Inici

Berga s’adhereix a la crida de l’ACM i l’AMI per demanar la llibertat de les persones condemnades pel Tribunal Suprem i defensar el dret d’autodeterminació

Foto Ple Extraordinari Sentència (14-10-19)
Ampliar en una finestra emergent Sessió extraordinària de rebuig a la sentència del TS per l'1 d'octubre
Data de publicació: 14.10.19
Els regidors i regidores dels grups municipals de la CUP, Junts per Berga i ERC s’han reunit aquest dilluns, 14 d’octubre, en sessió extraordinària del Ple de la Corporació per donar resposta a la sentència emesa pel Tribunal Suprem que condemna els representants polítics i els líders de les entitats sobiranistes per delictes de sedició i malversació en relació als fets de l’1 d’octubre de 2017. En concret, l’òrgan judicial ha establert condemnes de presó d’entre 9 i 13 anys per a Oriol Junqueras, Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Quim Forn i Dolors Bassa, mentre que Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila han estat condemnats per desobediència amb multes econòmiques i inhabilitació.

Els grups municipals de la CUP, Junts per Berga i ERC han respost a la crida realitzada per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) de presentar una moció conjunta al plenari per demanar l’alliberament de les persones empresonades, així com per defensar el dret d’autodeterminació. El text mostra el rebuig a la condemna i reitera la idea que “en democràcia, votar no és cap delicte” i, per això, es reclama la llibertat de les persones preses i exiliades.

La moció posa de manifest que la sentència suposa “una vulneració dels drets polítics individuals de les persones condemnades, preses i exiliades i una retallada dels drets i les llibertats col·lectives”. També fa referència a la “incapacitat de l’Estat espanyol de fer ús del diàleg, la via política i democràtica per a la resolució del conflicte”. En la moció també s’esmenta la resolució emesa el maig de 2019 pel grup de treball sobre detencions arbitràries de les Nacions Unides que instava l’Estat espanyol a deixar en llibertat a Oriol Junqueras, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que es trobaven en presó preventiva.

Els membres del plenari que han assistit a la sessió extraordinària han aprovat la moció a través de la qual s’adopten els acords següents:

- Manifestar el rebuig a la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem en relació al judici de l’1 d’octubre i la causa independentista, constatant que representa una regressió dels drets i les llibertats de la ciutadania de Catalunya.

- Reclamar la llibertat dels presos i preses polítiques i exigir l’amnistia de tots ells i elles, i de tots els exiliats i exiliades, com a reconeixement de l’absència de cap delicte vinculat a la celebració del referèndum de l’1 d’octubre i a qualsevol altra acció política celebrada durant els dies previs i posteriors a aquesta data.

- Mostrar el compromís amb el dret a l’autodeterminació, dret polític fonamental recollit en tractats internacionals com la Carta de les Nacions Unides i el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics, signats també per l’Estat espanyol, i reivindicar-lo com a dret en virtut del qual resoldre el conflicte polític existent, per via democràtica i pacífica.

- Reafirmar-nos en el caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català. Condemnar tots els intents de criminalització del moviment independentista que les seves diferents institucions, òrgans, poders i alguns mitjans de comunicació volen construir.

- Exigir al govern de l’Estat espanyol que respecti la legitimitat de les persones escollides democràticament a les diferents institucions catalanes, així com les decisions i acords que se’n derivin, com a màxima expressió de la sobirania popular.

- Comprometre’ns a treballar conjuntament amb el Parlament de Catalunya, el Govern de la Generalitat de Catalunya i convocar-nos a participar, com a representants legítims de la ciutadania, en una assemblea d’electes a favor dels drets polítics i la llibertat.

- Mostrar l’adhesió de l’Ajuntament de Berga a totes les mobilitzacions de rebuig a la sentència del Tribunal Suprem, tant a nivell nacional com internacional i convidar la ciutadania a participar en totes les lluites compartides i pacífiques a favor dels drets i les llibertats. I comprometre’ns a participar en l’acte convocat pel President de la Generalitat el dia 26 d’octubre al Palau de la Generalitat.

- Expressar la més ferma voluntat de seguir treballant, dia rere dia, per garantir els drets i les llibertats de tota la ciutadania de Berga, la defensa del diàleg i dels principis democràtics i la pluralitat política, així com el respecte a la separació de poders, imprescindible en qualsevol estat de dret.

- Fer avinent la situació de repressió política i de vulneració de drets fonamentals que estem vivint com a ciutadania i com a país als municipis agermanats.

- Fer arribar aquest acord a la Presidència del Parlament de Catalunya, a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a la Presidència del Congrés dels Diputats, a la Presidència del Govern de l’estat, a la Presidència del Parlament Europeu, a l’Associació Catalana de Municipis i a l’Associació de Municipis per la Independència. I donar a conèixer el contingut d’aquesta moció a la ciutadania del municipi pels mitjans que es creguin oportuns.

Documentació


Ajuntament de Berga · Plaça de Sant Pere, 1 · 08600 Berga
Tel. 93 821 43 33 · Fax. 93 821 17 87 · berga@ajberga.cat
Amb la col·laboració:  Ajuntament de Berga