Inici

Presentació del documental 'La Patum de Berga'

Data de publicació: 30.11.12
Demà, dissabte, i després de la presentació de ‘Joies de Patum’, a la 1 del migdia, l’Ajuntament de Berga acollirà també un altre acte dins el 7è aniversari de la commemoració del reconeixement de La Patum com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. Es tracta de la presentació del documental ‘La Patum de Berga’, centrat en la figura de Joan Capdevila i Nogués, cineasta-amateur, finalitzat l’any 1962 i que, amb l’excepció de la seva possible estrena a la sala d'actes del Centre Excursionista de Catalunya, fins ara havia restat inèdit.

Es tracta d’un documental enregistrat segurament entre els anys 1959 i 1960 i que fou finalitzat l’any 1962. En aquest treball s’hi pot apreciar com era la ciutat de Berga i com es desenvolupava La Patum mig segle enrere. A banda de documentar canvis i semblances amb La Patum actual, el documental permet apreciar actes dels quals pràcticament no se’n té constància gràfica en aquella època com és el procés de vestir Plens. Aquest treball dóna una visió diferent de les conegudes fins ara en l’àmbit audiovisual i esdevé un documental gairebé únic d’aquesta època.

Joan Capdevila i Nogués va néixer a Barcelona el 30 d'octubre de 1921, tot i que als dos anys va anar a viure a Premià de Mar (Maresme), d'on sempre es va considerar fill. Després de la Guerra Civil va treballar a la Companyia Transmediterrània, essent destinat a la Mútua Naviera, on va entrar en contacte amb diversos metges de qui, més endavant, faria pel·lícules de les seves intervencions quirúrgiques. Va ser soci del Centre Excursionista de Catalunya, on va pertànyer a la secció fotogràfica i a la de cinema amateur. També va pertànyer a l'Associació Fotogràfica de Catalunya i a l'Orfeó Català. D'aquestes aficions en va sortir una de les seves primeres produccions: ‘La Vall Ferrera”, rodada en 8mm.

Més endavant va treballar per a l'empresa Gallina Blanca, de Lluís Carulla, on va fer una bona quantitat de documentals sobre diverses activitats i la seva expansió en un gran holding empresarial (Agrolimen). Més endavant va treballar amb càmeres de 16 mm i va fer gran quantitat de produccions industrials, viatgeres, artístiques i històriques. Hi ha 141 produccions seves conservades a la Filmoteca de Catalunya. Joan Capdevila va morir el passat 4 d’abril a l’edat de 90 anys.

A l’acte de presentació del documental ‘La Patum de Berga’, que es farà a l’Ajuntament de Berga, hi assistiran familiars de Joan Capdevila i Nogués.


Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga