Berga, capital de la tardor

Arriba la Fira de Santa Tecla a Berga i una glopada d’aire fresc omple el vall de punta a punta. És el primer indicador que comença una de les estacions més belles a la comarca del Berguedà. A poc a poc, a les cases es comencen a espolsar les velles cistelles de vímet que han passat generació rere generació i ens endinsem per aquells antics camins a la recerca d’un dels fruits més preuats per la vista de qui els busca i pel paladar més exigent, els bolets!  Diferents restaurants repartits per tot l’ample i llarg de la comarca ofereixen primer la cuina del bolet i, posteriorment, la de la caça, una cuina elaborada i singular que guarda reminiscències gastronòmiques de les nostres àvies i d’aquelles receptes ancestrals.

L’autèntic espectacle, però el trobem entorn de la capital berguedana. Boscos que canvien de tonalitat, que omplen amb una catifa policromàtica el sotabosc i els pulmons se’ns omplen amb aquella olor tan arrelada a la nostra terra com és l’olor de terra humida. Si pareu bé l’orella escoltareu la brama imponent del cérvol a la recerca de la seva parella i si afineu molt la vista observareu un estol d’animals salvatges que des de fa uns anys han repoblat les antigues feixes que entre pins, herbes i esbarzers preserven la memòria històrica d’una època.

Parlar del Berguedà és parlar de natura, ramaderia, agricultura, comerç, indústria, turisme... De petits productors que treballen i cultiven productes de qualitat i proximitat. De romàntics que recuperen vinyes centenàries per tornar a produir vi. De desenes d’antigues masies que s’han restaurat i transformat per acollir famílies i grups d’amics en un entorn privilegiat. 

Per tot això, toca anar al bosc mentre les fagedes i aurons es tornen de color roig o groc viu. Toca recollir els fruits de l’hort mentre els avis ens expliquen les anècdotes de la seva joventut. I toca, també, prendre part en les activitats que assenyalen la importància de la tardor a Berga, un municipi a cavall de la vall i la muntanya que esdevé l’entrada dels Pirineus, una ciutat d’hortolans, la capital d’una comarca de camps, muntanyes rocoses i boscos.

Benvinguts a Berga, la capital de la tardor! Una època de l’any per a viure-la intensament mitjançant una quarantena de propostes que es portaran a terme de l’1 d’octubre al 21 de desembre de 2023.

 

Data i hora de la darrera actualització d'aquest contingut: 23-09-2023 19:44