Berga potenciarà el sector agrícola i ramader incrementant la presència de formatgers artesans durant la Fira de Santa Tecla que es farà el 18 i 19 de setembre

Última revisió 08-09-2021 07:20
06/09/2021

Berga acollirà una nova edició de la Fira de Santa Tecla que es portarà a terme el cap de setmana del 18 i 19 de setembre. Es tracta d’una fira de cultura, tradició i història lligada al sector primari del Berguedà, els orígens de la qual se situen en la primeria del segle XIV. Enguany, el passeig de la Indústria serà l’escenari d’una extensa mostra de races autòctones catalanes i d’arreu, i també hi haurà un espai on comprar maquinària agrícola, descobrir artesans i productors alimentaris de la comarca i de contrades properes. La mostra es completarà amb activitats gastronòmiques, culturals, musicals, lúdiques i divulgatives per a tots els públics.

La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha explicat que “és un goig i un esforç poder fer la Fira de Santa Tecla i seguir agrupant tants agents del sector primari com sigui possible en aquest espai del passeig de la Indústria”. En concret, la mostra agrícola i ramadera comptarà amb un centenar de caps de bestiar, 14 formatgers amb ramat propi, 23 productors agroalimentaris, 19 parades d’artesania, 3 expositors de maquinària agrícola i 4 empreses del sector de l’automoció. La Fira de Santa Tecla de 2021 disposa d’un pressupost d’uns 22.000 €, una xifra similar a la de l’edició anterior.

El valor del sector agrícola i ramader

Ramaders i ramaderes criant vedelles, pollastres, xais, cabres... i transformant matèries primeres en productes de qualitat. Artesans i artesanes elaborant formatges i embotits amb mètodes tradicionals i cultivant cereals de varietats autòctones. Tot això forja la identitat berguedana i converteix la comarca en un dels territoris catalans on el sector primari té una major representació. La regidora de Promoció Econòmica ha destacat que “la Fira de Santa Tecla continua apostant per apropar a la ciutadania una representació del bestiar que pastura als nostres prats i que ens proporciona carns, embotits i formatges de gran qualitat”. La plaça de Viladomat disposarà d’un espai per mostrar bestiar de races autòctones catalanes i d’altres territoris, on hi haurà exemplars de vaca Bruna dels Pirineus i Aubrac, ovella ripollesa, cabra murciana-granadina, poni Shetland, cavall de sella, porc Duroc, oca de l’Empordà, ànec Carolina i gallina flor d’ametller, entre d’altres.

Formatges amb segell de qualitat

Aquest any, la fira augmentarà la presència de formatgers i formatgeres que compten amb ramat propi per elaborar els formatges de forma artesanal. De fet, la fira acollirà la presentació de l’Associació de Pastors i Pastores Formatgers dels Països Catalans, la qual aglutina una vintena de socis i sòcies. Josep Venturós, president de l’entitat i propietari de Formatges Cuirols, ha esmentat la tasca realitzada a l’hora d’aconseguir un segell que aporti valor als formatges de pastor i els permeti diferenciar-se. Venturós ha assegurat que “la nostra forma d’elaborar els formatges és més sostenibles perquè treballem amb llet dels nostres ramats, no l’hem de transportar i tots els animals es troben en pastura”. Venturós ha afegit que l’associació està agraïda de poder “tenir l’oportunitat de donar a conèixer l’entitat i el producte que fem durant la fira”. En aquest sentit, durant el cap de setmana hi haurà tastos i maridatges de vins i formatges de l’entitat. Roser Rifà ha expressat la voluntat que la Fira de Santa Tecla pugui esdevenir el punt de trobada anual de l’associació.

Programació cultural i divulgativa

El públic assistent a la fira també podrà gaudir d’una extensa programació d’activitats dedicades a la cultura, la música, la gastronomia i la divulgació. Enguany, hi haurà una exposició de maquinària antiga amb els Amics dels Tractors d’Època del Bages, una mostra de vehicles d’ocasió, una sortida etnobotànica i un taller de cuina d’aprofitament a càrrec de Corremarges. També s’ha impulsat un concurs de recol·lecta per fomentar l’horticultura i promoure la participació de tothom aportant hortalisses poc normatives (la carbassa més petita, el carbassó més recargolat, la pastanaga menys recta, etc.). A més, hi haurà una demostració i ballada de country, trobada d’acordionistes i actuacions musicals de country, folk i jazz amb els grups The Honky Tones, Betzuca i Abel Leiva Trio. La fira també disposarà d’una urna per tal que el públic pugui dipositar el seu vot vinculat al concurs d’aparadors de tardor dels establiments comercials de la ciutat, que es durà a terme a partir del 13 de setembre amb la col·laboració de Bergacomercial.

Activitats infantils

La Fira de Santa Tecla també comptarà amb una àmplia oferta d’activitats pel públic infantil. Per exemple, hi haurà passejades amb poni a càrrec d’Hípica Vilaformiu, jocs al carrer amb la Cia. de Jocs l’Anònima, un espectacle familiar titulat “Sempre quan acabo dic...” amb la Cia. Jordi Font, pintada de bolets amb les entitats Dones d’Arts i Verdaguer 7, fira d’atraccions, etc. També es muntarà un agrocircuit per a infants de fins a 6 anys que consistirà en completar un petit recorregut damunt d’un mini tractor. L’activitat compta amb la col·laboració d’Agrícola Berga i Font Maquinària i un cop hagi finalitzat la fira, els tractors se cediran a l’Escola Bressol Flor de Neu, l’Escola Sant Joan, l’Escola Santa Eulàlia i l’Escola La Valldan perquè l’alumnat pugui gaudir-ne durant les hores d’esbarjo

Roser Rifà i Josep Venturós durant la presentació de la Fira de Santa Tecla 2021