Berga cedeix una carota de ple de La Patum per a la mostra fotogràfica sobre la nissaga dels Català que acull el Museu d'Història de Catalunya

Última revisió 02-02-2022 17:26
28/01/2022

El Museu Comarcal de Berga ha col·laborat amb el Museu d’Història de Catalunya mitjançant la cessió temporal d’una carota de ple de La Patum per a l’exposició ‘Els Català, fotògrafs d’un segle’ dedicada a les imatges capturades per la nissaga familiar formada per Pere Català i Pic i els seus fills, Francesc Català-Roca i Pere Català i Roca. Les seves imatges no només són testimoni dels moviments i corrents artístics i culturals que es van produir al llarg del segle XX, sinó que també formen part de la iconografia de la història i la cultura catalanes. Maria Àurea Català i Roca també va participar, com a retocadora de les imatges, en l’aventura fotogràfica al costat del seu pare i germans.

La mostra es podrà veure fins al 25 de setembre de 2022 al Museu d’Història de Catalunya, organisme que ha impulsat l’exposició juntament amb l’Arxiu Nacional de Catalunya i la col·laboració de l’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

Carota de ple

L’exposició que acull el Museu d’Història de Catalunya compta amb diferents peces que acompanyen les fotografies i una d’aquestes peces és una carota de ple de La Patum que data aproximadament de 1930 i que va ser utilitzada en les festes del Corpus berguedà fins als anys 1960. Es tracta d’una peça que va ser donada per l’exalcalde, Agustí Ferrer i Gasol, al Museu Comarcal de Berga. La carota està construïda amb guix i roba, pintada de color verd i vermell i incorpora quatre banyes de ferro per col·locar-hi els fuets i roba de pell enganxada a la part inferior.

El vincle patumaire

Pere Català i Roca va ser un estudiós del folklore i el patrimoni català i va centrar una part de la seva producció fotogràfica en la conservació del patrimoni material i immaterial dels Països Catalans. El fotògraf va capturar imatges de castells catalans o de festes i tradicions populars que posteriorment han esdevingut Patrimoni de la Humanitat com els castells, el Misteri d’Elx o La Patum de Berga, entre d’altres.

Carota de ple exposada al Museu d'Història de Catalunya
Autor: MHC (Pep Segura)