Inici

Berga sol·licitarà nous venciments del préstec ICO per refinançar el deute i disposar de fons propis per invertir en la ciutat

Roda de premsa - Venciments ICO
Ampliar en una finestra emergent Ivan Sànchez i Marià Miró durant la roda de premsa sobre els venciments del préstec ICO
Data de publicació: 30.08.21

L’Ajuntament de Berga sol·licitarà al Ministeri d’Hisenda i Funció Pública la possibilitat d’ampliar el venciment dels crèdits ICO per retornar progressivament una part del deute en 10 anys i per disposar de recursos propis que li permetin fer inversions importants en la ciutat. La proposta consisteix en sol·licitar l’adhesió al Fons d’Ordenació inclòs en el Fons de Finançament d’Entitats Locals (FFEELL) per obtenir 2 anys de carència i 8 anys d’amortització dels 4.702.265,73 € dels crèdits ICO, en funció de les condicions que estableixi el ministeri. La sol·licitud requereix l’adopció d’un acord de ple i, per això, la proposta es tractarà en el ple extraordinari que se celebrarà aquest dilluns, 30 d’agost, de forma telemàtica i que es podrà seguir en directe pel canal de YouTube del consistori berguedà.

Antecedents i motivació de la sol·licitud

L’Ajuntament de Berga va formalitzar una sèrie de préstecs amb el Fons per al Finançament dels Pagaments a Proveïdors l’any 2012 per abonar i cancel·lar les obligacions de pagament del consistori amb els seus proveïdors que ascendia a uns 7,5 milions d’euros. Les operacions es van agrupar en una única operació i entitat financera per acord de ple (3 d’octubre de 2019) perquè la Comissió delegada d’Assumptes Econòmics del Govern de l’estat va modificar les condicions dels préstecs ICO que els ajuntaments en situació de risc financer havien formalitzat amb el Fons de Finançament d’Entitats Locals (FFEELL). A banda de l’agrupació dels préstecs ICO en una operació també es va establir un període de carència de 2 anys que fa que el consistori hagi de retornar un import de 4.702.265,73 € en dos pagaments, un el juny de 2022 (2.351.132,86 €) i un altre el juny de 2023 (2.351.132,87 €).

El regidor d’Hisenda, Marià Miró, ha explicat que “les necessitats financeres actuals i futures de l’Ajuntament de Berga han motivat la necessitat de sol·licitar la modificació dels venciments esmentats amb l’objectiu d’obtenir fons propis per invertir en projectes de la ciutat i liquidar el deute de forma progressiva fins al 2032”. De moment, es desconeix la data prevista per a la resolució de la sol·licitud per part del Ministeri d’Hisenda, així com les noves condicions per a la devolució del préstec ICO, les quals estaran sotmeses a la prudència financera per minimitzar el risc de les operacions realitzades.

Acceptació de la sol·licitud

En cas que el Ministeri d’Hisenda accepti la petició d’ampliar els venciments del préstec ICO per a un període de 10 anys, l’Ajuntament de Berga podrà donar compliment a les previsions del Pla de Sanejament aprovat el desembre de 2020, que ja preveia aquesta possibilitat en relació amb el préstec ICO, tot i que s’allargarà el Pla d’Ajust aprovat el març de 2012. El consistori també està estudiant vies alternatives per poder disposar de fons propis per fer inversions en la ciutat, en cas que la petició sigui rebutjada.

Canvi d’estratègia

L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, ha expressat la voluntat de canviar l’estratègia d’austeritat que ha portat a terme l’equip de govern durant els últims 6 anys amb l’objectiu d’invertir més recursos en el desenvolupament de projectes per a la ciutat. Sànchez ha recordat que “quan la CUP va accedir a l’alcaldia el juny de 2015 es va trobar un deute reconegut de 18,8 milions d’euros, als quals calia sumar-hi 2 milions més corresponents a factures pendents de pagament a proveïdors i crèdits d’Inberga Tur”. Tal com ha apuntat l’alcalde, “en aquell moment vam creure que calia aplicar una política d’austeritat per responsabilitat amb la ciutat i la ciutadania. Segurament era una política poc popular perquè implicava rebaixar el deute estrenyent el cinturó a totes les àrees i deixant d’invertir tants diners en obres i projectes”. Ivan Sànchez ha comentat que el juny de 2019 es va mantenir l’austeritat perquè malgrat que el deute s’havia reduït, la situació econòmica de l’ajuntament continuava sent dolenta. Sànchez ha afegit que “el deute actual és de 6,4 milions d’euros i creiem que és el moment de fer un canvi de paradigma. Això vol dir que seguirem tornant el deute, però ho farem de forma més progressiva per poder destinar molts més diners a fer inversions i projectes que incideixin en el dia a dia de la ciutat”.

Disponibilitat de recursos propis

L’acceptació de la sol·licitud suposaria la possibilitat de tenir més recursos econòmics propis per destinar a les necessitats i els projectes que requereix la ciutat. El regidor d’Hisenda, Marià Miró, ha comentat que “els pressupostos de 2021 ja van incorporar un increment en la despesa ordinària perquè la ciutat no podia suportar més estalvi en alguns àmbits”. Per exemple, s’han pogut complementar diversos projectes amb recursos propis com per exemple l’arranjament de paviments, la substitució dels tancaments exteriors de l’escola de Santa Eulàlia o el projecte d’adequació i millora de l’accessibilitat de la ronda Moreta.

Evolució del deute

La prioritat del consistori berguedà en els darrers 6 anys ha estat la reducció del deute municipal a través de la contenció de les despeses i el retorn als bancs d’uns 2 milions d’euros cada any, aproximadament. Des del 2015, la reducció del deute ha estat del 70 % i avui dia se situa en 6,4 milions d’euros. Del total del deute, 4,7 milions d’euros corresponen al préstec ICO i la resta són altres préstecs que té el consistori.
Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga