Berga amplia la campanya "Salva la nit" per promoure el civisme en l'oci nocturn i reduir els efectes de les botellades a la ciutat

Última revisió 03-02-2022 09:59
22/07/2021

Berga ha ampliat la campanya ‘Salva la nit’ per promoure el consum responsable i fer que les nits siguin memorables respectant el descans veïnal i els carrers de la ciutat. La iniciativa va néixer l’estiu de l’any passat amb l’objectiu de prendre consciència que la diversió nocturna i l’oci també han de ser compatibles amb el civisme, la prudència, la responsabilitat i l’empatia.

Per fer-ho, es va crear una campanya a través de les xarxes socials formada per diferents peces gràfiques referents als efectes derivats de les botellades com per exemple, el soroll i la pertorbació del descans veïnal, l’incivisme i l’abandonament de deixalles al carrer, entre d’altres. La campanya es completava amb accions de sensibilització a peu de carrer implementades per equips especialitzats d’educadores i educadors de carrer en espais on habitualment es produeixen concentracions de joves per consumir begudes alcohòliques. Enguany, la campanya s’ha ampliat i compta amb noves accions per incidir en el respecte al veïnat i als carrers. La iniciativa està impulsada per l’àrea de Joventut de l’Ajuntament de Berga en coordinació amb els cossos de seguretat de la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, i Energy Control de l’Associació de Benestar i Desenvolupament.

Accions de sensibilització als carrers

La campanya ‘Salva la nit’ contempla accions de sensibilització sobre el consum d’alcohol i altres drogues a peu de carrer mitjançant la intervenció presencial d’equips de professionals d’Energy Control. Aquestes actuacions consisteixen en la instal·lació d’estands en espais concorreguts de la ciutat (plaça de Sant Joan) i serveis de caràcter itinerant amb educadors i educadores que recorren les zones on majoritàriament es produeixen les botellades per tal d’oferir informació, assessorament i formació per disminuir els riscos en el consum d’alcohol i altres drogues. De moment s’han fet dues sessions nocturnes (10 i 17 de juliol) i també es preveu fer-ne una el 24 de juliol, de 10:30 a 2:30 h.

Impacte visual de la campanya

Una altra de les accions que s’han portat a terme ha estat la instal·lació de llenços de grans dimensions de la campanya en quatre espais de la ciutat, on es produeixen les trobades de joves durant les nits dels caps de setmana. Les pancartes han estat col·locades a la façana de l’antic Hotel Queralt, el portal de Sallagosa (entrada sud del carrer de la Ciutat que dona accés a la plaça de les Fonts), la plaça de Sant Joan i la plaça de Viladomat. Els llenços reprodueixen les imatges de tres dels principals missatges de la campanya dissenyada l’any passat: Soroll Off (diverteix-te i viu nits inoblidables amb els amics i amigues reduint el soroll i respectant el descans nocturn dels veïns i veïnes); Menys alcohol, més control (escull menys, per aconseguir més! El consum responsable et farà gaudir més de les nits de festa amb els amics i amigues) i Absolutament net (gaudeix de la nit sense embrutar els carrers. Emporta’t les deixalles que generis i deixa l’espai públic net). La quarta lona (portal de Sallagosa) inclou la nova imatge i el lema creats per a la campanya d’enguany: “Amb un consum responsable farem la nit memorable. Respectem el descans i els carrers”. La il·lustració reprodueix una imatge nocturna de la ciutat de Berga, la qual també s’instal·larà en un dels aparadors buits del carrer Major en format de vinil.

Complicitats amb els bars i locals d’oci nocturn

Per reforçar la campanya i conscienciar la població també s’ha comptat amb la complicitat dels bars, els locals d’oci nocturn i els supermercats que obren en horari nocturn. Aquests establiments llueixen l’adhesiu de la campanya per compartir i difondre la necessitat de reduir el consum d’alcohol. A més, els cossos de seguretat també han visitat els supermercats de venda en horari nocturn per incidir en la prohibició de venda d’alcohol a menors i també fora de l’horari permès. Per últim, en els controls conjunts efectuats per Policia Local i Mossos d’Esquadra també s’han interposat diverses sancions per consumir begudes alcohòliques de manera compartida a la via pública o en espais oberts al públic que no disposin de la corresponent llicència d’activitat.

Educadors/es de carrer d'Energy Control de la campanya 'Salva la nit'
Autor: J. Vilana