Berga incorpora la musicoteràpia al projecte "CulturaMENT" per fomentar el benestar de persones amb malalties de salut mental

Última revisió 06-11-2023 09:23
06/11/2023

Promoure activitats culturals i artístiques adreçades, especialment, a persones amb malalties com l’Alzheimer o demència en fase inicial, familiars i personal cuidador per incidir en el desenvolupament de les capacitats cognitives de les persones participants.

Aquest és l’objectiu del projecte ‘CulturaMENT’, una iniciativa impulsada per l’àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona que es va posar en marxa com a experiència pilot l’any 2021 per contribuir a la represa i dinamització econòmica, social i cultural a tot el territori de la demarcació després de la pandèmia de la Covid-19. Berga va ser un dels municipis de la província que va participar en aquesta prova i la bona acollida del projecte ha fet que el consistori repeteixi la iniciativa per tercer any consecutiu.

Activitats culturals i artístiques

Enguany, l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga s’ha adherit novament al projecte programant activitats similars que s’estan portant a terme amb la participació d’usuaris i usuàries de centres de dia, residències i entitats vinculades a l’àmbit de la salut mental de la capital berguedana. La proposta inclou un taller d’expressió corporal i un taller de dibuix i tècniques pictòriques, que s’havien fet en edicions anteriors i, com a novetat, s’ha programat un taller de musicoteràpia. Les sessions van iniciar-se el passat mes d’octubre i s’allargaran durant el novembre. A més, s’ha incrementat l’horari de les activitats per tal que les sessions puguin ser més profitoses i dos dels tallers es duen a terme als centres per facilitar la participació de les persones residents.  

Iris Hinojosa, psicòloga amb formació de base psicoanalítica i artista amb formació en dansa i teatre; Marta Parera, formada a l’Escola Massana d’arts i disseny i llicenciada per la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi; i Jonny Garcia, músic i musicoterapeuta de l’Associació Singular. Música i Alzheimer són les persones encarregades d’impartir els diferents tallers culturals i artístics

Projecte transformador  

El projecte ‘CulturaMENT’ es basa en la cultura com a eina transformadora i els beneficis de l’art comunitari i promou l’apoderament de les persones amb malalties mentals, així com l’entorn familiar i el personal cuidador. A més, gràcies al treball des del món local, aquest projecte pretén contribuir a la dinamització del sector cultural i els seus agents al territori. Les propostes desenvolupades al municipi de Berga tenen el suport de la Diputació de Barcelona a través de la línia d’ajuts adreçada a projectes culturals per a gent gran amb demència.

Per a més informació sobre les iniciatives del projecte ‘CulturaMENT’ desenvolupades a Berga, podeu contactar amb l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Berga a través de l’adreça de correu electrònic cultura@ajberga.cat.