’afectació de la pandèmia als centres residencials de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari d’àmbit comarcal i els serveis efectuats pels cossos policials en matèria de restriccions per la Covid-19.

Afectació municipal de la Covid-19

La informació actualitzada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (15/03/21) mostra que la ciutat de Berga ha registrat 26 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (+19) i també s’han comptabilitzat 29 casos en els darrers 14 dies (+20). Actualment, l’índex de risc de brot és de 495.77 punts. Es tracta d’un nivell considerat molt alt, que s’ha incrementat moltíssim respecte la setmana anterior (97.44 punts). La taxa de reproducció de l’epidèmia també ha crescut i s’ha situat en els 2.82 punts. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa.

El regidor, Ivan Sànchez, ha valorat les dades i ha expressat que “el repunt de casos a la ciutat contrasta amb el descens de casos a Catalunya i la flexibilització de les mesures per a la contenció de la Covid-19”. Tot i això, ha comentat que “l’increment de la taxa de reproducció de la pandèmia és preocupant”.

Incidència a les residències

El regidor, Ivan Sànchez, ha explicat que la situació d’estabilitat s’ha mantingut a ambdues residències durant els últims set dies. D’una banda, la residència Sant Bernabé compta actualment amb 45 residents i es preveu l’ingrés de més persones fins arribar a la cinquantena, en les properes setmanes. A més, no s’han detectat casos amb diagnòstic positiu entre els usuaris i usuàries i tampoc hi ha casos amb diagnòstic positiu entre el personal laboral.

El regidor de Drets Socials ha esmentat que la residència Nostra Senyora de Queralt (Germanetes) continua sense registrar casos positius entre les persones residents i el personal laboral. Aquestes dades permeten al centre residencial mantenir el distintiu de residència neta o verda.

Hospital Sant Bernabé

Les dades facilitades per l’Hospital Sant Bernabé-Salut Catalunya Central amb data d’11 de març, mostren que el centre sanitari comptava amb 3 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19. Es tracta de dos pacients menys que la setmana anterior. Durant la setmana passada, no es van registrar ingressos de pacients per Covid-19, es van donar 2 altes, no va ser necessari traslladar pacients a altres centres hospitalaris i no hi van haver defuncions. En referència al personal sanitari, es van comptabilitzar 3 (-1) casos de professionals que han estat confinats per haver estat en contacte amb persones portadores del virus.

Serveis de la Policia Local

Es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra sobre les restriccions d’activitat i mobilitat vinculades a la Covid-19. Del 8 al 14 de març, la Policia Local ha efectuat 37 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. En aquesta ocasió, s’han interposat 14 sancions. En concret, s’han tramitat 2 sancions per no fer ús de la mascareta i 12 per no respectar el confinament nocturn.

Modificació de les mesures per evitar contagis

Aquest dilluns, 15 de març, han entrat en vigor algunes modificacions de les mesures especials per a la contenció de la Covid-19 a Catalunya davant de les actuals dades epidemiològiques. Aquestes mesures inclouen novetats en diversos àmbits, tal com va anunciar el Govern de la Generalitat el passat dijous, 11 de març. El període d’aplicació de les mesures serà del 15 al 28 de març a tot Catalunya.

Les novetats principals són les següents: es permet la mobilitat per tot Catalunya, però respectant la bombolla de convivència. Els comerços de fins a 800 metres quadrats poden obrir tots els dies de la setmana. Fins ara, els caps de setmana només podien obrir els comerços considerats essencials. Els bars i restaurants, mantenen el servei de consum a l’establiment de forma continuada, de 7:30 a 17 h.

En l’àmbit esportiu, es permeten les competicions federades per a les persones menors de 16 anys. També es permet l’assistència de públic a les competicions esportives amb seient preassignat, limitant l’aforament al 50 % en instal·lacions i equipaments a l’aire lliure, amb un màxim de 1.000 persones, i al 30 % en tancats, amb un màxim de 500 persones o de 1.000 persones si hi ha condicions de ventilació i qualitat de l’aire reforçades. Pel que fa a les competicions estatals i internacionals de caràcter professional, es manté la restricció de celebrar-se sense públic perquè es regeixen per prohibicions d’altres organismes.

Pel que fa a les activitats culturals als locals com teatres, cinemes i auditoris es poden fer altres activitats extraordinàries com gales, cerimònies d’entrega de premis i festivals. També es poden reprendre les activitats de cultura popular i tradicional a l’aire lliure en un espai perimetrat i estàtic o en espais tancats, amb ventilació, control d’accessos i limitació d’aforament.

En referència al lleure, es reprenen les activitats inclusives dirigides a persones amb discapacitat, en grups de 6 persones com a màxim. Els salons, casinos i sales de bingo poden obrir al 30% d’aforament i un màxim de 100 persones, tot garantint la ventilació mínima establerta.

Les altres mesures vigents com el toc de queda, es mantindrà de les 22 a les 6 h. Les trobades socials poden realitzar-se amb un màxim de 6 persones, tant en llocs públics com privats.Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga