Berga potencia les accions de la campanya "Vull la nit!" durant La Patum per promoure una festa lliure de violències sexistes

Última revisió 13-06-2022 07:46
10/06/2022

Vull la nit! no descansa per Patum! La campanya impulsada per l’Ajuntament de Berga per promoure unes festes lliures de sexisme al municipi tornarà a tenir presència durant la celebració del Corpus berguedà a través de diferents accions.

Enguany, el consistori ampliarà els horaris i serveis del Punt Lila i també ha renovat el material de difusió per incrementar la visibilitat de la iniciativa mitjançant l’ús de diversos articles de marxandatge com per exemple fulletons, polseres, adhesius, samarretes i banderoles, entre altres. La campanya compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

Impacte visual

Una de les primeres accions realitzades ha estat la col·locació d’un gran vinil dissenyat per Salvador Vinyes que conté el logotip de La Patum acompanyat pel lema “Lliure de sexisme”, a la plaça de Sant Pere. El vinil es pot visualitzar a la part ascendent de la barana, a prop de la font d’aigua que hi ha situada abans de l’inici del tram d’escales que condueixen a La Berruga.

Punt Lila fix i itinerant

La Patum de Berga va comptar amb un Punt Lila per primera vegada l’any 2018. Des d’aleshores, el servei ha anat creixent per tal de donar resposta a les necessitats de les persones que assisteixen a la festa. El Punt Lila és un servei professional d’informació i acompanyament per a la prevenció i detecció de situacions de violència masclista en espais d’oci nocturn. Aquest any, s’habilitarà un Punt Lila durant les nits de dimecres a diumenge a la plaça de Viladomat i hi haurà un altre Punt Lila durant les nits de concerts a les Barraques de Patum, de dijous a dissabte a la plaça Cim d’Estela. A més, també hi haurà un servei itinerant durant la passada de dimecres a la nit. El Punt Lila comptarà amb l’assessorament professional del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS). La ubicació i els horaris del Punt Lila seran els següents:

  • Dimecres, 15 de juny: de 20 a 4 h – Plaça de Viladomat

           Punt Lila itinerant: de 20 a 4 h

  • Dijous, 16 de juny: de 20 a 4 h - Plaça de Viladomat

           Punt Lila Barraques: de 20 a 4 h – Plaça Cim d’Estela

  • Divendres, 17 de juny: de 20 a 4 h - Plaça de Viladomat

           Punt Lila Barraques: de 20 a 4 h – Plaça Cim d’Estela

  • Dissabte, 18 de juny: de 20 a 6 h - Plaça de Viladomat

           Punt Lila Barraques: de 20 a 6 h – Plaça Cim d’Estela

  • Diumenge, 19 de juny: de 21 a 5 h - Plaça de Viladomat

Fulletó informatiu

La difusió de la campanya ‘Vull la nit!’ també es farà mitjançant un fulletó informatiu que insta el jovent a no protagonitzar actituds ni comportaments masclistes a través d’una dotzena de frases que descriuen situacions i comportaments relacionats amb la violència sexual com per exemple: els comentaris desagradables per la forma de vestir, la manca de respecte per l’espai personal, la insistència per obtenir el consentiment a l’hora de mantenir relacions de qualsevol tipus, la intolerància a les diversitats sexuals o l’estigmatització de les dones que prenen la iniciativa, entre d’altres. El fulletó inclou les ubicacions i horaris del Punt Lila i els telèfons d’informació i atenció en matèria de violències sexistes.

L’adhesiu feminista i patumaire

L’Ajuntament de Berga ha reeditat l’adhesiu patumaire de ‘Vull la nit!’. Es tracta d’una iniciativa que va tenir molt bona acollida en les dues edicions anteriors de la festa, tenint en compte que es van esgotar les 10.000 unitats distribuïdes durant les Patums de 2018 i 2019, respectivament. En aquesta ocasió, s’ha renovat la imatge de l’adhesiu mantenint l’essència patumaire i la reivindicació feminista. L’adhesiu dissenyat per la il·lustradora Mar Guixé serà d’edició limitada i es distribuirà gratuïtament a la recepció del consistori berguedà, al Punt Lila, a les barres sense alcohol i a les barres de les Barraques de La Patum.

Polseres patumaires

Un altre dels articles de la campanya ‘Vull la nit!’ són les polseres patumaires amb missatge feminista. Es tracta d’unes polseres lleugeres de tela de color verd o vermell que inclouen el lema “Per una Patum lliure de sexisme”. En total, s’han fet 4.000 polseres que es repartiran gratuïtament al Punt Lila.

Gots reutilitzables

Les Barraques de La Patum disposaran de gots reutilitzables per servir la beguda durant la celebració dels concerts que es faran a l’espai musical de la plaça Cim d’Estela. El got inclou la nova imatge de la campanya en què apareixen dues persones caracteritzades amb la vestimenta típica patumaire i el lema “Per una Patum lliure de sexisme”.

Banderoles

Una altra de les iniciatives destacades d’enguany és la creació de 160 banderoles que han estat instal·lades en l’enllumenat públic de diferents zones de la ciutat. Les banderoles comparteixen la mateixa imatge que els gots reutilitzables, però el disseny ha estat adaptat al format de les banderoles.

Samarretes de la campanya

Per promocionar i donar visibilitat a la campanya, els membres de l’organització no uniformats, les persones que gestionen el servei de barres de les Barraques de La Patum i l’equip professional del Punt Lila vestiran samarretes amb el logotip patumaire renovat de la campanya per promoure unes festes lliures de sexisme.

Sessió formativa

El consistori també ha donat continuïtat a les sessions formatives adreçades a les persones que formen part de les comparses de La Patum que es van posar en marxa l’any 2018. El Casal Cívic de Berga va acollir el 4 de juny una formació per a la prevenció, detecció i actuació davant les violències masclistes i lgtbifòbiques en contextos festius. En la sessió es van tractar diferents qüestions relacionades amb la construcció social del gènere, les violències masclistes o la construcció d’espais d’oci igualitaris des d’una perspectiva feminista, entre d’altres. L’activitat va estar conduïda pel Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS) i va comptar amb la participació de gairebé una quinzena de persones que van aportar diferents propostes.

Punt Lila - Patum de 2018
Punt Lila - Patum de 2018
Autor: Àrea de Joventut