Inici

Comunicat sobre la incidència de la Covid-19 a Berga (03/05/21)

Comunicat Covid (03-05-21)
Ampliar en una finestra emergent
Data de publicació: 03.05.21

El primer tinent d’alcaldia i regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha comparegut virtualment aquest dilluns, 3 de maig, per actualitzar la informació sobre l’evolució de la pandèmia a la ciutat. El representant municipal ha repassat l’afectació de la pandèmia al centre residencial municipal de gent gran, la pressió hospitalària al centre sanitari d’àmbit comarcal i els serveis efectuats pels cossos policials en matèria de restriccions per la Covid-19.

Afectació municipal de la Covid-19

La informació actualitzada al web de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (03/05/21) mostra que la ciutat de Berga ha registrat 45 casos positius diagnosticats amb PCR els últims 7 dies (+16) i també s’han comptabilitzat 72 casos en els darrers 14 dies (+25). Actualment, l’índex de risc de brot és de 567.52 punts. Es tracta d’un nivell considerat molt alt, que s’ha incrementat respecte la setmana anterior (350.04 punts). La taxa de reproducció de l’epidèmia també ha augmentat fins a situar-se en els 1.38 punts. Aquest índex s’obté de la mitjana de persones que s’infecten a partir d’un mateix cas. Si aquest valor se situa per sobre d’1, l’epidèmia creix, mentre que si es troba per sota d’1, l’extensió del virus baixa. El regidor, Ivan Sànchez, s’ha referit a les dades registrades i ha alertat que “els índexs de reproducció del virus indiquen que la pandèmia segueix creixent a la nostra ciutat”.

Incidència a la residència municipal

La situació d’estabilitat s’ha mantingut a la residència municipal Sant Bernabé durant els últims set dies. El centre residencial compta actualment amb 50 residents i es preveu que en les pròximes setmanes es produeixi l’ingrés de quatre nous usuaris i usuàries. Pel que fa a la pandèmia, no s’han detectat casos amb diagnòstic positiu entre les persones residents ni entre el personal laboral i tampoc s’han produït defuncions.

Hospital Sant Bernabé

Les dades facilitades per Salut Catalunya Central - Hospital de Berga amb data de 30 d’abril, mostren que el centre sanitari comptava amb 10 pacients ingressats amb diagnòstic de Covid-19. Es tracta de 2 casos més respecte la setmana anterior. Durant la setmana passada es van registrar 9 ingressos nous de pacients per Covid-19, es van donar 6 altes, es va traslladar una persona a un altre centre hospitalari i no es van produir defuncions. En referència al personal sanitari, es van comptabilitzar 2 casos de professionals que han estat confinats per haver estat en contacte amb persones portadores del virus. Es tracta de la mateixa xifra que la setmana anterior.

Serveis de la Policia Local

Es mantenen les tasques de vigilància i els controls efectuats conjuntament per la Policia Local i els Mossos d’Esquadra sobre les restriccions d’activitat i mobilitat vinculades a la Covid-19. Del 26 d’abril al 2 de maig, la Policia Local ha efectuat 31 serveis ordinaris, la majoria dels quals han estat planificats. En aquesta ocasió, s’han interposat 3 sancions per no fer ús de la mascareta i 1 sanció per incomplir les restriccions de mobilitat nocturna.

Cribratges amb automostra nasal

Berga és un dels municipis de la Catalunya Central que aquesta setmana acollirà proves de cribratge massiu amb automostra nasal. Es tracta d’una campanya impulsada pel Departament de Salut i l’ICS a la Catalunya Central per detectar casos positius de Covid-19 de persones asimptomàtiques. El regidor, Ivan Sànchez, ha aclarit que la motivació per realitzar aquests cribratges a la ciutat “no és perquè Berga es trobi en una situació excepcional d’afectació de la pandèmia, sinó que és una campanya que també s’està fent a altres poblacions de la regió sanitària central”. Sànchez ha afegit que es preveu seguir fent aquestes proves setmanalment fins que els índex de reproducció de la pandèmia es rebaixin.

Els cribratges massius amb automostra nasal s’adrecen a persones menors de 70 anys asimptomàtiques, que no hagin passat la Covid-19 en els últims 3 mesos i que no hagin completat la pauta de vacunació. Aquestes proves es realitzaran a l’Hotel d’Entitats (C/ Mestre de Pedret, 2) el dilluns, 3 de maig (d’11:30 a 14:30 h), el dimecres, 5 de maig (de 15 a 18 h) i el divendres, 7 de maig (d’11:30 a 14:30 h).

Les persones que vulguin participar en les proves de cribratge hauran de recollir el kit de l’automostra a l’Hotel d’Entitats. La prova es pot fer en el mateix moment o emportar-se-la a casa i lliurar-la al mateix punt de recollida en un temps màxim de 30 minuts després de la recollida de la mostra. El kit de material per a l’autopresa conté les instruccions juntament amb una bossa amb tancament hermètic, un escovilló, un tub on s’haurà de dipositar la mostra, una tovalloleta desinfectant i dues etiquetes. Els resultats es podran consultar a través de l’aplicació ‘La Meva Salut’, entre 48 i 72 hores després de l’entrega de la mostra.

Esdeveniments festius

El primer tinent d’alcaldia també ha volgut fer esment a la Fira de Maig de Berga, que es va celebrar el passat cap de setmana, al passeig de la Indústria. Ivan Sànchez ha agraït “la participació i predisposició de la població a l’hora de facilitar el bon desenvolupament de la fira”.

Pròrroga de les mesures vigents per evitar contagis

El govern de la Generalitat de Catalunya ha prorrogat fins al 8 de maig les mesures especials per a la contenció de la Covid-19 a Catalunya. La majoria de les mesures es mantindran, però s’han introduït algunes novetats. Per exemple, els parcs i jardins públics i les àrees de joc infantil ja no tenen restricció d’horari de tancament i també s’ha autoritzat la celebració presencial d’assemblees d’entitats esportives. Podeu consultar el conjunt de mesures vigents al web www.canalsalut.gencat.cat.
Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga